התקשרות וקשר

התקשרות וקשר חזקים ובטוחים חיוניים להתפתחות התינוק. אפשר לבנות התקשרות וקשר באמצעות למידת הסימנים המיוחדים של התינוק והבנת התגובה הטובה ביותר לצרכיו. התקשרות היא הדחף המולד שלנו לחפש נחמה ובטחון בעת מצוקה, לעומת קשר, הכולל הבנה, חום, מגע, והצבת גבולות.

הבסיס להתקשרות

התקשרות היא הדחף המולד לחפש נחמה ובטחון בעת מצוקה, ואף לקבל אותו, והוא מהווה חיבור חזק וארוך טווח בין התינוק לבין מי שמטפל בו.

התקשרות בטוחה מתפתחת בתגובה לאהבה ולטיפול עקביים ורגישים בחודשים הראשונים לחיי התינוק, ומתן מענה רגיש ומותאם לצרכים של התינוק. היא מספקת לתינוק בסיס חשוב להתפתחות חברתית, רגשית וקוגניטיבית בריאה, בונה את היסודות לתחושת הגנה וביטחון ולמיומנויות התמודדות טובות.

הקשר עם התינוק נבנה באמצעות מגוון דרכי תקשורת, וכולל בתוכו את ההבנה, החום, והמגע ובאותה מידה כולל גם הצבת גבולות.

תינוקות נקשרים למבוגרים משמעותיים בחייהם. בדרך כלל אלה ההורים שלהם, אך הם יכולים להיקשר גם לאנשים אחרים שמטפלים בהם דרך קבע, כגון סבים, סבתות ומטפלת. ילדים יכולים להיקשר ליותר מאדם אחד, והם אכן עושים זאת.

ההתקשרות וקשר לאנשים אחרים אינה משפיעה על ההתקשרות והקשר של התינוק אליכם – להפך. היא מסייעת לו ללמוד כיצד להיות קרוב לאנשים. תינוקות שמקבלים טיפול שאינו נענה לצרכיהם, בלתי צפוי או מאיים, עלולים לפתח בעיות התקשרות שיאטו את התפתחותם.

תוכלו לחשוב על ההתקשרות כעל חיבור בין שני כוכבי לכת – כוכב גדול וכוכב קטן סמוך לו. אם תפתחו חיבור חזק ביניהם, הכוכב הקטן יוכל להסתובב סביב הגדול ולעסוק בענייניו, ללא חשש שייסחף אל החלל.

הבנת התנהגות שמטרתה התקשרות

תינוקות ופעוטות מנסים לקבל נחמה והגנה מהאנשים שהם קשורים אליהם. תינוקות משתמשים בהתנהגויות התקשרות שונות כדי להביע צרכים שונים.

לדוגמה, כדי להראות שהם זקוקים לתשומת לב, תינוקות קטנים עשויים:

  • לחייך אליכם או ליצור קשר עין – תינוקות אוהבים להתבונן בעיניכם
  • להשמיע רעשים קטנים, כמו מלמולים או צחוק
  • לזחול אחריכם או להושיט את ידיהם
  • לחקות את המחוות שאתם עושים
  • להיראות רגועים ומתעניינים
  • לבכות

כדי להראות מתי הם זקוקים להפסקה או לגישה שונה ועדינה יותר, תינוקות קטנים עשויים:

  • להסיט את מבטם, לעצום עיניים או לפהק
  • לנסות להיאבק או להרחיק את עצמם
  • להיראות מתוחים ובלתי נינוחים
  • לבכות

כיצד להגיב להתנהגות שמטרתה התקשרות

חשוב להגיב להתנהגויות אלה בדרך שעונה על צורכי התינוק.

כשהתינוק שלכם מקבל את מה שהוא צריך, כמו חיוך, מגע או חיבוק קצר, הוא מרגיש בטוח. הוא יודע שהוא יכול להירגע ולהמשיך לשחק, לחקור את סביבתו וללמוד. באופן זה, ההתקשרות יוצרת את הבסיס להתפתחות בריאה.

כאשר ההתנהגות שמטרתה התקשרות אינה נענית, התינוקות עלולים להגיב בתחושת פחד ובהיצמדות גדולה אף יותר. לדוגמה, הדבר יכול לקרות כאשר ההורה מעודד את הפעוט להיות “אמיץ” ועצמאי לפני שהוא מוכן לכך.

חלק מצרכיו של התינוק נותרים זהים למשך שנים, כולל הצורך שלו באהבה ותשומת לב, בתזונה טובה, בשינה מרובה ועוד. חלק מהצרכים הללו משתנים עם הזמן. כדאי להבין באיזה שלב התפתחות הוא נמצא.

טיפוח רגשי

קבלת חום ואהבה גורמת למוחו של התינוק לייצר כימיקלים שיוצרים קשרים בין התאים, ועוזרים להם להתפתח. כך, אהבה באמת תורמת לגדילת התינוק מבחינה גופנית. מעשית, תוכלו לתרום ליצירת הקשרים הללו באמצעות:

  • חיבה גופנית: חיבוק, ליטוף, נשיקה
  • מתן תגובה לתינוק כשהוא בוכה ומחפש אתכם
  • מתן תחושת ביטחון לתינוק.
  • הצבת גבולות (אם הוא נושך בעת הנקה, מושך בשיערך ועוד)

חיבה גופנית

אפשר להחזיק את התינוק, לחבק ולנענע אותו בעדינות, לדבר אליו ולשיר לו. תינוקות מרגישים רגועים ובטוחים כשמחזיקים אותם – הם יכולים לזהות את הריח של אימא, של אבא או של מי שמטפל בהם דרך קבע. תינוקות אוהבים במיוחד מגע עור-לעור וליטופים רכים ומרגיעים. מגע שניתן כחלק משגרת יומו של התינוק (כגון החלפת חיתול, אמבטיה והנקה) אינו רק מקור להנאה לרוב התינוקות הרכים, הוא גם נותן להם תחושת ביטחון.

איך להגיב לבכי

תינוקות בוכים לפעמים כי משהו מפריע להם – החיתול שלהם רטוב, או שהם רעבים, או שהאור חזק מדי. כשאתם מטפלים בבעיה, התינוק שלכם מרגיש נינוח ובטוח יותר. לפעמים אינכם יכולים לדעת מדוע התינוק בוכה, אולם כשאתם מגיבים אליו, אתם מלמדים את התינוק לבטוח בכם – לדעת שהוא יכול לסמוך עליכם. אי אפשר להפוך תינוק קטן למפונק.

מתן תחושת ביטחון לתינוק

תוכלו לתת לתינוק שלכם תחושת ביטחון באמצעות תמיכה טובה לראשו ולצווארו כשאתם מחזיקים אותו. כמו כן, אפשר להשתמש בעיטוף, שמדמה את תחושת הביטחון שחש בתוך הרחם. העיטוף מרגיע את התינוק כשהוא נהיה חסר מנוחה או צריך ללכת לישון.

גירוי שכלי

עולמו של התינוק הרך שלכם מורכב מהתבוננות, מהקשבה ומתחושה, ופחות מחשיבה. כשעיניו של התינוק, אוזניו ועורו חווים התנסויות תחושתיות, המוח שלו עובד וגדל. ההתנסויות הללו עוזרות לחלקי המוח שאחראיים על הזיכרון, המחשבה והשפה ליצור קשרים חדשים ולהתפתח.

הנה כמה רעיונות לגירוי שכלי עבור התינוק הרך:

  • דברו עם התינוק שלכם לעיתים קרובות ככל האפשר, בטונים שקטים ומרגיעים. כך יוכל התינוק שלכם לזהות את קולכם וללמוד את הבסיס לשפה. יכול להיות שתרגישו קצת טיפשי לדבר למישהו שאינו יכול לענות, אך חשוב שתדעו כי תינוקות לומדים לזהות צלילים וקולות שהם שומעים לעיתים קרובות.
  • ספרו לתינוק סיפורים או שירו לו שירים. יש להם אותו אפקט כמו לדיבור. כמו כן, תינוקות בגיל זה נמשכים מאוד לגובה הצליל ולמקצב, ויכולים ליהנות מצליליה של מוזיקה מרגיעה.
  • כשאתם מדברים ושרים, הביטו בעיני התינוק והשתמשו בהבעות פנים שונות. כך יוכל התינוק שלכם ללמוד על הקשר בין מילים לרגשות.
  • געו בתינוק הרך שלכם וחבקו אותו דרך קבע. כבר מרגע הלידה, התינוק שלכם יכול להרגיש אפילו את המגע הקל ביותר. המגע גורם לו לחוש מוגן ובטוח. מוחם של תינוקות שזה עתה נולדו מגיב למגע וגורם לו לייצר כימיקלים, שמסבים לתינוק תחושת אושר.

בניית בסיס בטוח להתפתחות התינוק

הטיפים הבאים יכולים לעזור לכם להשתמש בהתקשרות כדי לבסס את צמיחתו והתפתחותו של התינוק.

  • נחמו אותו כשהוא בוכה או מוטרד. כשההורים מנחמים את התינוק, הוא לומד שהעולם הוא מקום בטוח ובוכה פחות.
  • הקדישו זמן לבילוי עם התינוק. נסו ללמוד “לקרוא” את המסרים שלו – התינוק סומך עליכם שתבינו מה הוא מנסה להגיד.
  • חשבו על התינוק שלכם כעל אדם נפרד, בעל צרכים ורגשות משלו. לדוגמה, חשבו כיצד התינוק מרגיש כשמרימים אותו ואז מורידים אותו במקום אחר ללא אזהרה, או כיצד ירגיש אם ימסרו אותו לאדם זר. היו עדינים כאשר אתם מציגים בפניו דברים חדשים או אנשים חדשים, וספרו לו מה אתם מתכוונים לעשות, כדי שילמד שהעולם הוא מקום שניתן לצפות אותו.
  • התבוננו בעולם מנקודת המבט של התינוק. נסו לחשוב על מה הוא מתבונן, מה הוא מרגיש או מה הוא מנסה לעשות. גלו מה הוא אוהב מאוד ומה הוא לא אוהב.
  • שמרו על גמישות. למדו מה מתאים יותר לתינוק שלכם, ואל תיצמדו לשגרה מסוימת שאינה מתאימה לשניכם.
  • תנו לתינוק הזדמנויות להצליח, ותאפשרו להן לקרות. שימו לידו רעשן שעליו יוכל להכות ולהשמיע רעש, או לזחול כדי להגיע אליו.
  • קבלו תמיכה. כשאתם בריאים מבחינה גופנית ונפשית, אתם יכולים לתת לתינוק את האהבה והביטחון שהוא זקוק להם כדי להיקשר. חפשו מישהו לדבר איתו, שיעודד אתכם כשאתם פועלים היטב ויאפשר לכם לצאת להפסקה כשאתם זקוקים לה. אתם הגורם החשוב ביותר בחיי התינוק. אם אתם מודאגים ממערכת היחסים שלכם עם התינוק, בקשו עזרה. קבלת עזרה כשהתינוק עדיין קטן יכולה לשנות את כל מערכת היחסים שלכם.

התקשרות והיפרדות

בגיל שישה חודשים לערך, רוב התינוקות כבר מפתחים התקשרויות משמעותיות אך עלולים לפחד מאנשים שאינם מכירים היטב. זהו חלק טבעי בתהליך הלמידה שלהם להרגיש בטוחים בעולם, ובתוך זמן קצר הם יתרגלו גם לאנשים חדשים. נסו להישאר בסביבה כדי שיחושו רגועים.

תינוקות בגיל זה נוהגים לבכות ולחוות חרדת נטישה כשאתם עוזבים אותם עם מישהו אחר.
במהלך השנים הבאות, התינוקות והפעוטות ילמדו בהדרגה להתמודד עם פרידות ארוכות יותר מהאנשים האהובים עליהם. בהתחלה הם יבדקו אם אתם בסביבה – הם עשויים אפילו ללכת אחריכם לשירותים! הפעולות הללו הן חלק מתהליך של בניית אמון.

בגיל שלוש או ארבע, הילדים יכולים בדרך כלל להסתדר במשך חצי יום עם אנשים שאינם מכירים (מחוץ למעגל המטפלים הרגיל שלהם) בלי להיות מוטרדים. לילדים אחרים לוקח זמן רב יותר. הדבר תלוי במזג שלהם ובחוויות המוקדמות שחוו.

היפרדות ושינה

תינוקות שישנים היטב בששת החודשים הראשונים לחייהם עשויים להתחיל להתעורר בלילה, או לסרב ללכת לישון. ייתכן שהם חווים חרדת נטישה; תוכלו לקרוא על דרכים לעידוד שינה עצמאית אצל תינוקות בני יותר משישה חודשים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.