אבעבועות רוח

אבעבועות רוח היא אחת ממחלות הילדות הנפוצות ביותר, אך שכיחותה בעולם המערבי הולכת ופוחתת עם הכנסת החיסון לשגרת החיסונים. למרות החיסון, יתכן וילדכם יחלה בצורה קלה, ועל כן כדאי להכיר את מאפייניה.

בקצרה על אבעבועות רוח

אבעבועות רוח היא מחלת ילדות שנגרמת על ידי וירוס הוריצלה. זוהי מחלה ויראלית ולכן אי אפשר לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה, והטיפול העיקרי הוא טיפול תמיכתי שנועד להקל על הילד.

קל מאוד להידבק באבעבועות רוח, בעיקר אם ילדכם היה חשוף לחולה אחר. אף שהמחלה נפוצה יותר אצל ילדים, גם מבוגרים יכולים להידבק באבעבועות רוח אם לא חלו בה בעבר ו/או לא חוסנו.

מרבית החולים יעברו את המחלה באופן קל בלבד, אך מקרים נדירים יותר עשויים להסתבך, ולהוביל לדלקת המוח (אנצפליטיס), זיהום משני ואפילו מוות (בשלושה מקרים מכל 100,000 חולים). החיסון נגד אבעבועות רוח, שהוכנס לשגרת החיסונים במדינת ישראל, יעיל מאוד במניעת המחלה הראשונית ובסיבוכיה.

התסמינים של אבעבועות רוח

התסמינים הנפוצים ביותר הם חום ופריחה אופיינית. הנה כמה תסמינים נוספים:

  • חום קל-בינוני
  • תחושת עייפות ואי נוחות
  • גירוד
  • פריחה שמתחילה בדרך כלל באזור בית החזה, בגב או בפנים, ולאחר מכן מתפשטת לשאר הגוף, כולל לתוך חלל הפה ובאיברי המין. בשלב הראשון הפריחה נראית כפצעונים קטנים, שבשלב הבא הופכים לשלפוחיות קטנות מלאות בנוזל שקוף.

איך נדבקים באבעבועות רוח?

אבעבועות רוח היא מחלה מדבקת מאוד. ניתן להידבק ממגע ישיר בנוזל של השלפוחיות או בחשיפה לטיפות הניתזות בזמן שיעול. ילדים עם אבעבועות רוח מדבקים אחרים החל מיום-יומיים לפני הופעת הפריחה, ועד שאחרונת השלפוחיות התייבשה.

למה לצפות?

  • הפריחה מופיעה בדרך כלל 10-21 ימים לאחר החשיפה הראשונה לחולה אחר באבעבועות רוח. התקופה הזו, עד להופעת הפריחה, מכונה “תקופת הדגירה/אינקובציה” של המחלה.
  • מרבית הילדים עם אבעבועות יחושו ברע במשך חמישה עד שבעה ימים, אך רק מיעוטם יזדקקו לאשפוז בבית חולים.
  • מכיוון שמחלת אבעבועות הרוח נגרמת על ידי וירוס, אי אפשר לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה. עיקר הטיפול הוא בהקלה על הסימפטומים, כולל הקלה על תחושת הגרד. שאלו את הרוקח בבית המרקחת על משחות להקלה, שמרביתן אינן דורשת מרשם רופא.
  • אם הבחנתם באודם או בנפיחות מסביב לשלפוחיות, או שילדכם נראה גרוע יותר מהצפוי, חלש ואפאתי וסובל מחום גבוה, ייתכן שהוא מפתח זיהום משני. במקרה כזה עליכם לפנות לטיפול רפואי במהרה.
  • ילדים עם מחלות רקע קשות, כמו טיפולים כימותרפיים לסרטן, טיפול ממושך בסטרואידים ועוד, עשויים לקבל טיפול בתרופות אנטי-ויראליות נגד אבעבועות.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.