להתחבר ולתקשר עם תינוקכם

החוויות היומיומיות בחייו של התינוק משפיעות על התפתחות המוח שלו. ההתקשרות ביניכם לבין התינוק, האהבה, תשומת הלב וההתנסויות המעניינות שאתם מעניקים לו, יוצרות את התנאים הטובים ביותר לגדילה והתפתחות של מוחו, ללמידה ולהתפתחות.

תקופת הינקות מלאה בפרצופים, דיבור תינוקי (או מתיילד) וחיוכים. תינוקות מבלים את ימיהם בהתבוננות בפרצופים, בצפייה בהוריהם ובאחיהם הגדולים, ובליטוש ושכלול המיומנויות הרגשיות שלהם. כך הם מקבלים את האהבה, תשומת הלב והגירויים שהם זקוקים להם כדי להתפתח ולהרגיש מוגנים ובטוחים בעולם. חוקרים מאמינים כי כשהתינוק רואה את האופן שבו פניכם משתנים כשאתם מגיבים למעשיו או לקריאותיו, הוא מתחיל להבין את העולם שסביבו וליצור מערכות יחסים.

להבין את התינוק: גיל 6-2 חודשים

בתקופה זו, התינוק שלכם מתחיל ללמוד מהם רגשות ולמה נועדו. הוא מביע רגשות ומתבונן בתגובה שלכם ובאופן שבו אתם עצמכם מביעים רגשות, ומתחיל להבין מתי הוא מרגיש דברים מסוימים כמו אושר, עצב, התרגשות או פחד.

לאחר כשלושה חודשים מתחילים התינוקות ללמוד שפעולות מסוימות – חיוכים, השמעת קולות, בכי או קריאה פתאומית בקול רם – יכולות להוביל לתגובות רגשיות של מבוגרים.

איך לתקשר עם התינוק

  • כשהתינוק שלכם מתחיל ללכוד את מבטכם באופן מכוון, הביטו בחזרה בעיניו.
  • כשהוא משמיע רעשים, הראו לו שאתם מקשיבים. נסו לחייך, להנהן בראש, לפקוח עיניים לרווחה, להרים את הגבות ולגעת בו. אפשר לומר דברים כמו, “מה אמרת?” או “וואו, מה אתה אומר!” כל אלה מעודדים את התינוק שלכם להמשיך לתקשר.
  • עזרו לתינוק להירגע אחרי שחווה התרגשות כלשהי. לטפו אותו, אמרו לו מילים רכות והשמיעו מוזיקה מרגיעה. כל אלה עוזרים לו לפתח שליטה רגשית.
  • שמרו על שגרה קבועה, כדי לעזור לתינוק להרגיש בנוח ולהבין את כל המראות, הצלילים, הריחות והטעמים החדשים שמסביב.

להבין את התינוק: גיל 9-6 חודשים

בתקופה זו מתרחשת התפתחות אדירה והמוח גדל במהירות. עד גיל תשעה חודשים עבר מוחו של התינוק קפיצת גדילה משמעותית, שעזר לו ליצור קשרים בין מה שהוא רואה, שומע, טועם ומרגיש. כעת התינוק שלכם מתחיל להיות עצמאי יותר והמיומנויות המוטוריות שלו משתפרות. הוא יכול להתיישב לבדו לפרקי זמן קצרים, ואולי אפילו כבר החל לזחול. גם הזיכרון שלו משתפר, והוא מתחיל להבין מי הוא. אתם עתידים לגלות שהוא מתחיל ליצור התקשרויות לאנשים ולחפצים.

לעיתים קרובות, אל ההתקשרות נלווית חרדת נטישה. כדי להתמודד עם הדברים הללו, התינוק צריך ללמוד שכאשר דברים נעלמים, הם גם מופיעים מחדש. כך תוכלו לעזור לתינוק שלכם:

  • העניקו לו הרבה חיבה גופנית וצעצועים שאפשר לחבק, והזכירו לו היכן אתם נמצאים כשאתם מסתובבים בחדר
  • שחקו איתו משחקים כיפיים כמו “קוקו”, שמאפשרים לתינוק להתנסות בתורות
  • פנו זמן לבילוי עם מטפלים אחרים, מה שיאפשר לכם לצאת מדי פעם ולהשאיר את התינוק בטיפולו של אדם אחר.
  • הציבו לו גבולות ועימדו עליהם. אם תינוקכם מנסה להכות, למשוך בשיער, או לנשוך בעת הנקה, תוכלו להגיד לו “לא” בליווי הבעת פנים מתאימה והרחקתו מעט. כך הוא ילמד מה מותר ומה אסור.

כשהתינוק מתקרב לגיל 12 חודשים, הוא כבר משמיע יותר קולות. כשהוא מתחיל להשמיע צלילים כמו “בה בה בה”, “דה דה דה”, חזרו אחריו. כשאתם חוזרים על מילים מסוימות במהלך הדיבור – “אתה רעב?”, “בטח שאתה רעב!”, “אוי, כמה שאני רעבה” – אתם מלמדים את התינוק את משמעותן של המילים ומסייעים להתפתחות השפה והדיבור. לעולם לא מוקדם מדי לדבר עם התינוק שלכם. ההאזנה למילים רבות ככל האפשר עוזרת להתפתחותו האינטלקטואלית בהמשך.

להבין את התינוק: גיל 12-9 חודשים

בגיל זה, יכולתו של התינוק לחוות רגשות ומצבי רוח שונים כבר מפותחת מאוד. כמו כן, התינוק לומד לזהות ולהבין מתי אנשים אחרים חווים רגשות. אם אתם מגיבים להבעת רגשות, אתם עוזרים לו לזהות רגשות ולהבין את התהליך שבו הוא מרגיש טוב יותר או רע יותר. לדוגמה, תוכלו להגיד “כן, אני יודע שאתה עצבני, אני כבר חוזר”.

החלק הקדמי של המוח מתפתח בגיל זה, והתינוקות מצליחים להעסיק או להרגיע את עצמם טוב יותר באמצעות חפצים ואנשים מוכרים. יכולת התזוזה שלהם משתפרת, והם יכולים להתרחק מדברים שמטרידים או מרגיזים אותם. ייתכן שהתינוק שלכם מתחיל לרצות להיות עצמאי יותר! מחקרים מראים כי הורים שמדברים על רגשותיהם עם התינוקות שלהם עוזרים להם להבין את הרגשות של אחרים ולהגיב להם. העסיקו את התינוק ושמרו על ערנותו באמצעות:

  • עשיית דברים שגורמים לו אושר
  • שינוי הפעילות כשהוא מתחיל להשתעמם או להילחץ
  • רעיונות משחקיים שונים כמו קריאת ספרים, משחק בצעצועים וטיול בפארק תוך הצבעה על דברים שונים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.