עצירות

עצירות מתרחשת כאשר לילדכם יש יציאות קשות והוא מתקשה לדחוף אותן החוצה. לילדים עם עצירות עשויות להיות יציאות באופן לא קבוע ולא תדיר.

הגורמים לעצירות אצל ילדים

ילדים עושים קקי בטווח תדירויות רחב. יש ילדים שעושים קקי פעמיים-שלוש ביום, ואחרים רק פעמיים בשבוע. ילדים גמולים מחיתולים עלולים לסבול מעצירות אם הם מתאפקים באופן מכוון. ייתכן שילדכם מתאפק במכוון כי הוא עסוק מדי במשחק, כי כואב לו לעשות קקי, או כי הוא אינו רוצה להשתמש בשירותים בגן או בבית הספר.

עצירות עשויה להתרחש גם אם ילדכם אינו שותה מספיק נוזלים או אינו אוכל מספיק סיבים, או בגלל מחלה הגורמת לו לאכול ולשתות פחות מהרגיל. כל המצבים האלו עלולים להוביל להצטברות של צואה  במעיים. כשזה קורה, היציאות הופכות לקשות  מדי וילדכם אינו מצליח לדחוף אותן החוצה בקלות. ישנם גם כמה גורמים רפואיים שעלולים לגרום לעצירות אצל ילדים, אך הם אינם נפוצים.

תסמיני עצירות אצל ילדים

התסמין החשוב ביותר של עצירות אצל ילדים הוא יציאות בעלות מרקם קשה. יציאות תקינות הן בעלות מרקם רך כמו משחת שיניים וקלות ליציאה. אם ילדכם סובל מעצירות, הוא עלול לחוש כאב ואי נוחות כשהוא מנסה לעשות קקי או בזמן שהקקי יוצא. זה עלול לגרום לו להימנע מללכת לשירותים. קקי קשה עלול למתוח את העור מסביב לפי הטבעת ולגרום לקרעים קטנים ושטחיים, שעשויים להוביל לכאב ולדימום.

ילדכם עלול לחוות כאבי בטן שבאים והולכים. הוא יתנהג כאילו הוא מתאפק, יתנועע בעצבנות קדימה ואחורה, ישלב את רגליו או יסרב לשבת על האסלה. הוא עשוי להיראות עצבני באופן כללי.

אם ילדכם סובל מעצירות זמן רב, הוא עלול לחוות פספוסים ולעשות קקי בתחתונים בלי להתכוון, כיוון שהקקי הקשה נתקע ומותח את החלק התחתון של המעי הקרוב לפי הטבעת, המכונה חלחולת (רקטום).  כיוון שהחלחולת שלו מתוחה כל הזמן, הוא עלול לאבד את תחושת הדחף ללכת לשירותים. כמו כן  קקי נוזלי עלול לגלוש מסביב לקקי הקשה, אף שילדכם לא התכוון לשחרר אותו. מצב זה נקרא בריחת צואה.

מתי לפנות לרופא

קחו את ילדכם לרופא אם:

  • אתם צריכים לתת לילדכם תרופה משלשלת יותר ממספר פעמים בשנה
  • אין שיפור בעצירות של ילדכם גם לאחר מתן תרופה משלשלת, או שהעצירות נמשכת יותר משבועיים
  • ילדכם עושה קקי במכנסיים מבלי להתכוון
  • ילדכם סובל מעצירות וכן מחום גבוה, הקאה, דם בצואה ואובדן משקל
  • ילדכם סובל מסדקים מכאיבים סביב פי הטבעת
  • ילדכם סובל מעצירות ואתם דואגים שהוא לא אוכל או שותה מספיק.

טיפול בעצירות

תזונה
ילדכם זקוק לשגרת יציאות תקינות. הצעד הראשון להבטחת יציאות תקינות הוא תזונה נאותה. תזונה בריאה שמכילה מספיק סיבים והמון נוזלים (בעיקר מים) עוזרת לטפל בעצירות ולמנוע אותה. מזונות שמכילים סיבים רבים כוללים לחמים ודגנים מחיטה מלאה, פירות כמו פרי הדר, מיץ שזיפים ועגבניות, וירקות.

שימוש קבוע בשירותים
אם ילדכם סובל מעצירות, עודדו אותו לפתח הרגל של ישיבה קבועה בשירותים, פעמיים- שלוש ביום למשך 5-3 דקות כל פעם. נסו להושיב אותו בשירותים 30-20 דקות אחרי הארוחה. אפשר להניח שרפרף או ארגז מתחת לרגליו כדי שיהיה לו נוח יותר. אמרו לו להניח את רגליו על המשטח ולהישען מעט קדימה בעת הדחיפה.

תוכלו ללמד את ילדכם לזהות ולהגיב לצורך לעשות קקי, וללכת לשירותים. לפעמים כדאי לתלות טבלת מדבקות או פרסים, כדי לשבח את ילדכם על כך שהלך לשירותים.

חומרים משלשלים
אתם יכולים לתת לילדכם חומר משלשל אם הוא סובל מעצירות, כדי לעזור לו להוציא את הקקי הקשה בלי כאבים. מיץ שזיפים הוא חומר משלשל טבעי וקל שעובד אצל חלק מהילדים. אם זה לא עובד, כדאי לפנות לרופא. תרופות משלשלות אפשריות כוללות:

  • משלשלים אוסמוטיים המגבירים את כמות המים ביציאות ומרככים אותן
  • תרופות משלשלות הפועלות על ידי גירוי והגברת פעילות ותנועתיות המעיים.

ילדים הסובלים מעצירות כרונית עשויים להזדקק לתרופות משלשלות במשך מספר חודשים. הרופא שלכם ינחה אתכם לגבי הטיפול המומלץ.

עצירות אצל תינוקות

עצירות אצל תינוקות מתרחשת כאשר הקקי שלהם יבש ופירורי או דומה לכדורים, ונראה שהם חווים כאב ואי נוחות בעת היציאה. פניהם של רוב התינוקות מאדימות במאמץ כשהם עושים קקי רגיל. זהו סימן לעצירות רק אם הקקי קשה.

תינוקות יונקים סובלים מעצירות לעיתים נדירות בלבד. אם התינוק היונק שלכם סובל מעצירות, הוא כנראה אינו מקבל מספיק חלב אם. ייתכן שתצטרכי להניק אותו לעיתים קרובות יותר.

תינוקות שניזונים מבקבוק עלולים לסבול מעצירות כיוון שתחליף החלב אינו מוכן  כמו שצריך ואינו מכיל מספיק מים. כדאי להכין את תחליף החלב על פי ההוראות שעל האריזה ולתת לתינוק נוזלים נוספים.

לעיתים יציאות קשות העוברות דרך פי הטבעת עלולות לקרום לקרע, ולכאב. תינוקות אלו עלולים להתאפק באופן אינסטינקטיבי, והקקי שנותר בפנים מתקשה עוד ועוד, ונעשה קשה עוד יותר לדחוף אותו החוצה.

אם אתם חושבים שהתינוק שלכם סובל מעצירות, פנו לרופא הילדים או לאחות טיפת חלב.

מהו מצב תקין?
אצל תינוקות בני פחות משישה חודשים, תדירות היציאות תלויה בתזונתם. תינוקות יונקים יכולים לעשות קקי עד חמש פעמים ביום, או פעם בחמישה ימים. הקקי שלהם בדרך כלל רך, וצבעו צהוב או חרדל. תינוקות שניזונים מבקבוק עושים קקי לעיתים קרובות יותר (פעם-פעמיים ביום). הקקי שלהם קשה יותר וצבעו ירוק-חום.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.