20 טיפים להתמודדות עם הפגייה

מחלקת טיפול נמרץ בפג ובילוד (פגייה) יכולה להיראות כמו סביבה מוזרה וקשה לתינוק שלכם, לכם ולבני משפחתכם. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם הפגייה שבה מאושפז התינוק, להפוך אותה לחמימה ככל האפשר ולהצליח לטפל בעצמכם בזמן האשפוז.

להפוך את הפגייה לשלכם

1. הפכו את האזור שבו נמצא התינוק לאישי יותר. הביאו דברים מהבית, פתחו מתנות שקיבלתם או הניחו תמונות שלכם ושל הילדים הגדולים יותר לצד המיטה, כדי להפוך את האזור שבו נמצא התינוק לשונה מזה של שאר התינוקות. עם זאת, זכרו שיותר מדי בלגן עלול להקשות על הטיפול בתינוק.

2. צרו לכם מרחב פרטי. כשאתם יושבים בפגייה, ברוב המקרים אתם פונים כלפי המחלקה עצמה, וכל מי שעובר בסביבה יכול לראות אתכם. אם אתם רוצים קצת פרטיות לצד התינוק, סובבו את הכיסא כך שיפנה כלפי המיטה ולא המחלקה. כך תוכלו לעצום עיניים ולהירגע, לקרוא, לשיר לתינוק או פשוט לשבת מעט בשקט.

3. ערכו חגיגה לציון אירועים מיוחדים. לעיתים קרובות, צוות בית החולים והמתנדבים משקיעים הרבה מאוד באירועים מיוחדים. תוכלו לחגוג אירוע מיוחד כמו יום הולדת במשפחה, הגעה למשקל מסוים, אבן דרך רפואית , חג דתי או את היום שבו היה התינוק אמור להיוולד, ולתלות כמה קישוטים בעצמכם. צלמו תמונות או סרטונים של יום החגיגה כדי לזכור אותו היטב. מלבד זאת, החגיגה יכולה לעזור לכם להיפטר לכמה רגעים מהחרדה, לחשוב על דברים אחרים כמו קניות או הכנת מתנות לתינוק, למשפחה או לצוות בית החולים.

4. ציינו את התקדמותו של התינוק. הקפידו לחגוג את אבני הדרך המשמעותיות של תינוקכם בפגיה (גמילה מהנשמה, התחלת אכילה דרך הפה, הגעה למשקל מסוים ועוד).

לבקר את התינוק בפגייה

5. היו מעורבים בשגרת הטיפול בתינוק שלכם. צוות בית החולים מארגן מדי יום את שגרת הטיפול בתינוק שלכם, בהתאם ללוח זמנים קבוע או לפי שעות ההתעוררות של התינוק. נסו להיות במקום בזמן הטיפול, כדי שתוכלו ללמוד בתחילה כיצד לטפל בו, ובהדרגה, לקחת את הטיפול על עצמכם. תוכלו, למשל, לשטוף את פניו, להחליף לו חיתול או להחזיר אותו לאינקובטור. כך תוכלו להיות חלק חשוב מאוד בחיי התינוק. הוא ילמד לזהות אתכם, ואתם תלמדו כיצד לטפל בו באופן הטוב ביותר עבורו. זוהי דרך נהדרת לצבור ביטחון בטיפול.

6. בקשו מבני משפחה וחברים לבוא לבקר אתכם ולתמוך בכם. במרבית הפגיות הכניסה לפגיה עצמה מותרת להורים ולסבים בלבד. אולם, קרוב לוודאי שתוכלו להיפגש עם חברים ובני משפחה בסביבת הפגיה- בחדר ההסבה להורים, בקפיטריה של בית החולים, או במדשאות בחוץ. מבקרים יכולים להכניס קצת מהעולם ה”אמיתי” לבית החולים. הם יתמכו בכם בזמן השהיה בבית החולים, ויעזרו לכם “להתאוורר” מעט.

7. תעדו את התקופה. סביר להניח שתשכחו דברים רבים מתקופה זו בחיי התינוק שלכם, אף שכרגע זה נראה כאילו תזכרו את הכל לנצח. צלמו תמונות או סרטונים, או אפילו כתבו יומן כדי לזכור. יש כמה אפליקציות לטלפון שיעזרו לכם לעקוב אחרי העלייה במשקל והיבטים שונים של התפתחות התינוק.

להירגע ולהתאוורר בתוך הפגייה ומחוצה לה

8. קחו הפסקה. צאו לזמן קצר מבית החולים או מצאו חדר שקט בבית החולים שבו תוכלו לנוח. הרעש הבלתי פוסק בפגייה עלול להיות מעצבן, בעיקר אם אתם מרגישים לחוצים או סובלים מכאב ראש. שעות הישיבה הארוכות בפגייה עלולות להיות משעממות ולנוון את השכל, שלא לדבר על הכאבים בישבן… קחו הפסקה, צאו לאוויר הצח, התנועעו קצת ותיהנו מהשמש או נוחו בחדר שקט.

9. כתבו יומן או בלוג בו תוכלו לבטא את כל תחושות הצער, הכעס, הייאוש והלחץ. כתיבת היומן או הבלוג תיתן לכם הזדמנות לחשוב על מה שקורה, לגלות רגשות חיוביים ושליליים שייתכן שהחבאתם אפילו מעצמכם, לבחון את החיים בפגייה, לחלום, לספר על השמחה והעצב, להתלונן ולעקוב אחרי התקדמותו של התינוק שלכם. כמו כן, הכתיבה יכולה לרומם את מצב רוחכם. תוכלו לכתוב יומן לעיניכם בלבד, או שתרצו לחלוק אותו עם אחרים ואפילו עם התינוק, כשיגדל.

10. קחו איתכם ספר. הקריאה מרגיעה אנשים רבים, והיא יכולה להעביר את הזמן כשאתם יושבים לצד התינוק. כמו כן, תוכלו לקרוא את הספר בקול רם לתינוק שלכם. הקריאה בקול רם תעזור לתינוק לזהות את קולכם, להכיר אותו ולצפות לו.

11. עשו תרגילי הרפיה קצרים כשאתם יושבים לצד התינוק. אם אתם מרגישים שהימים בבית החולים מעייפים ומלחיצים, נסו לעשות כמה תרגילי הרפיה: עצמו עיניים, קחו נשימות עמוקות ואטיות או הרפו את השרירים. אם אתם מתקשים לעשות את התרגילים לבדכם, יש כמה אפליקציות לטלפון שיכולות להדריך אתכם במהלך התרגילים.

טפלו בעצמכם

12. תנו לעצמכם זמן להתפנק. צאו לארוחת ערב, עשו משהו כיפי עם הילדים הגדולים יותר או לכו לראות סרט. צאו לבלות עם בן או בת הזוג, לבדכם או עם חברים. כולם ירוויחו מכך.

13. אל תחמירו עם עצמכם. למשל, זה בסדר להגיד לחבר שלא תצליחו להגיע למסיבת יום ההולדת שלו השנה אם לא מתחשק לכם. אל תרגישו רע אם אתם ישנים מאוחר יותר באחד הבקרים במקום למקום ולמהר לבית החולים. כשאתם מטפלים בעצמכם היטב, אתם יכולים לטפל טוב יותר בתינוק שלכם.

14. הסכימו לקבל עזרה מבני המשפחה ומחברים. בראש סדר העדיפויות שלכם עכשיו נמצא ודאי הטיפול בתינוק הקטנטן שלכם, ולאחריו הטיפול בבן או בת הזוג, בעצמכם או בילדיכם האחרים. כדי שתוכלו לפנות די זמן לדברים שבראש סדר העדיפויות, כדאי לקבל עזרה פרקטית מבני משפחה וחברים. אם מישהו מציע לנקות מעט את הבית, לתת לכם טרמפ לבית החולים, לעשות קניות או להוציא את הכלב לטיול, פשוט אמרו לו “כן, בבקשה!”.

“השבועות שביליתי בבית החולים עם התינוק שלי היו בודדים מאוד. החברים שעזרו לי הכי הרבה היו כאלה שהציעו עזרה בדברים ספציפיים. הם אמרו דברים כמו ‘מחר אסיע אותך לבית החולים ואשאר איתך במהלך היום’, או ‘אפגוש אותך שם ונאכל ארוחת צהריים’. החברים שאמרו לי ‘תגידי אם את צריכה משהו’ לא באמת עזרו. הכוונות שלהם היו טובות באותה מידה, אבל היה לי קל יותר לקבל עזרה אם היו מציעים משהו ספציפי”.
– אמא לפג שנולד בשבוע 28

היו שותפים בטיפול בפג שלכם

המטרה העיקרית בפגייה היא לטפל בתינוק שלכם, תוך שיתוף פעולה מלא ביניכם לבין הצוות הרפואי. האחיות והרופאים מביאים מצדם ניסיון רפואי רב, אולם גם לכם יש תפקיד מיוחד – עליכם ללמוד להכיר את התינוק שלכם, שנולד טרם זמנו, ולהגן על האינטרסים שלו. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לדבר בשמו של התינוק שלכם ולהמשיך לשמור על יחסים טובים עם הצוות הרפואי.

15. הכירו את הצוותים המטפלים בתינוק שלכם. הכירו את הרופאים, האחיות ואנשי צוות נוספים. לימדו מה תחום האחריות של כל אחד, על מנת שתדעו למי להפנות את השאלות המתאימות. השתדלו ליצור אווירה מכבדת ומקבלת בשיחה עם אנשי צוות. תחושות של חשדנות ועוינות יקשו ויעיבו על היחסים בינכם ובין אנשי הצוות.

16. שימו לב מה התינוק שלכם אוהב ומה הוא אינו אוהב. ייתכן שאין לכם מומחיות רפואית, אך אתם יכולים ללמוד להכיר את התינוק שלכם ולדעת מה יצטרך.

17. הבינו את מצבו הרפואי של התינוק. תינוקות שנולדו טרם זמנם חווים הרבה עליות ומורדות בתהליך ההחלמה וההתחזקות. אם אתם מבינים היטב את מצבו הרפואי של התינוק שלכם בכל עת, באיזו טכנולוגיה משתמשים כדי לטפל בו ומהן השגרות הטיפוליות והרפואיות בפגייה, תוכלו לדבר בשמו בצורה טובה יותר. בקשו מהרופא או האחות המטפלים בתינוק להסביר לכם את הדברים כך שתבינו אותם. אפשר לומר, למשל: “אני מצטערת, אבל אני לא מבינה מה זה רטינופתיה של פגוּת. תוכלו להסביר לי בבקשה בשפה פשוטה? מה זה אומר לגבי התינוק שלי עכשיו ובעתיד?”

18. בקשו מהרופא או האחות המטפלים בתינוק להסביר לכם מהן ההשלכות של מצבו הרפואי של התינוק והטיפול שהוא מקבל. למשל, אפשר לשאול כיצד תיראה התפתחותו של התינוק בעתיד. זה בסדר לבקש פתיחות וכנות מהצוות. תוכלו לשאול אם לטיפולים מסוימים יש תופעות לוואי קשות. אם אתם יודעים שהתינוק שלכם הולך להיוולד מוקדם מהצפוי, שאלו את צוות בית החולים מה צפוי לקרות, ודברו איתם על אפשרויות הטיפול לפני שהתינוק נולד.

19. בקשו להיות מעורבים בקבלת החלטות הנוגעות לטיפולים רפואיים מורכבים. הנה כמה שאלות שאפשר לשאול את הצוות הרפואי:

  • תוכל להסביר לנו על הטיפול שהתינוק יקבל בצורה מפורטת יותר?
  • האם יש דעות מקצועיות נוספות בנוגע לטיפול?
  • מהן תופעות הלוואי של הטיפול? האם השיפור במצב שינבע מהטיפול שווה את תופעות הלוואי הקשות?
  • מה ייצא מהטיפול? מהם הסיכונים? האם הטיפול ישפיע על התינוק שלנו באופן שאינו ידוע?
  • האם יש טיפולים חלופיים?
  • כיצד תטפלו בכאב שיחוש התינוק?

20. אל תחששו לדבר אם אתם שמים לב שמשהו אינו כשורה או אם אינכם בטוחים בנוגע לדבר מה. שאלו את אנשי הצוות מדוע הם עושים מה שהם עושים. לדוגמה, אם אתם חושבים שהתאורה בפגייה חזקה או בהירה מדי, שאלו את הצוות מדוע זה כך ובקשו לעמעם את האור. עם זאת, תמיד חשוב לכבד את הצוות ולהיות מנומסים. אפשר לומר, למשל, “אני קצת מודאג מהתאורה. האם יש סיבה לכך שהיא חזקה כל כך עכשיו?”. קחו בחשבון שיתכן ולא כל בקשותיכם יוכלו להיענות בחיוב, בשל צרכים שונים של הפג או אנשי הצוות.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.