שומנים בריאים (“טובים”) ושומנים מזיקים (“רעים”): עקרונות הבסיס

מה ההבדל בין שומנים בריאים (טובים) לשומנים מזיקים (רעים)? שומנים בריאים נותנים לגופנו אנרגיה וחומצות שומן חיוניות לגוף, ילדינו זקוקים להם כדי לגדול ולהתפתח. שומנים מזיקים גורמים נזקים לגופנו, למשל באמצעות ייצור כולסטרול רע, שעלול לגרום לבעיות בריאותיות.

ההבדלים בין שומנים בריאים לשומנים מזיקים

שומנים בריאים
שומן טוב נקרא לפעמים שומן בלתי רווי, והוא מגיע בשתי צורות: שומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי. ישנם שני סוגים של שומן רב בלתי רווי: אומגה-3 ואומגה-6. אומגה-3 ואומגה-6 ידועים גם הם כחומצות שומן חיוניות. כיוון שגופנו אינו יודע לייצר את חומצות השומן החיוניות לו, עלינו לקבל אותן מהמזון שאנו אוכלים. כמו כן חומצות שומן חיוניות מהוות חומר בסיס, ממנו הגוף בונה חומרים רבים חיוניים.

שומן טוב, או בלתי רווי, עוזר לשמור על בריאות העורקים בגוף, וכן הוא עוזר לייצר כולסטרול טוב ולהעביר אותו ברחבי הגוף – מה שמפחית את הסיכון למחלות לב. השומן הבלתי רווי מפחית את ייצור הכולסטרול הרע, שנמצא קשור לבעיות לב- תזונה המכילה שומן בלתי רווי יכולה לעזור למנוע בעיות לב בעתיד.

שומנים מזיקים
שומנים מזיקים מגיעים בצורת שומן רווי ושומן טרנס. שני סוגי השומנים המזיקים גורמים לגופנו לייצר יותר כולסטרול רע, ולהפחית את ייצורו של הכולסטרול הטוב. כמו כן, הם עלולים להגביר את הסיכון ללקות במחלות לב, כלי דם וסרטן בעתיד.

מאין מקבלים שומנים בריאים ומה הם עושים

שומן חד בלתי רווי
שומן חד בלתי רווי עוזר להוריד את רמת הכולסטרול בדם, אך רק כאשר הוא מחליף שומנים רוויים בתפריט יומי ממוצע. אפשר למצוא שומן חד בלתי רווי במאכלים הבאים:

  • שמנים כגון שמן זית, קנולה ושמן זרעי ענבים
  • אגוזים וזרעים
  • אבוקדו

שומן רב בלתי רווי
אפשר למצוא שומן רב בלתי רווי בשמנים צמחיים נוזליים- כמו שמני קנולה, חמניות, תירס וסויה וכן בדגים שומניים כגון סלמון וטונה. שומן רב בלתי רווי מוריד את רמת הכולסטרול בדם ביעילות רבה יותר משומן חד בלתי רווי, אך רק כאשר הוא מחליף שומנים רוויים בתפריט יומי ממוצע. כמו כן, הוא מסייע לבריאות הכללית של איברים כגון הלב, העיניים והמפרקים, ולבריאות המנטלית.

אומגה-3
אומגה-3 הוא סוג של שומן רב בלתי רווי. אפשר למצוא אותו במאכלים הבאים:

  • אגוזי מלך, זרעי פשתן ושמנים המופקים מאגוזים וזרעים אלה
  • שמן סויה
  • ירקות עלים ירוקים
  • דגי טונה, סלמון ומקרל

תינוקות מקבלים אומגה-3 מחלב האם. אומגה-3 עוזר להתפתחות מוחו ועיניו של התינוק ברחם ובמהלך ששת החודשים הראשונים לחייו. אצל ילדים הוא עוזר לשיפור הלמידה, ממריץ את התפתחות המוח ומערכת העצבים ומחזק את מערכת החיסון.

אצל מבוגרים, אומגה-3 יכול להקל על דלקת מפרקים שיגרונית, כאבים, נוקשות מפרקים ודלקות. כמו כן, הוא מסייע להגן על מבוגרים מפני מחלות לב.

אומגה-6 
אומגה-6 אף הוא מהווה סוג של שומן רב בלתי רווי. אפשר למצוא אותו בשמנים צמחיים כגון שמן חמנייה, שמן בוטנים, קנולה ושמן סויה. אומגה-6 מגן מפני מחלות לב ומסייע לשלוט על רמת הכולסטרול הרע.

מאין מקבלים שומנים מזיקים ומה הם עושים

שומן רווי
שומן רווי מצוי במאכלים הבאים:

  • מוצרים מן החי כגון שומן בבשר, מוצרי חלב עשירים בשומן כגון חמאה, שמנת, גבינות צהובות וגבינות שמנות.
  • שמן דקלים ושמן קוקוס

לשומן רווי אין יתרונות בריאותיים ידועים, אך ידוע כי הוא מגביר את כמות הכולסטרול הרע בגוף.

שומן טרנס
שומן טרנס, המכונה בדרך כלל “שומן צמחי מוקשה” או שומן “צמחי מוקשה חלקית” משמש בייצור מגוון מזונות מזיקים אולטרא מעובדים, כדוגמת:

  • חלק מסוגי המרגרינות
  • עוגות, עוגיות, בורק’ס ומיני מאפה מוכנים רבים
  • ארוחות מוכנות
  • חטיפים שונים

ידוע כי שומן טרנס גורם לנזקים רבים לגופנו. השפעה השלילית של צריכת חומצות שומן טראנס קיימת גם אם הן נצרכות בכמויות קטנות. הפחתה של גרמים בודדים ולעיתים אף חלקי גרמים מתוך התפריט היומי, ייגרמו למניעת תחלואה ותמותה בשיעורים ניכרים. ידוע כי הוא מגביר את כמות הכולסטרול הרע בגוף, מפחית את כמות הכולסטרול הטוב וגורם נזק לכלי הדם באיברים שונים.

יש לצמצם את הצריכה של שומן טראנס מכל המקורות.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.