שקרים: מדוע ילדים משקרים ומה לעשות

רוב הילדים משקרים בשלב מסוים, אך הפעם הראשונה שאתם שומעים את ילדכם משקר עשויה לתפוס אתכם בהפתעה. ילדים לומדים לשקר כחלק מהתפתחותם - אך גם לומדים להגיד את האמת. כך תעבירו לילדכם את המסר שחשוב להיות ישרים.

מדוע ילדים משקרים?

ילדים עשויים לשקר כדי:

  • לחפות על משהו שעשו כדי לא להסתבך
  • לראות כיצד תגיבו כשאתם שומעים שהם משקרים
  • לתבל את הסיפור שלהם ולגרום לעצמם להישמע טוב יותר
  • לקבל תשומת לב, גם אם הם יודעים שאתם יודעים את האמת
  • לקבל משהו שהם רוצים – למשל, להגיד לסבתא, “אימא מרשה לי לאכול סוכריות לפני ארוחת הערב”.

מתי ילדים מתחילים לשקר?

ילדים לומדים לשקר מגיל צעיר, בדרך כלל בסביבות גיל שלוש. אז מתחיל ילדכם להבין שאתם לא קוראי מחשבות, ולכן הוא יכול להגיד דברים שאינם אמת ולא תמיד תדעו זאת.

ילדים משקרים יותר בגיל ארבע עד שש. ילדכם מתחיל להשתפר באמירת שקרים כשהוא מצליח להתאים בין הבעות פניו וטון קולו לבין מה שהוא אומר. אם תבקשו ממנו להסביר את דבריו, הוא בדרך כלל יתוודה.

כשילדים מגיעים לגיל בית הספר, הם עשויים לשקר לעיתים תכופות יותר ואף להשתפר בכך. גם השקרים נעשים מתוחכמים יותר, כיוון שאוצר המילים של הילד גדל והוא מבין טוב יותר כיצד אנשים אחרים חושבים.

בגיל שמונה, ילדים יכולים לשקר בהצלחה בלי להיתפס.

לעודד את הילדים להגיד את האמת

ברגע שילדים גדולים מספיק ומבינים את ההבדל בין אמת לשקר, רצוי לעודד אותם להגיד את האמת ולתמוך בהם. כדי לעשות זאת, הדגישו את חשיבותו של היושר במשפחתכם ושבחו את ילדכם שהתנהג ביושר – גם אם לוקח לכם זמן להגיע לאמת. כמו כן, אפשר להגיד לו שאינכם אוהבים כשהוא משקר לכם. לדוגמה, “כשאתה לא אומר לי את האמת, אני מרגיש עצוב ומאוכזב”.

טיפים לעידוד אמירת אמת

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעודד את ילדכם להיות ישר ולהגיד את האמת:

  • אם ילדכם ממציא סיפור כלשהו, אמרו לו משהו כמו, “זה סיפור נהדר, אנחנו יכולים לכתוב ספר!”. כך תעודדו את ילדכם להשתמש בדמיון שלו בלי לשקר.
  • עזרו לילדכם להימנע ממצבים שבהם ירגיש צורך לשקר. לדוגמה, אם הוא שפך חלב ואתם שואלים אותו אם עשה זאת, הוא עשוי להתפתות לשקר. כדי להימנע מהמצב, אמרו לו, “אני רואה שהייתה פה תאונה קטנה עם החלב. בוא ננקה את זה”.
  • סיפור סיפורים גדולים ומתרברבים הוא דרך לקבל הערכה או כבוד מאחרים. אם זה קורה לעיתים קרובות, נסו לשבח את ילדכם יותר – למשל, כשהוא לומד משהו חדש. כך תעזרו לשפר את ההערכה העצמית שלו.
  • ודאו שיש כללים ותוצאות ברורים להתנהגות מקובלת במשפחתכם.
  • כשילדכם מתוודה על כך שעשה משהו לא בסדר, שבחו את היושר שלו. אמרו דברים כגון, “אני מאוד שמח שאמרת לי את האמת”. כך אתם מעבירים לו מסר שאינכם כועסים אם הוא מתוודה על מעשיו.
  • נסו לקרוא ספרים או לספר סיפורים שמדגישים את חשיבות הכנות. כך, למשל, הסיפור ‘הילד שצעק זאב זאב’ מדגים היטב כיצד שקרים עלולים להרע לנו.

ילדים אוהבים להמציא דברים. הם מגזימים כדי לתבל את הסיפור ולתת לו יותר נפח. העמדת פנים ושימוש בדמיון חשובים להתפתחותו של ילדכם, וכדאי לעודד סוג כזה של משחק. אינכם צריכים להתייחס ל”המצאות” כאל שקרים, בעיקר אצל ילדים בני פחות מארבע.

כיצד לטפל באמירת שקרים ובשקרים מכוונים

אם ילדכם משקר בכוונה, הצעד הראשון הוא להבהיר לו ששקרים אינם מקובלים עליכם. הסבירו לו מדוע והבהירו לו שייתכן שלא תוכלו לסמוך עליו בעתיד. הצעד הבא הוא להגיב בהתאם. למשל, אם ילדכם צייר על הקיר ושיקר בנוגע לכך, תנו לו לעזור לכם לנקות את הקיר.

חשוב לטפל באופן נפרד בשקר ובהתנהגות שהובילה אליו. אם ילדכם משקר כדי לקבל את תשומת לבכם, חשבו כיצד לתת לו תשומת לב בדרכים חיוביות יותר. אם שיקר כדי להשיג משהו שרצה, כמו ספר חדש, נסו לחשוב על שיטת תגמול שתאפשר לו “להרוויח” את הספר.

ייתכן שיהיה עליכם לשנות את הסביבה של ילדכם כדי לעזור לו להימנע ממצבים שבהם ירגיש צורך לשקר.

כיצד לטפל בשקרים ובאמירתם

  • נסו לספר בדיחה, או ‘להגזים את השקר’ של ילדכם. לדוגמה, אם ילדכם הצעיר מסביר מדוע הצעצוע נשבר ואומר, “הדובון שלי שבר אותו”, הגיבו במשהו טיפשי כגון “מעניין למה הדובון שלך עשה את זה?” המשיכו באותו קו עד שילדכם יתוודה. כך תוכלו לחשוף את השקר וללמד את ילדכם שעליו להגיד את האמת בלי להשתמש באמצעים משמעתיים או להגיע לקונפליקט.
  • אם ילדכם דבק בשקר מכוון שהמציא, השתמשו בשיטת המשמעת המתאימה כדי לחזק את הרעיון ששקרים אינם מקובלים עליכם. על שיטות המשמעת השונות תוכלו לקרוא במאמר לומדים איך להתנהג: על משמעת וילדים.
  • אל תגידו לילדכם שהוא “שקרן”. התווית הזו עלולה להזיק להערכה העצמית שלו, ולהוביל לשקרים נוספים. כלומר, אם ילדכם מאמין שהוא שקרן, עדיף לו כבר להמשיך לשקר. כדאי לדבר על ההתנהגות שלו ולתייג אותה (‘מה שאמרת כרגע הוא לא אמת’) ולא אותו עצמו (‘אתה שקרן’).

מה לעשות כשילדים גדולים יותר משקרים

ככל שהילדים גדלים, הם משקרים יותר ויותר. אם ילדכם משקר לעיתים קרובות, כדאי לדבר איתו על כך בצורה רגועה. פנו זמן לשיחה, ואמרו לילדכם כיצד השקרים שלו גורמים לכם להרגיש, כיצד הם משפיעים על מערכת היחסים שלכם ומה יקרה אם בני המשפחה והחברים יפסיקו להאמין לו.

כשאתם יודעים בוודאות שהוא אינו אומר את האמת, הבהירו לו זאת. ילדכם צריך לדעת שתכונות כגון כנות ויושר חשובות לכם. עם זאת, אל תשאלו אותו כל הזמן אם הוא אומר אמת.

לעיתים נראה שילדכם ממשיך לשקר, ללא קשר למה שאתם עושים. אולם אם אתם ממשיכים לשבח אותו על כך שהוא אומר את האמת, ובד בבד להגיב בהתאם על אמירת שקר, סביר להניח שילדכם ישקר פחות ככל שיתבגר. תקופה זו עשויה להימשך עד סביבות גיל שבע או יותר. כדאי לדעת שילדים מכל הגילאים, שנהנים מתקשורת טובה עם הוריהם ומדברים איתם על מעשיהם, נוטים להשתמש פחות בהתנהגות אנטי סוציאלית, שאינה מקובלת על החברה.

חלק מהילדים, בעיקר לאחר גיל שבע, עשויים לשקר בתדירות גבוהה כחלק מדפוס רחב יותר של התנהגויות חמורות, שליליות או אפילו בלתי חוקיות כגון גניבה, הצתה או פגיעה בבעלי חיים. אם ילדכם מתנהג כך, כדאי לבקש עזרה מקצועית מהיועץ בבית הספר, מפסיכולוג או מפסיכיאטר.

שקרים בנוגע להתעללות ולעניינים חמורים נוספים

לפעמים, ילדים משקרים כדי לשמור סוד או כדי להגן על מישהו. לדוגמה, ילד שעבר התעללות על ידי מבוגר עשוי לשקר כדי להגן על אותו מבוגר. לעיתים קרובות הילד מפחד שייענש אם יספר את האמת. אם אתם חושדים שילדכם משקר על משהו חמור יותר:

  • הבטיחו לו שוב ושוב שתשמרו על ביטחונו אם יגיד את האמת.
  • נסו ככל יכולתכם לשכנע אותו שתשפרו את המצב.

אם אתם מודאגים בנוגע לביטחונו או לרווחתו של ילדכם, פנו במהירות לקבלת עזרה מקצועית. רופא המשפחה או היועץ בבית הספר יוכלו לייעץ לכם לאן לפנות.

דברו עם ילדיכם על “סודות טובים” (הכנת מסיבת הפתעה למישהו), להבדיל מ”סודות רעים” (הקשורים לפגיעה של מישהו)- אותם כדאי וחובה לחלוק עם מבוגר אחראי, רצוי אחד ההורים.

שקרים לבנים

“שקר לבן” הוא שקר בלתי מזיק שנאמר בכוונה טובה – בדרך כלל כדי להגן על רגשותיו של אדם אחר. למשל, לפני שילדכם מקבל מתנה, ייתכן שאתם מעודדים אותו להגיד שהוא אוהב אותה. במצב זה, חלק מהילדים עדיין יגידו את האמת (“אני לא אוהב את זה!”) מכיוון שהילד נמצא בשלב התפתחותי בו הוא אינו מסוגל עדיין להבין שבכוחו ובכוח דיבורו הוא עשוי לפגוע ברגשותיו של מישהו אחר, באמירת אמת.

כשהילדים מגיעים לגיל בית הספר היסודי, יכולתם לספר שקרים לבנים משתפרת. עד גיל ההתבגרות, ילדים מספרים שקרים לבנים בקביעות כדי להגן על הרגשות של חבריהם.

כשההורים מספרים שקרים לבנים

לפעמים, לא מזיק לספר לילדכם שקר לבן. חלק מהשקרים הלבנים נועדו להגן על תמימותו, לעודד התפתחות יצירתית או ללמד אותו על מיומנויות חברתיות חשובות. לדוגמה, אתם עשויים להגיד לילדכם שלחיבוק יש כוח קסם שירפא אותו כשהוא פוגע בעצמו. חלק מההורים אוהבים לשחק משחקים, כמו למצוא פיות בגינה.

אף שהם בלתי מזיקים, לא כדאי לספר שקרים לבנים לעיתים קרובות מדי. ההבדל בין שקר לבן לשקר אמיתי – אחד נועד כדי להימנע מעונש, לדוגמה – אינו תמיד ברור דיו לילדים. ילדים שרגילים לשמוע שקרים צפויים יותר לשקר בעצמם. ככלל כדאי להימנע מאמירת שקרים. אם ילדכם מראה לכם ציור, אינכם חייבים לשקר, תוכלו להגיד: ” אני אוהב את בחירת הצבעים שעשית”, “אני רואה שהשקעת מחשבה ב….” או “בוא ותראה לי איך עשית את היצירה הזו, זה ממש מעניין”.

לעיתים קרובות אנחנו מתפתים לספר לילדים שקרים לבנים כדי לנהל את התנהגותם. לדוגמה, תוכלו להגיד “אני לא יכול לקנות לך את הסוכריות האלה, כי לא הבאתי כסף”. זה עשוי לעבוד פעם אחת, אך גם להוביל לתוצאה ההפוכה אם אתם נתפסים (למשל, אם הארנק שלכם מלא בכסף), או לגרום לוויכוחים או לחוסר אמון. עדיף לטפל בהתנהגותו של ילדכם בכנות ובדרכים פרודוקטיביות. למידע ולטיפים נוספים, קראו את המאמר 15 טיפים לחיזוק התנהגות טובה.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.