תנועה ומשחק אצל תינוקות

תינוקות לומדים להרים את ראשם, להתגלגל, לשבת, לזחול, לעמוד וללכת ב-18 החודשים הראשונים לחייהם. משחק הוא אחת הדרכים הטבעיות שבהן תינוקות לומדים, וגם אחת הדרכים הטובות ביותר לגרום להם לנוע. הנה כמה רעיונות למשחק.

מדוע תנועה יומיומית חשובה לתינוקות?

התנועה חשובה להתפתחות התינוק, וכך גם המשחק. לכן, השילוב בין משחק לתנועה מדי יום הוא כל כך נהדר. משחק משותף על הרצפה מאפשר אפילו לתינוק קטן מאוד להתנועע. משחק כזה עוזר לתינוק:

  • לפתח יציבה נכונה כדי שיוכל ללמוד לשבת בלי תמיכה, ולהרים את ראשו כשהוא שוכב על הבטן
  • לתרגל מיומנויות בסיסיות החשובות לתנועות המורכבות שיבואו מאוחר יותר, כגון הושטת יד ותפיסה
  • לבנות את השרירים הדרושים לתנועות כגון זחילה, גלגול, קימה לעמידה והליכה.

הצעצוע הטוב ביותר עבור תינוקכם הוא אתם, ואתם גם הדבר המעניין ביותר שקיים בעולמו. משחק ותנועה מאפשרים לכם ליצור קשר ולהתחבר לתינוק שלכם. כמו כן, תוכלו לתת לקטנטן שלכם שפע של עידוד ושבחים כשהוא מתקדם משלב גופני מדהים אחד לבא בתור.

תנועה אצל תינוקות: למה לצפות

התינוק שלכם אינו יודע באמת לשלוט ברוב התנועות שלו לפני גיל חודשיים, אך הוא נהנה לבדוק דברים שתופסים את תשומת לבו. לאחר מכן, הוא יתחיל להושיט ידיים ולתפוס. מרגע שהתינוק מתחיל להתגלגל או לזחול, בסביבות גיל שישה חודשים, מומלץ לבדוק כיצד להפוך את הבית לבטוח, למקרה שהוא ינוע לכיוון משהו מסוכן.

כל התינוקות מתפתחים בערך באותו סדר, אך בקצב שלהם. למידע נוסף על מה שמצפה לכם מדי חודש, קראו את המאמרים בנושא התפתחות תינוקות.

תנועה וציוד לתינוקות

הגבלת התנועתיות של התינוק לפרקי זמן ארוכים עלולה להשפיע על קצב התפתחות המיומנויות הגופניות, החברתיות והשפתיות. כיסאות אוכל, סלקל ברכב, עגלה, טרמפולינה, מיטה ולול – כל אלה הם ציוד טוב וראוי, אך הם עלולים להגביל את תנועותיו של התינוק שלכם. השתמשו בהם רק כשאתם ממש זקוקים להם.

הליכונים לתינוקות עלולים למעשה לעכב את התפתחות ההליכה, הזחילה והיכולת לשבת ללא תמיכה. כמו כן, הם עלולים לגרום לנזקים אם התינוקות נעים באמצעותם למקומות מסוכנים ללא השגחה, למשל ליד התנור, לשירותים, לאמבטיה או למדרגות. אפשר להשתמש בחלופה בטוחה לפרק זמן קצר כגון פעלולון לתינוק.

ההנחיה בנוגע לפעילות גופנית מייעצת להורים שילדים בני 0-5 חודשים לא יישבו בחוסר תנועה למשך יותר משעה כל פעם, אלא אם כן הם ישנים.

שכיבה על הבטן

שכיבה על הבטן היא זמן שבו התינוק מבלה על בטנו כשהוא ער. שכיבה על הבטן כבר מרגע הלידה עוזרת לתינוק לחזק את שרירי הצוואר, הראש ופלג הגוף העליון. התינוק זקוק לכוח כדי ללמוד את התנועות האחרות בהמשך הדרך.

ייתכן שהתינוק שלכם לא יאהב לשכב על הבטן בהתחלה. אם זה כך, מומלץ לרדת על הברכיים ולהיות איתו על הרצפה. תנו לו לדעת שאתם שם – שירו לו שירים, דברו, לטפו את גבו או דגדגו את ידיו. אפשר להתחיל בפרקי זמן קצרים על הבטן, ולהאריך אותם כשהוא מתרגל.

עם זאת, שכיבה על הבטן עלולה לגרום לתינוק להקיא. אם הוא מקיא, נסו להשכיב אותו על הבטן כשהוא נמצא על החזה שלכם או בחיקכם. כך תשנו את תנוחתו מעט, ותעזרו לבעיות כגון ריפלוקס (החזר קיבתי-ושטי, שבו האוכל עולה מהקיבה חזרה כלפי מעלה). גם השהייה בתנוחה זו מאפשרת לו לחזק את השרירים.

אם התינוק שלכם פשוט אינו יכול לסבול את זמן השכיבה על הבטן או שהוא מקיא ללא הרף, כדאי לפנות לבדיקה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים.

משחקים לעידוד התנועה

בגיל 0-6 חודשים, תוכלו לנסות את הרעיונות הבאים:

  • הניחו את התינוק על בטנו על הרצפה. נסו להניח אותו על מגוון משטחים, כגון שמיכה או שטיח.
  • עודדו אותו לנוע לצלילי מוזיקה: עשו תנועות ידיים בהתאם לשירים, לסיפורים ולחרוזים, או רשרשו ברעשן.
  • באמצעות שימוש במשחקים המעניינים את התינוק, תוכלו לעודד את תנועת העיניים שלו: הניחו מולו ספרים ואיורים צבעוניים, הפריחו בועות סבון או הניעו בעדינות חפצים מול עיניו.
  • שבו על הרצפה ליד התינוק ועשו לו פרצופים מצחיקים.
  • גלגלו חפצים (כדוגמת כדור) מול התינוק כדי לעודד אותו להרים את ראשו.

תינוקות בני 6-12 חודשים יאהבו את הפעילויות הבאות:

  • השתמשו בצעצועים פשוטים שיעודדו את התינוק לגעת בהם ולהחזיק אותם.
  • הניחו את הצעצועים כמעט בהישג ידו, כדי לעודד אותו לנסות ולהגיע אליהם.
  • השמיעו קולות באמצעות חפצים: הקישו בכפות עץ על סירים ומחבתות, או נענעו מיכלים סגורים היטב המכילים חרוזים.
  • תנו לו לשחק בצעצועי דחיפה וגרירה, כגון עגלת קוביות.
  • ודאו שהריהוט שלכם חזק דיו כדי לעמוד במשיכה לצורך קימה, וכי הוא מקובע היטב לקיר.
  • הפכו את הזחילה והתנועה לכיפיות במיוחד: צרו מנהרות מכיסאות וקופסאות קרטון.

הרעיונות הבאים יכולים לשמח תינוקות בני 12-18 חודשים:

  • בגיל 12 חודשים אפשר להתחיל לנסות צעצועים שאפשר לרכב עליהם, כגון בימבה.
  • אפשרו לתינוק לתרגל מיומנויות מוטוריקה עדינה: תנו לו להכניס מיכלים קטנים למיכלים גדולים יותר, או להפוך דפים בספר.
  • שירו שירים הכוללים פעולות פשוטות שהתינוק יכול לחקות.
  • שחקו במרחבים שונים, כגון נדנדות, מנהרות, רמפה, מגלשות – ואפילו שלוליות!
  • השתמשו בצעצועים או באביזרים שיגרמו לילדכם לזרוק, לבעוט, לרוץ, לקפוץ, לרקוד, לחפור או להשפריץ.
  • תנו לו לזחול או ללכת בהדרגה למרחקים ארוכים יותר ויותר, במקום להושיבו תמיד בטיולון.

משחק הוא הכי כיפי כשהוא מרעיש, מבולגן ומלוכלך! ייתכן שילדכם יקבל מכות או חבלות קלות – אך אם אתם משגיחים עליו בקפידה, הוא יכול ליהנות וגם להיות בטוח בזמן המשחק.

זמן מנוחה

פעילות שקטה ורגועה חשובה באותה מידה להתפתחות התינוק שלכם כמו משחק שמעודד תנועות גדולות יותר. משחק בזמן המנוחה יכול לעזור לתינוקות לפתח מיומנויות מוטוריקה עדינה, ראייה, מגע, תפיסה ושמיעה.

פעילות שקטה שהתינוק עשוי לאהוב היא קריאת סיפורים, בעיקר בספרים הכוללים דפים מבד או ממרקמים אחרים. אפשר גם לקשקש על נייר או להאזין למוזיקה.

מומלץ שלא לאפשר זמן מסך לילדים בני פחות משנתיים. פעילויות פנאי ומשחקים אחרים מועילים הרבה יותר להתפתחותם. כבו את הטאבלט, הטלפון והמסכים האחרים בבית, ותנו לתינוק את מלוא תשומת הלב, כדי לעזור לכל היבטי הלמידה וההתפתחות שלו.