תשומת לב חיובית: להתגבר על המכשולים

במרכז ההתפתחות הבריאה של ילדכם עומדים הקשרים החיוביים והאינטראקציות בשנותיו הראשונות. עם זאת, ישנם ימים שבהם שמירה על גישה חיובית כלפי ילדכם יכולה להיות קשה מאוד – ימים שבהם כל חיוך, תשומת לב או אפילו יצירת קשר עין נראים כמו עבודה קשה.

אי אפשר להיות חיוביים כל הזמן. זה לא מציאותי ואפילו לא נורמלי. ילדים מסוגלים בהחלט להתמודד עם כך שהוריהם בלתי רגישים לפעמים, לא זמינים או שדעתם מוסחת. מעט מאוד אנשים יכולים להגיב לילדיהם תמיד לפי הספר, וממילא, אינכם חייבים למצות את כל הטוב כל הזמן. ילדכם לא יהיה נבון פחות, בריא פחות או עליז פחות אם תפספסו איזה רגע פה ושם. מה שקובע הוא ההתנהלות שלכם לאורך זמן, ולא במאורע מסוים.

כדאי לקחת פסק זמן ולבדוק אם אתם מתמודדים עם מכשולים גדולים בדרך לגישה חיובית, כמו אלה שיופיעו בהמשך. לפעמים, זיהוי המכשולים הוא הצעד הראשון בדרך לניצחונם.

אם אתם מרגישים שאינכם יודעים איפה להתחיל, שרוב האינטראקציות היומיומיות שלכם  עם ילדכם (או אפילו רבות מהן) הן שליליות ומטרידות, שאתם מתקשים להרגיש חיוביים או לפעול בצורה חיובית, בקשו עזרה. תוכלו לשוחח עם איש מקצוע כמו רופא המשפחה.

לחץ שקשור לעבודה

לחץ שקשור לעבודה יכול לגרום לכם להיות מתוחים וחרדים, ולהשפיע על יכולתכם לתת לילדכם תשומת לב כשאתם חוזרים הביתה.

לחץ כזה משפיע על אימהות ועל אבות בדרכים שונות. אולם יש הורים/כאלו שנוטים להיות שליליים יותר, בעיקר אם יש להם אינטראקציות חברתיות מלחיצות בעבודה. במאמר לעשות את המעבר היומיומי בין העבודה לבית תוכלו למצוא רעיונות כיצד להפסיק לחשוב על העבודה כשאתם חוזרים הביתה, כדי לשמור על גישה חיובית כלפי ילדכם.

לחצים יומיומיים

דאגות כלכליות, תחומי אחריות אישיים ושינויים גדולים בחיים כגון מעבר דירה, תכנון אירוע משפחתי גדול, התחלת עבודה חדשה או הכנה לחגים יכולים לגזול את כל זמנכם, ולהסב את תשומת הלב והאנרגיה מהילדים. לפעמים תגלו שאתם מוציאים חלק מהתסכול על ילדכם. זה קורה לרובנו, אבל ילדכם אינו מבין שמצב הרוח הרע שלכם לא קשור אליו – סביר יותר להניח שהוא יחשוב שהוא הגורם לכך.
במקרים מיוחדים, כגון הורים יחידנים או הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, ובעיקר הורים שמקבלים תמיכה מועטה בלבד, זה יכול להיות קשה במיוחד.

הנה כמה הצעות שיכולות לעזור:

  • כשאתם מוצפים ברגשות שליליים כמו כעס או חוסר סבלנות, עצרו הכל וקחו כמה נשימות עמוקות. התרחקו מהמקום – רגשית ופיזית – וחשבו מה באמת חשוב לכם.
  • במצבים כאלה, כדאי לנסות ולשים את עצמכם במקומו של ילדכם. איך המצב הזה גורם לו להרגיש? אילו מסרים הוא מקבל בנוגע לאהבה שאתם חשים כלפיו? מה אתם יכולים לעשות כדי להעביר לו מסרים חיוביים יותר?
  • אם ילדכם גדול דיו ויכול להבין, תוכלו להיות כנים ולספר לו מה מטריד אתכם. הורה חיובי אינו חייב להיראות תמיד שמח ועליז בפני ילדיו. מותר לו להיות עצוב, כועס או מוטרד. למעשה, אם אתם מצליחים למצוא דרכים בונות להביע את רגשותיכם ולטפל בהם, תוכלו לתת דוגמה טובה לילדכם. עם זאת, שימו לב שאתם שומרים על איזון בין כנות לבין העמסת דאגות של מבוגרים על ילדים צעירים.

בריאותכם ורווחכם הכללית

רמת הבריאות והאנרגיה הכללית שלכם משפיעה על יכולתכם לתת לילדכם תשומת לב חיובית.
התמודדות עם מחלה גופנית או נפשית עשויה להשפיע על מערכת היחסים עם בן או בת הזוג ועם ילדכם, וכן על הסביבה המשפחתית כולה. ההתמודדות הזו עלולה להקשות עליכם להיות קשובים ולהגיב לילדכם, להביע רגשות חיוביים או חיבה.

ייתכן שאתם פשוט עייפים. הורים צריכים להיות בכוננות 24 שעות ביממה. תחומי האחריות בעבודה והמשימות בבית עלולים לפעמים לדלדל את רמות האנרגיה שלנו. כלומר, לפעמים לא נשארת מספיק אנרגיה בשביל הילדים.

אחד הדברים החשובים ביותר שנוכל לעשות כדי להתגבר על המכשולים הללו הוא לשמור על עצמנו. גם אם אתם חייבים תמיד לשים את כולם במקום הראשון, שמירה על הבריאות והרווחה שלכם תועיל לכולם ותהפוך אתכם להורים חיוביים יותר. גם אם הבית לא יהיה תמיד מסודר, גם אם לא הגעתם לתחתית סל הכביסה או סיימתם לשטוף את הכלים, זכרו לא לבזבז על הפעולות הללו את כל האנרגיות שלכם, השאירו אנרגיה גם לילדים.

מערכות היחסים שלכם עם מבוגרים אחרים

מערכת יחסים חיובית עם בן או בת הזוג היא המוקד העיקרי שממנו יכול ילדכם ללמוד מהי “מערכת יחסים חיובית”. סכסוכים או מתח במערכת היחסים – גם אם הם קצרי מועד או קטנים יחסית – יכולים להשתלט על מחשבותיכם ורגשותיכם, ולא להותיר מספיק מקום לילדכם.

מערכות היחסים שלכם עם מבוגרים אחרים הן עוד חלק ניכר מחייכם – אינכם רק הורים, אתם גם בנים או בנות, אחים או אחיות, חברים או חברות. כל אחד מהתפקידים הללו נושא עמו רמת אחריות מסוימת ויכול לגרום לחץ ודאגות.

טפלו במערכות היחסים שלכם. זהו חלק חשוב מהטיפול בעצמכם.

מערכת היחסים עם ילדכם

סביר מאוד להניח שיהיו פעמים שבהן התנהגותו של הילד שלכם תאתגר אתכם. אתם עלולים לחוש מאוכזבים, מתוסכלים ואפילו כועסים. ברור שבפעמים האלה, ככל הנראה אינכם מעבירים לילדכם מסרים חמים, חיוביים ואוהבים.

לעיתים אתם עשויים לחוש שישנו חוסר התאמה בסיסי בין המזג שלכם למזגו של ילדכם. זה קורה לפעמים, וזו לא אשמתו של אף אחד. לדוגמה, לאימא שקטה במיוחד יש תינוק אנרגטי שמתרוצץ 24 שעות ביממה, או לאבא שאוהב לבלות בחוץ יש ילד שאינו אוהב ששגרת היומיום שלו מופרעת. חוסר ההתאמה הזה יכול לגרום ללחץ ולמריבות. מודעות להבדלים הללו עוזרת להורה להבין את השוני בינו לבין ילדו ואת מקור הלחץ, ובכך להפחיתו.

זה בסדר להתנתק לפעמים ולא להתרכז בילדכם. בזמנים כאלה אתם יכולים לחשוב, “זה הזמן שלי עכשיו“. לכם כהורים חשוב למצוא זמן פנוי להירגע ולעסוק בנושאים שמעניינים אתכם, בדיוק כמו לכל מבוגר אחר.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.