מתן תשומת לב חיובית לילדכם

הורים מקיימים מאות אינטראקציות עם ילדיהם מדי יום. העיקר הוא להפיק מהן את המיטב - לתת לילדים תשומת לב חיובית וליהנות יחד מכל רגעי היומיום.

מהי תשומת לב חיובית?

כל אינטראקציה יומיומית הדדית היא הזדמנות לתת לילדכם תשומת לב חיובית.
תשומת לב חיובית היא דרך להביע חיבה וחום כלפי ילדכם באמצעות:

  • חיוך
  • יצירת קשר עין והבעות פנים אכפתיות
  • טיפול גופני עדין ואוהב בילדכם
  • שימוש במילים המעודדות את הילד
  • הפגנת עניין בתחומי העניין של ילדכם, בפעילויותיו ובהישגיו.

מה ילדים לומדים מתשומת לב חיובית

מרגע לידתם חשוב שהילדים יחוו התנסויות ומערכות יחסים המוכיחות להם שהם בני אדם בעלי ערך ויכולת, שמביאים אושר לאחרים. קבלת תשומת לב חיובית ותגובות מהמבוגרים החשובים בחייהם עוזרת לילדים לבנות דימוי המשקף עד כמה הם מוערכים.

הדימוי העצמי של הילד (או התפיסה העצמית שלו) נבנה לאורך זמן בעזרת מסרים חיוביים ואוהבים מאמו, מאביו ומאנשים חשובים נוספים בחייו. דימוי עצמי בריא הוא חשוב מאוד, לא רק למערכת היחסים של הילד עם אחרים, אלא גם לבניית ביטחון בעת שהוא לומד על העולם. מחקרים הראו כי ילדיהם של הורים שמחייכים יותר לתינוקם, מפגינים כלפיו חום ונותנים לו תשומת לב רבה, נוטים להפגין התנהגויות דומות לאלה בעצמם.

תחושות הביטחון של ילדים מתפתחות כתוצאה מהאינטראקציות שלהם עם הוריהם ועם מבוגרים אחרים שמטפלים בהם. כאשר ילדים פוחדים, אינם בטוחים במעשיהם או נתקלים במצב חדש או בלתי מוכר, הם יבקשו מכם אישור ותמיכה כדי להרגיש בטוחים.

במקרים קיצוניים, כשדעתם של ההורים מוסחת דרך קבע או שהם אינם מסוגלים להתרכז בצורכי התינוק, הוא עלול להיכנס למצוקה. מחקרים הראו כי כאשר הדבר קורה לאורך זמן ומתחיל כבר מינקות, אפילו תינוקות בני שישה חודשים בלבד עשויים להראות סימני מתח.

 

כיצד מפגינים תשומת לב חיובית

מרגע שנולדו, ילדים שמים לב לכל דבר שאתם אומרים ועושים – ולפעמים אפילו יותר מכך, לאופן שבו אתם אומרים ועושים.

תינוקות רכים

תינוקות רכים נולדים כשהם מוכנים להיקשר, לתקשר וללמוד מכל מה ומי שסביבם. ככל שתגיבו לתינוק ותיצרו איתו יותר קשר, כך הוא ירוויח יותר.

כך תוכלו להגיב למאמציו של תינוק רך לתקשר:

  • נחמו אותו כשהוא בוכה
  • חייכו אליו בחזרה כשהוא מחייך
  • הגיבו לקולות שהוא משמיע וענו לו בצורה הגיונית למצב (גם אם אינכם יודעים לבטח מה הוא מנסה להביע).

תינוקות, פעוטות וילדים בוגרים יותר

כשילדכם מתבגר, המילים והמעשים שלכם משתלבים והופכים למסרים חשובים.
גם מחוות פשוטות, כמו הבעת הפנים שלכם כשילדכם נכנס לחדר, או הטון בו אתם אומרים את המילים ‘בואו לאכול!’, הן משמעותיות ומשפיעות על ילדכם ועל ההתקשרות איתו.

  • שימו לב לאופן שבו ילדכם עשוי לפרש את הבעת הפנים שלכם או את הטון שבו השתמשתם. אפילו תינוקות, שאינם מבינים ומשתמשים במילים, רגישים לטון הדיבור, למחוות, להבעות הפנים ולשפת הגוף שלכם.
  • הפיקו את המיטב מפעילויות יומיומיות. אמבטיה, החלפת חיתול, האכלה והלבשה נראים כמו דברים שצריך לסבול בשקט, אך הפעילויות היומיומיות הללו מספקות הזדמנויות חשובות ליצירת קשר משמעותי עם ילדכם. לדוגמה, תוכלו לחבק ולדגדג את ילדכם כשאתם מנגבים אותו אחרי האמבטיה.
  • במידת האפשר, נסו להניח בצד את העיסוקים והתכנונים שערכתם, ותשתתפו בחוויות שחווה ילדכם באותו רגע. זו יכולה להיות מחווה פשוטה כמו להתכופף ולהביט בזחל ביחד, גם אם אתם ממהרים. אינטראקציות כאלה אינן אמורות להימשך זמן רב כדי להשפיע.
  • הביטו בילדכם, חייכו אליו, הפגינו עניין, שימו לב אליו והשתתפו במעשיו בדרכים חיוביות. כל הפעולות הללו שולחות לילדכם מסר שהוא מיוחד וחשוב לכם.
  • התמקדו בדברים החיוביים. אם אתם מתקנים את ילדכם ללא הרף או נראים לא מרוצים, כועסים או שדעתכם מוסחת כשאתם יחד, אתם שולחים לילדכם מסר שהוא אינו מסוגל, אינו מוערך או אינו שווה את תשומת הלב שלכם. לכן, לפני שאתם מתקנים את ילדכם, שאלו את עצמכם: זה באמת משנה? זה באמת חשוב, או שאפשר פשוט לוותר?

לחוות את הרגע עם ילדכם

כשאתם נותנים לילדכם תשומת לב חיובית, אתם עוזרים לו לבנות דימוי עצמי כאדם מוערך ובעל ערך. מתן תשומת לב כזו אינה חייבת להיות מאורע גדול – אתם פשוט צריכים לחוות את הרגע עם ילדכם. כלומר, נסו להתכוונן ולחשוב מה קורה עם ילדכם באותו רגע. לפעמים תצטרכו רק להראות לו שאתם מקבלים אותו, לאפשר לו לעסוק בשלו ולא לתת לו הוראות כל הזמן. כדאי לתת לילדכם הזדמנות להוביל, לקבל תשובות, להעלות הצעות ולשאול שאלות.

כשאתם חווים איתו את הרגע באמת, אתם מגיבים לילדכם בדרכים שאינן אימפולסיביות או הרגליות. לחוות את הרגע עם ילדכם משמעו לשבח אותו, לחזור על הדברים שהוא אומר, לחייך וליצור קשר עין, לחקות אותו, להשתתף במשחק שביקש, ובאמת, באמת ליהנות ביחד. הורים שמגיבים כך לילדיהם רואים שינוי דרמטי. ילדכם יודע מתי אתם לא באמת שמים לב אליו – למשל, כשאתם עונים לו “אהה” בלי לחשוב. אין ספק שזה יקרה, לפעמים, אך המטרה היא להטות את המאזן לטובת הורות חיובית ונוכחת.

לבלות זמן איכות עם ילדכם

זמן איכות יכול להתרחש בכל מקום ובכל שעה, בימים ובמצבים רגילים לגמרי. צחוק משותף כשאתם רוחצים את הפעוט שלכם, גילוי הפרח הראשון לעונה בגינה עם בן השש שלכם, או שיחה טובה עם בן השמונה שלכם במכונית – כל אלה נחשבים כזמן איכות. פשוט האזינו בקפידה לילדכם או הפסיקו את מה שאתם עושים באותו רגע, ותנו לו תשומת לב מלאה.

אפשר לנצל כל הזדמנות – אפילו הקטנה ביותר – כדי ליצור זמן איכות ולהראות לילדכם עד כמה אתם מעריכים ומוקירים אותו. לדוגמה, תוכלו להעביר לו מסרים חיוביים וחזקים בחיוכים, צחוק, קשר עין, חיבוקים ונגיעות עדינות. רגעים איכותיים כאלה הם גורם מכריע בבניית מערכת יחסים חיובית עם ילדכם.

כמו כן, תוכלו ללחוץ כאן ולהוריד את דף הפעילויות שלנו!

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.