כיצד ילדי הגן מכירים חברים

היכרות עם חברים חדשים היא חלק חשוב בהתפתחותו של ילדכם בגן. החברויות מתפתחות בדרך כלל כשהילדים משחקים יחד. תוכלו לעזור לילדכם ללמוד כיצד לשחק היטב ולהיות חבר טוב.

כיצד ילדי גן מכירים חברים: למה לצפות

האופן שבו ילדי גן מכירים חברים משתנה מאוד בין ילד לילד. יש ילדים שמכירים חברים בקלות, ויודעים לציין מי החברים שלהם. כשהם מגיעים לגן הם מחפשים היכן חבריהם, או מבקשים מכם להיפגש איתם אחר הצהריים. יש ילדים שאינם יכולים לציין מי החברים שלהם, אך רוצים מאוד להכיר חברים חדשים. ילדים אחרים מתחממים לאט יותר וזקוקים לזמן כדי לראות מה קורה לפני שהם מצטרפים.

בדיוק כמו מבוגרים, יש ילדים שמקבלים אנרגיה מהשהות בחברתם של אנשים רבים. אחרים מרגישים שזה מעייף ומתיש אותם. לחלק מהילדים יש הזדמנויות רבות לשחק עם ילדים אחרים, ולאחרים יש פחות ניסיון. חברויות עוזרות לילדים להרגיש תחושת שייכות שטובה להם. כדי לעזור לילדכם להכיר חברים וליצור חברויות חדשות באופן שמתאים לאישיות ולמזג שלו, כדאי לדעת כיצד הוא מגיב לילדים אחרים.

כיצד ילדי גן מכירים חברים

ילדים בגיל הגן יוצרים חברויות באמצעות משחק. כשילדכם משחק, הוא מפתח מיומנויות שעוזרות לו ליצור חברויות כעת ובעתיד, כגון כיצד לחלוק, להשתתף בתורות, לשתף פעולה, להקשיב לאחרים ולהתמודד עם אי הסכמה, דעות שונות ודרכי חשיבה אחרות.

לדוגמה, כשילדים מחליטים לשחק בפינת הבובות, הם צריכים להחליט מי ייקח איזה תפקיד – לא כולם יכולים להיות האימא! אם כולם רוצים להיות אימא, או שלכל אחד יש רעיון משלו בנוגע למה שאמהות עושות, הם יצטרכו לפתור ביחד את חילוקי הדעות.

לעזור לילדכם ללמוד כיצד להיות חבר טוב

בבית תוכלו לעזור לילדכם ללמוד כיצד להיות חבר טוב. לדוגמה, ייתכן שילדכם יצטרך לתת ולקחת כשהוא משחק עם אחותו והם מחליטים במה לשחק, או מי מקבל צעצוע מסוים.

כשהמצבים הללו קורים, תוכלו לתאר ולהסביר לו מה קורה, ומדוע. למשל, תוכלו להגיד, “זה היה נהדר שהקשבתם אחד לשני לפני שהחלטתם במה לשחק”, או “מה דעתך שכל אחד ישחק בצעצוע בתורו, ובינתיים תקשיב לסיפור?” כשאתם משחקים במשחקי לוח, למשל, תוכלו להראות לילדכם כיצד לנצח ולהפסיד באדיבות.

כדאי לזכור שרבות מהמיומנויות הללו קשות אפילו למבוגרים. ילדכם עדיין לומד, והוא זקוק להזדמנויות רבות שבהן יוכל לתרגל כיצד להיות חבר טוב.

לעזור לילדי גן להכיר חברים באמצעות משחק

כדי לעזור לילדים לשחק עם אחרים בגן או בקבוצת משחק וליצור חברויות, צריך זמן. הנה כמה רעיונות שיעזרו לילדכם להכיר חברים באמצעות משחק:

  • דברו עם ילדכם על הילדים שהוא משחק איתם, מדוע הוא אוהב לשחק איתם ובמה הם אוהבים לשחק. אם תדעו עם מי ילדכם אוהב לשחק, תוכלו לדבר עם ההורים ולארגן מפגשי משחק.
  • קבעו מפגשי משחק עם ילדים אחרים. תוכלו להזמין את הילדים ואת הוריהם אליכם הביתה, או ללכת לפארק המקומי.
  • עזרו לילדכם לשחק. אפשר לתת לילדכם ולחבריו כמה אפשרויות למשחק. למשל, תוכלו להגיד, “אתם רוצים לשחק בקוביות או במכוניות?”
  • שימו בצד את הצעצועים המיוחדים. כך תמנעו ויכוחים מראש.
  • הישארו בקרבת מקום. כך תוכלו להרגיע את ילדכם, בעיקר אם הילדים אינם מכירים זה את זה טוב כל כך. כשילדכם יצבור ביטחון תוכלו להתרחק ממנו מעט, אף שעדיין חשוב להשגיח על מה שמתרחש.
  • תווכו לילדכם סיטואציות שונות, במידת הצורך: ילדים זקוקים לתיווך כדי להבין את החבר או את הסיטואציה, מה שיכול למנוע קונפליקטים בין הילדים במהלך המשחק.
  • השגיחו על מה שקורה. כך תוכלו לדעת אם הילדים סתם נהנים ממשחק תוקפני קליל או שהמצב יוצא משליטה. אם המשחק נהיה פיזי מדי, תצטרכו להתערב.
  • הגבילו את זמן המפגש. כשהילדים מתעייפים, קשה להם יותר לשתף פעולה. כדאי לסיים את המפגש כשכולם עדיין רעננים ורוצים להיפגש שוב.

מה לעשות כשהחברויות ומפגשי המשחק משתבשים

יהיו מקרים שבהם המשחקים בין ילדי הגן לא יתנהלו כפי שתכננתם.

ילדים שמתנהגים בתוקפנות

אם זה קורה, עליכם להתערב ולטפל בהתנהגותם של הילדים. חשוב להבהיר אילו מעשים צריכים להיפסק ומדוע. לדוגמה, “תפסיקו בבקשה לדחוף זה את זה. שניכם תיפגעו”. כדי להרגיע את המצב, הציעו פעילות אחרת. למשל, “עומר ויואב, מה דעתכם שתצאו איתי החוצה לגינה ונבעט קצת בכדור?” אפשרות זו טובה גם אם ההורה של הילד השני אינו נמצא.

לשחק לבד

לפעמים ילדכם ירצה לשחק מעט לבדו. כדי להבין מה מתרחש, דברו עם ילדכם והתבוננו בו. בדרך כלל אין מה לדאוג אם ילדכם אוהב לשחק לבד. למעשה, לעיתים קרובות אנו רואים שני ילדים משחקים זה לצד זה, כיוון שילדים צעירים עדיין לומדים כיצד לשחק יחד. אולם אם נראה שילדכם אינו בטוח כיצד להצטרף למשחק, נדחה באופן קבוע על ידי ילדים אחרים או אינו רוצה לשחק עם אחרים, תוכלו לעשות כמה דברים כדי לעזור. אפשר, למשל:

  • לעודד את ילדכם לצפות במה שהילדים האחרים עושים, כדי שיוכל להבין איך להצטרף. לדוגמה, “ענבל משחקת במסעדה. אולי תהיה לקוח במסעדה שלה?”
  • להציע לו דרכים שבהן יוכל להתחיל לשחק ולהציע לאחרים להצטרף. למשל, “תוכל לעזור לי לחפור בור באדמה ואחר כך נמלא אותו יחד עם כולם במים?”

“אתה לא חבר שלי!”

בשנות הגן, ילדים אומרים לפעמים דברים כמו “אתה לא חבר שלי!” יש ילדים שנפגעים מכך, ואחרים לא מתרגשים. ילדים נוטים לפתור ביניהם את העניינים ולחזור להיות “חברים” אחרי כמה דקות.

אם ילדכם מזכיר בעיות במשחק עם חברים בגן, כדאי לדבר עם הגננת. היא תוכל להשגיח על מה שקורה ולטפל בכך באמצעות שיחות, סיפורים או פעילויות. כמו כן, כדי לעזור לילדכם להרגיש בטוח יותר במשחק עם ילדים אחרים בגן, כדאי לתכנן מפגשי משחק אחר הצהריים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.