דיבור מתוך שינה

ילדים מדברים לפעמים מתוך שינה. הדיבור אינו מזיק להם, ואינו מצביע על כך שמשהו לא בסדר.

כשזה נוגע לשינה וילדים, קיימות לא מעט התמודדויות שהורים נדרשים אליהן. כך למשל, הורים רבים עשויים להיתקל בהפרעות שינה מסוגים שונים, כמו בדיבור מתוך שינה, אצל ילדם. אך חשוב לדעת כי מדובר בתופעה שאינה מזיקה או מסוכנת לרוב, ואף ניתן להקל עליה בדרכים שונים.

מהו דיבור מתוך שינה?

דיבור מתוך שינה היא תופעה פאראסומנית (קטגוריה בהפרעות שינה) המתבטאת בדיבור, הפקת צלילים פשוטים שונים ואף צעקות מתוך שינה. מדובר בתופעה שיכולה לקרות בכל גיל, אם כי היא נפוצה יותר בקרב ילדים ומתבגרים. התופעה יכולה להתרחש בכל עת, אך לרוב הוא קורה בשלבים המוקדמים של השינה העמוקה. כלומר, גם אם אתם יכולים לנהל שיחה שלמה עם ילדכם כשהוא ישן, סביר להניח שלא יזכור דבר בבוקר. חשוב לציין כי זוהי תופעה שאינה מזיקה, וניתן להתמודד עימה או להקל את התסמינים (ועל דרכי טיפול בהמשך). עם זאת, הדיבור יכול להפריע או להציק למי שנמצא איתם באותו החדר.

תסמינים

התסמין העיקרי בקרב המדברים מתוך שינה בכלל ואצל ילדים בפרט, הוא דיבור על כל סוגיו – החל במילים בודדות ועד למשפטים שלמים ואף הפקת צלילים שונים – מתוך שינה, כאשר החולם אינו מודע אליו בכלל. כמו כן, גם לאחר היקיצה, הוא לא יזכור שהוא דיבר במהלך הלילה. הדרך לזהות את התופעה היא כשיש מישהו אחר שמאזין לילד המדבר מתוך שינה.

תופעת דיבור מתוך שינה יכולה להתרחש לבדה, אך היא יכולה להיות ביטוי של בעיות שינה אחרות אצל ילדים, כמו למשל:

  • סהרוריות – הפרעת שינה שהסובלים ממנה מבצעים פעולות שונות מתוך שינה, כמו הליכה ואכילה.
  • ביעותי לילה – ביעותי לילה אצל ילדים מתבטאים בהתנהגויות שונות מתוך שינה ובעיקר בכי, צרחות, פאניקה, עמידה ותזוזה לכל עבר.

מתי חשוב לפנות לאיש מקצוע?

ברוב הפעמים דיבור מתוך שינה אינו מזיק, ואם הוא לא מופיע בתדירות גבוהה, לרוב אינו מצריך גם טיפול מקצועי. אך אם התופעה הופכה תכופה, אם מתלווה אליה הפרעת שינה נוספת או אם יש לכם חשש מסוים ואתם רוצים להיות בטוחים, יש לפנות לאיש מקצוע לייעוץ ולהתאמת טיפול.

דרכי הטיפול

דרכי הטיפול השונות יכולות להפחית את תדירות דיבור מתוך שינה או להקל אותה. במקרים מסוימים, לאחר התייעצות עם איש מקצוע ואבחון, הוא יוכל להמליץ על טיפול פסיכותרפי או תרופתי. עם זאת, תוכלו לסייע לילדכם בהתמודדות בתופעה ע”י תמיכה והרגעה. התדירות יכולה לעלות כשהם מתרגשים או מודאגים ממשהו, למשל הופעה חשובה, חג או מבחן. על כן תוכלו לדבר עם ילדכם על אותו אירוע באופן רגוע ותומך לפני השינה, כדי להפחית את הפטפוט הלילי. אתם אלה שבוחרים אם לספר לו שהוא מדבר מתוך שינה, אך זכרו – הדבר עלול להוביל לכך שהוא יחשוש להירדם.

לסיכום

דיבור מתוך שינה היא תופעה נפוצה, ובעיקר בקרב ילדים. אם ילדכם מדבר מתוך שינה, חשוב שתדעו כי לא מדובר בתופעה מזיקה, אך אם אתם רוצים להיות בטוחים, או אם אתם חוששים שמדובר בתסמין להפרעת שינה אחרת, אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי.