לדבר ולהקשיב לפעוט

רוב הילדים לומדים לדבר בגיל שנה עד שלוש. זה הזמן להקשיב, ללמוד ולנסות מילים חדשות. אף שפעוטות בני 18 חודשים יכולים לפעמים להגיד רק כמה מילים, הם מבינים הרבה יותר!

להפוך את שפת הגוף למילים

כדי לדבר ולהקשיב לפעוטות בהצלחה צריך לא רק לשמוע את המילים שהם אומרים, אלא גם לקרוא את שפת גופם. גם הפעוט שלכם אינו מסתפק בהקשבה למילותיכם. הוא קורא את המחוות שלכם, את הבעות הפנים ואת טון הדיבור.

בתקופה זו, שבה הילדים לומדים לדבר ולהשתלט על רגשותיהם, הם מסתמכים גם על אמצעים אחרים כדי להגיד לכם מה הם חושבים ומרגישים. כשפעוט ‘נתקע’ ואינו מוצא את המילה שהוא רוצה, הוא משתמש במעשים כדי להעביר את רצונותיו וצרכיו. לדוגמה, ילדכם עשוי למשוך במכנסיים שלכם כדי שתרימו אותו, לנענע את ראשו או להנהן, ולהשתמש במחוות מובחנות כדי להגיד לכם “לכו מפה”.

כשהפעוט מסתמך על שפת גוף, חזרו במילים על מה שאתם חושבים שילדכם רוצה ותוך כדי כך, הסבירו את תגובתכם. למשל, “אתה רוצה שאני ארים אותך, אבל אימא מחזיקה משהו ביד, ולכן תצטרך להחזיק לי את היד השנייה”, או “אני רואה שאת לא רוצה את זה. אולי תיקח את זה במקום?” כשאתם מסבירים מה אתם עושים בזמן ביצוע הפעולות, אתם עוזרים לילדכם להבין אילו מילים מלוות את הפעולות הללו.

להרחיב את אוצר המילים

בגיל שנה עד שנתיים, הפעוט מתחיל להשתמש במילות פעולה כגון “כלב לך מפה”, או “אבא בוא הנה”. לעיתים קרובות, המשפטים הפשוטים הללו מלווים במחוות. אפשר להרחיב את המשפט ל”אתה רוצה שאבא יסלק את הכלב מפה?”, ולעזור לילדכם להבין כיצד לחבר מילים יחד, ולהגדיל את אוצר המילים שלו. הרחבת המשפט עוזרת גם כשהפעוט משתמש בפעלים מומצאים כגון “ללכתי” במקום “הלכתי”. במקום לתקן את ילדכם, פשוט חזרו על המשפט בצורה הנכונה. לדוגמה, “כן, הלכת לכיוון הדלת”.

כיוון שאחד השלבים ההתפתחותיים המרכזיים של שנות הפעוטות היא דעתנות ועמידה על שלהם (חשבו: לא! אני! שלי! עכשיו!), פעוטות מגיבים היטב לשפה שמדברת עליהם, ולרעיון החדש והמרגש שהם יכולים לשלוט בעולם שסביבם. אחת הטקטיקות היא לתת לפעוט שלכם אפשרויות בחירה. לדוגמה, “מתחיל להיות קר. אתה רוצה ללבוש את הצעיף האדום או הכחול?” במקום להגיד, “קר, תלבש צעיף”. גישה זו נותנת לפעוטות תחושה שהם בשליטה, וסיפוק מכך שדעתם מוערכת.

לעזור לילדים להבין

בתור מבוגרים, לפעמים אנחנו שוכחים שילדים אינם מבינים את כל מה שאנחנו אומרים. אם הפעוט שלכם נראה מבולבל כשאתם אומרים משהו:

  • נסו להגיד זאת בדרך אחרת.
  • חשבו שנית על המילים שבהן השתמשתם.
  • בדקו את טון הדיבור שלכם. בדומה לתינוקות, פעוטות מגיבים לטון הדיבור שלכם בדיוק כמו לתוכן המילים.

אם הפעוט שלכם אינו משתמש במחוות גופניות כגון נענועי ראש או הצבעה, או אם הוא אינו משתמש במילים כדי לתקשר, כדאי לדבר עם איש מקצוע.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.