חשיבה אצל פעוטות

פעוטות מתחילים להבין מעט יותר את העולם סביבם ואת עצמם. הפעוט שלכם מתחיל לחשוב היטב על דברים ולהבין מושגים חדשים ורבים. הנה כמה רעיונות פשוטים ומהנים למשחק שיעודדו את התפתחותו הקוגניטיבית.

משחק והתפתחות קוגניטיבית אצל פעוטות

כשילדים משחקים, הם פותרים בעיות, יוצרים, מתנסים, חושבים ולומדים ללא הרף. יש שמתארים את המשחק כ”עבודה לילדים” – תיאור המסכם היטב את חשיבותו של המשחק להתפתחות הקוגניטיבית של פעוטות.

כל ילד הוא אדם ייחודי בפני עצמו. ילדכם ילמד, יגדל ויתפתח בדרכו שלו, שמושפעת מהגנים הייחודיים שלו וההתנסויות שהוא עובר. אך בשנים המרתקות והמרגשות שבהן הוא הופך מתינוק לפעוט, ומפעוט לילד, ישנם גם כמה דפוסי למידה וחשיבה כלליים. בגיל זה מתפתחות יכולות ותכונות כגון סקרנות ונחישות – וגם קפיצה ניכרת בתחום השפתי.

התפתחות קוגניטיבית של פעוטות: למה לצפות

סביר להניח שהפעוט שלכם:

  • יחשוב שאתם יודעים מה הוא חושב – הוא מתחיל להבין שהוא אדם נפרד בפני עצמו בסביבות גיל שלוש
  • לא יצליח להפריד בין דמיון למציאות – לדוגמה, יפחד בקלות מתמונות ודימויים בטלוויזיה
  • ירצה לחקור ולהתנסות
  • ישתמש במילים כגון “חשוך”, “רועש”, “קשה” או “כבד” בצורה הנכונה, ויבין את משמעותן בסביבות גיל שלוש
  • ייהנה לחקור את כל חמשת החושים שלו
  • יסתקרן בנוגע לחפצים ולאירועים בלתי מוכרים וירצה לגלות ולהבין אותם.

הפעוט שלכם נחוש בדעתו לנסות הכל, כיוון שהוא חושב ללא הרף כיצד דברים עובדים. למשל, בגיל 8-16 חודשים, הפעוט שלכם ירצה לחקור באופן מעמיק את כל הצעצועים והחפצים בהישג ידו. הוא ינסה להקיש בהם, להפיל ולנער אותם, כדי לראות מה קורה. סביבה בטוחה בבית תיתן לו חופש לחקור עולם שלם וחדש של חשיבה.

ילדכם מבין כעת שבעולם יש קבוצות של דברים. בסביבות גיל 16 חודשים, הוא יתחיל למיין חפצים לסוגים שונים – מיומנות שתעזור לו להבין מושגים מתמטיים ראשוניים. אפשר לתת לו לשחק בצעצועים ובחפצים שונים מהבית, כגון אטבים או כלי מטבח מפלסטיק.

למרות תהליכי הלמידה העצומים שהם עוברים, פעוטות עדיין לא יודעים כיצד כל המושגים הללו מתחברים זה לזה. לדוגמה, ילדכם רואה שכשמורידים את המים בשירותים, הדברים נשטפים ונעלמים במורד האסלה, אולם הוא עדיין לא מבין שאי אפשר להדיח גם אותו באסלה בטעות – פחד שעשוי להיות משמעותי מאוד בגיל זה.

כיוון שפעוטות אינם מנוסים כל כך ומבינים אך מעט את העולם סביבם, הם עלולים להיות מוטרדים בקלות ממצבים שאיננו נוהגים להחשיב כמפחידים. אם רגלו של הדובון נקרעת, הפעוט שלכם עשוי לחשוש שאותו דבר יקרה לאדם אמיתי. המפלצות בסרטים המצוירים נראות לו אמיתיות.

כדי לעודד את הלמידה שלו ואת יכולתו להתמודד עם רגשותיו, דברו איתו וקראו לו סיפורים שמתארים התמודדות עם רגשות ופחדים דומים לשלו.

רעיונות לעידוד ההתפתחות הקוגניטיבית של הפעוט

הפעוט שלכם לומד מדי יום. הגיע הזמן לאפשר לו להוביל את המשחק יותר ויותר לפי רצונו. ככל שהמשחק רגוע ומהנה יותר, כך הלמידה קלה ומשמעותית יותר. הנה כמה רעיונות למשחק יומיומי:

  • עזרו לפעוט להרכיב פאזלים פשוטים.
  • תנו לו המון צעצועי אמבטיה כיפיים כדי שיוכל למדוד, לדלות מים ולשפוך אותם.
  • דברו עם הפעוט, שאלו אותו שאלות וענו לשאלותיו. אם הוא שואל “למה? למה? למה?” כל הזמן, ייתכן שהוא מתקשה להגיד מה הוא באמת רוצה לדעת. שאלו אותו מה הוא חושב בלי לתת לו תשובה.
  • קראו ספרים וחזרו על שירי ילדים ביחד.
  • תנו לו למיין דברים, כגון קוביות או כדורים בצבעים שונים, או כוסות פלסטיק, מיכלים וכפיות מדידה בגדלים שונים.
  • השתמשו בשפה שתעזור לו להבין הפכים, כגון קר וחם, למעלה ולמטה, בפנים ובחוץ, כבד וקל. הסבירו לו מה גורם לדברים להיות הפכים.
  • תנו לו צעצועים וכפתורים שיש ללחוץ עליהם כדי שמשהו יקרה.

סגנון חיים משפחתי בריא כולל מגבלות על זמן המסך היומי. פעוטות  מעל גיל שנתיים יכולים לצפות במסך לא יותר משעה ביום – כולל טלוויזיה, מחשבים, משחקים אלקטרוניים, טלפונים סלולריים וטאבלטים.

אם אתם מודאגים בנוגע להיבט כלשהו בהתפתחותו של ילדכם, כדאי לפנות לאחות טיפת חלב או לרופא הילדים. אם ילדכם הולך למסגרת חינוכית, אפשר לדבר גם עם המטפלת שלו או הגננת בגן.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.