גמילה מהנקה: איך מפסיקים להניק בצורה נכונה?

ייתכן שאת מחכה בקוצר רוח להפסיק להניק, ואולי לחילופין זה קצת מלחיץ או מעציב אותך. בין אם החלטת להפסיק להניק או שהתינוק עצמו אינו מעוניין יותר, הנה כמה דברים שיעזרו לכם להקל על התהליך.

מהי גמילה ואיך מפסיקים להניק?

גמילה היא תהליך של מעבר התינוק מהנקה בלעדית לאכילה בלעדית של מאכלים אחרים. באופן טבעי הגמילה מתחילה כאשר התינוק אוכל מזון מוצק, בנוסף לחלב אם בסביבות גיל ששה חודשים. הגמילה נגמרת כאשר התינוק אינו מקבל עוד חלב אם כלל. לפי המלצות ארגוני בריאות, מומלץ שזמן הגמילה המוחלטת יהיה לאחר גיל שנה, לאחר שהתינוק או האמא כבר לא מעוניינים בכך. יש אמהות שבוחרת להפסיק קודם לכן. חשוב להפסיק להניק רק אם באמת רוצים בכך, ולא בגלל מידע מוטעה. אם את שומעת שאת צריכה להפסיק להניק מסיבות רפואיות, בדקי זאת עם גורם מומחה בהנקה.

תהליך גמילה מהנקה

איך מפסיקים להניק? גם אם הפסקת ההנקה היא יזומה, כדאי להפסיק להניק בהדרגתיות ובאטיות. כך יוכל התינוק שלך להתרגל לשינוי בשגרה ובתזונה, וגופך יתרגל לכך שאין לו צורך לייצר עוד חלב. אם ההחלטה לגמול את התינוק מגיעה מצדך, ייתכן שתצטרכי לנחם אותו קצת יותר בזמן המעבר להזנה מבקבוק או לשתייה מכוס. כדי לתת לתינוק שלך תחושה שהוא אהוב ומוגן למרות שאינו יונק, חבקי אותו יותר מהרגיל ובלי איתו זמן רב.

הצעד הראשון בתהליך הגמילה הוא להוריד את ההנקה שהכי פחות דרושה לתינוק. במידה ורוצים להמשיך להוריד הנקות- חכי כמה ימים או שבוע ורק אז הורידי את ההנקה הבאה. אם את מפסיקה להניק במהירות, השדיים שלך עלולים להתמלא בחלב (גודש) ולגרום לך לתחושה לא נוחה כלל. כדי למנוע גודש בשדיים, ייתכן שתצטרכי לשאוב את החלב מדי פעם. שאבי מעט, רק עד שתרגישי יותר בנוח – אם תשאבי יותר מדי, גופך יקבל גירוי ליצירת אספקה מוגברת של חלב. יש אימהות שצריכות לעבור מהנקה אחת ביום להנקה אחת כל כמה ימים כדי להימנע מגודש בשדיים, לפני שהן מפסיקות להניק לגמרי.

שימי לב לגושים בשדיים. ייתכן שתחושי גושים בשדיים למשך חמישה עד עשרה ימים לאחר שהתינוק הפסיק לינוק. הימצאותו של גוש בשד עלולה להצביע על צינורית חלב חסומה, או על תחילתה של דלקת בשד (מסטיטיס). אם את מרגישה גוש, נסי לעסות אותו או לשאוב מעט חלב כדי להפחית את הגושיות. אם הגושים נשארים בשד או מכאיבים ואת מתחילה להרגיש תסמינים הדומים לשפעת, גשי לרופא בהקדם האפשרי.

אם תינוקך הוא בן חצי שנה ומעלה, אפשר להחליף את ההנקה שמורידים בארוחה של מוצקים עד 3-4 פעמים ביום ולהמשיך להניק באופן חלקי. במידה והתינוק מתחת לגיל חצי שנה או אם מפסיקים את ההנקה לחלוטין, עד גיל שנה חייבים להחליף חלב אם בתמ”ל. אם את מתחילה את הגמילה מההנקה לאחר גיל שנה, ניתן להחליפה בחלב פרה (ואין צורך בתמ”ל שלבים 2-3, שעולים הרבה יותר.

מתי אפשר לעבור לבקבוק?

מעל גיל חצי שנה, אפשר לגמול את התינוק ולעבור לשימוש בכוס או בבקבוק.

שימי לב

אין צורך בטיפול תרופתי כדי לגמילה מהנקה.

כדי לגמול תינוק גדול יותר או פעוט כדאי להתחיל את התהליך באטיות רבה יותר, ולשנות את השגרה שלו באופן הדרגתי. קראו את המאמר גמילה מהנקה בגיל מאוחר: ילדים גדולים.

יש שמרגישות מדוכאות מעט אחרי ההנקה האחרונה, גם אם זו הייתה ההחלטה שלהן. גמילה גורמת לשינוים הורמונליים שיכולים להשפיע על מצב רוח. טפלי בעצמך – תנוחי, תעשי דברים שאת אוהבת. במידה ומצב רוחך לא משתפר לאחר שבועיים או מגיע לרמה שפוגע בתפקוד שלך, כדי לפנות לגורם מקצועי.

יש נשים שמתחילות לבייץ מיד לאחר שצמצמו את ההנקות בלילה או התחילו לגמול את התינוק לגמרי, ואחרות מגלות שהביוץ והמחזור חוזרים רק לאחר כמה חודשים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.