צהבת ילודים (צהבת תינוקות): מה היא ואיך מטפלים בה?

צהבת ילדים היא סוג של צהבת קלה שמופיעה אצל תינוקות רכים והיא נפוצה למדי. היא מופיעה אצל 60% מהתינוקות שנולדו במועד, ובכמעט 80% מהתינוקות שנולדו טרם זמנם. סביר להניח שתיתקלו בה ביום השלישי לאחר הלידה. רב היילודים הבריאים משתחררים מבתי החולים תוך 36-48 שעות והצהבת מופיעה בדרך כלל לאחר שחרור ולכן על ההורים להסתכל על צבע התינוק באור יום. צהבת ילודים היא לרוב בלתי מזיקה, ונעלמת לאחר שבוע-שבועיים.

צהבת ילודים: מהם הגורמים המשפיעים?

צהבת ילודים הידועה גם בשם צהבת תינוק, היא תופעה שכיחה מאוד אצל תינוקות רכים, המופיעה בימים השני או השלישי לחיי התינוק, ונגרמת בשל פירוק של כדוריות דם אדומות. בתהליך זה משתחרר כימיקל בשם בילירובין, שגורם לעור להצהיב ומכאן בא השם צהבת תינוק. אין סיבה לדאגה: לתינוק הנולד כמות כדוריות גבוהה מזו של מבוגר, והן  מתפרקות מהר, אולם הכבד בתינוקות אינו מפותח דיו כדי להיפטר מעודפי בילירובין. כתוצאה מכך, רמות הבילירובין גבוהות, ועורו ולחמיות עיניו (החלק הלבן בעין) של התינוק הופכים לצהובים. רוב מקרי הצהבת אינם מסוכנים, אולם עליה קיצונית בערכי הבילירובין עלולה לגרום לפגיעה בילוד.

קיימות סיבות שונות לתופעה:

צהבת שנובעת מאי התאמה בסוגי דם

אחד מסוגי הצהבת הנפוצים מתרחש כאשר סוג הדם של האם והתינוק אינם מתאימים. ברוב המקרים מדובר בסוג דם A, B ו-O או באי התאמה של קבוצת ה- RH.

צהבת על רקע אי התאמה בקבוצות ABO  יכולה להתרחש כבר בלידה הראשונה, ואילו צהבת על רקע אי התאמה בקבוצת RH  מתרחשת רק לאחר הריון ראשון, או הפלה קודמת, שמביאה להתפתחות של נוגדנים בדם האם לדם התינוק.
צהבת זו מתרחשת בשל פירוק מוגבר של כדוריות הדם האדומות של התינוק, בשל נוכחות של נוגדנים שעברו מדם האם.

חסר באנזים G6PD (רגישות לפול)

חסר באנזים בשם G6PD, המזוהה גם עם רגישות לפול ולתרופות מסוימות, מביא לפירוק מוגבר של כדוריות הדם האדומות של התינוק בימים הראשונים לחיים ועשוי לגרום לצהבת.

אטרזיה ביליארית – אטמות של דרכי המרה

אטרזיה ביליארית היא אחד הגורמים הנדירים לצהבת תינוקות. היא מתרחשת כאשר הצינוריות הזעירות, שנושאות את מיצי המרה מהכבד למעיים, נחסמות. לתינוקות אלה עשויה  להיות צואה חיוורת ואף לבנה-אפורה. בניגוד לצהבת ילודים רגילה, צהבת מסוג זה אינה חולפת לאחר שבועיים, וישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם שלה, על מנת למנוע פגיעה משמעותית וקשה בכבד.

התייבשות

תינוקות שלא ניזונים בכמות מספקת, ובעיקר תינוקות עם יניקה לא אפקטיבית, עשויים לסבול מהתייבשות וירידה במשקל, מעבר לצפוי בימים הראשונים לאחר הלידה, ובעקבות זאת לפתח גם צהבת, בשל חוסר פינוי מספק של הבילירובין דרך מערכת העיכול. הטיפול במקרים אלו הוא במתן כלכלה מספקת, ויעוץ הנקה טוב לאם המניקה.

צהבת חלב אם

תינוקות יונקים רבים סובלים מצהבת שמקורה בחלב אם. צהבת זו מופיעה מאוחר יותר בהשוואה לצהבת מסיבות אחרות, בשבוע השני לחיים, והיא נובעת מחומר המצוי בחלב האם ומפריע לגופו של התינוק להיפטר מהבילירובין. סוג זה של צהבת בדרך כלל נפתר מעצמו ללא טיפול לאחר כמה שבועות. גם אם התינוק שלכם סובל מצהבת חלב אם, אין צורך להפסיק להניק. לרוב, צהבת כזו היא קלה ומשתפרת מעצמה עם הזמן. אם אתם מודאגים, קבעו תור אצל אחות טיפת חלב או אצל רופא הילדים.

מהם התסמינים לצהבת ילודים?

צהבת ילודים גורמת לעורו של התינוק שלכם וללחמיות בעיניו (החלק הלבן בעין) להפוך לצהובים. סימני הצהבת מתחילים בדרך כלל בפנים ובראש. אם רמת הבילירובין עולה, הצבע הצהוב מתפשט מטה כלפי שאר הגוף. כמו כן, התינוק שלכם עלול לסבול מישנוניות ומקשיי האכלה.

מתי לפנות לרופא

צהבת ילודים היא בדרך כלל בלתי מזיקה, ואף אינה מחלה מדבקת, אולם כדאי שאחות או רופא יבדקו את התינוק בכל מקרה של צהבת, וישקלו בדיקה של רמת הבילירובין בדם התינוק. ערכי בילירובין קיצוניים הם מסוכנים למח התינוק ועלולים לגרום לחירשות ואפילו לנזק מוחי אם היא אינה מטופלת ללא דיחוי.

קחו את התינוק שלכם לרופא אם:

  • התינוק חש לא בטוב, אינו אוכל כרגיל ואינו עולה מספיק במשקל
  • היציאות שלו חיוורות (לבנות-אפורות)  והשתן נהיה כהה
  • הצהבת נהיית ברורה יותר לעין לאחר שבוע
  • הצהבת אינה חולפת לאחר שבועיים.

בדיקות צהבת אצל תינוקות רכים

אם צהבת תינוק נמשכת יותר משבועיים, ובעיקר אם היציאות שלו חיוורות  או השתן שלו כהה, הוא יזדקק לבדיקת דם שתבדוק את רמות הבילירובין המצטבר בדמו. ייתכן שהתינוק יצטרך לעבור בדיקות נוספות לתפקודי כבד.

צהבת ילודים: דרכי טיפול

הטיפול בצהבת ילודים תלוי בחומרתה ובגורמים לה. תינוקות המפתחים צהבת מספר ימים לאחר הלידה זקוקים בדרך כלל להשגחה צמודה, לעיתים בליווי בדיקות דם שנלקחות מהעקב, ובודקות את רמת הבילירובין בדמם.

אם רמות הבילירובין של התינוק שלכם גבוהות, הוא עשוי להזדקק לטיפול פוטותרפיה (טיפול באור)  למשך מספר ימים. טיפול זה ניתן בבית החולים, תוך שימוש  באור אולטרה-סגול שעוזר לפרק את הצטברות הבילירובין. התינוק יונח עירום בעריסה תחת מנורת אור כחול למשל יומיים-שלושה, ועיניו יכוסו במסכה שתגן עליהם.

רוב התינוקות מתמודדים היטב עם טיפול פוטותרפיה. לטיפול זה ישנן תופעות לוואי מינימליות בלבד, אף שהתינוק שלכם עלול לסבול מפריחה קלה ומשלשול למשך מספר ימים. הטיפול גורם לאיבוד נוזלים רב יותר של התינוק,  ולכן יש להקפיד על האכילות מרובות ותכופות במהלך הטיפול.

צהבת תינוק חמורה, שבה רמות הבילירובין גבוהות מאוד ומסוכנות, עשויה לדרוש טיפול בהחלפת דם. במקרה זה, דמו של התינוק מוחלף בדם תקין מתרומת דם. לאחר השחרור מבית החולים התינוק יזדקק להמשך מעקב של רמות הבילירובין על ידי רופא או אחות במרפאה.

האם ניתן למנוע את הופעת צהבת ילודים?

צהבת שנובעת מאי התאמה בקבוצת Rh ניתנת למניעה מראש. אם קבוצת הדם של האם מסומנת כRh  שלילית, עליה לקבל לאחר ההיריון הראשון, או לאחר הפלות– טיפול בחיסון Anti- D . מרבית הצהיבות האחרות אינן ניתנות למניעה, למעט זו הקשורה בתזונה שאינה מספקת, ועל כן יש להקפיד על הנקה והאכלה תכופות של התינוק בימים הראשונים לחייו.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.