אחרי פרידה או גירושים, הילדים זקוקים לזמן ולהבנה כדי להתרגל למעבר בין שני בתים. ילדים גמישים מאוד, ובעזרתכם, יוכלו להסתגל לכך היטב. הנה כמה דברים פרקטיים שיעזרו להם.
הסדרי מגורים אחרי פרידה או גירושים
אחרי פרידה או גירושים יצטרך ילדכם להתרגל למעבר בין הבית שלכם לבית של בן או בת הזוג לשעבר. סביר להניח שיסתגל טוב יותר להסדרי המגורים החדשים אם ירגיש שלדבריו יש משקל כלשהו בקבלת ההחלטה. הבטיחו לו שתשקלו את בקשתו. אם לדעתכם הוא בוגר דיו, תוכלו אפילו לשלב אותו בדיונים על הנושא.ייתכן שהוא מודאג מכך שיצטרך לקבל החלטה שתשמח אחד מכם ותפגע בשני. הרגיעו אותו, ואמרו לו שהוא לא זה שצריך לקבל את ההחלטות הגדולות.
חשוב שיידע שהסדרי המגורים אינם אומרים דבר על מי אוהב אותו יותר. הם נקבעים לפי נושאים מעשיים, כמו מי נמצא יותר בבית, מי גר קרוב יותר לבית הספר או יכול להגיע בקלות רבה יותר לפעילויות אחר הצהריים. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להגיע להסדרי מגורים שיעבדו היטב עבור ילדכם, ולתמוך בו בזמן ההסתגלות.
ארגון
אמרו לילדכם מראש מי ייקח אותו לבית הספר, היכן יישן ובאיזו תדירות יפגוש כל אחד מכם.
החזיקו בכל בית בגדים בסיסיים ודברים אישיים כמו תחתונים, מברשת ומשחת שיניים, פיג’מה ונעלי בית, כדי שלא יצטרך לזכור להעביר דברים בין שני הבתים. אם יש לו שמיכה מיוחדת או צעצוע שהוא אוהב, ודאו שהוא לוקח אותם במעברים. כך יוכל להרגיש בטוח יותר.
כדי להקל את זמן האריזה, עזרו לו לארוז את התיק או לכתוב רשימת דברים שהוא צריך לקחת, והצמידו אותה למקרר. ילדים גדולים יותר זקוקים לעזרה בתכנון אילו ספרים ומחברות יצטרכו לצורך הכנת שיעורי הבית.
יומן מקוון משותף הוא דרך נהדרת לשמור על הארגון והסדר, ולהעביר לבן או בת הזוג לשעבר מידע על האירועים הבאים.
שני בתים, שתי שגרות
ילדים יכולים להתמודד היטב עם שתי שגרות שונות בכל בית, כל עוד הכללים ברורים וצפויים ככל האפשר. ייתכן שתצטרכו להגיד משהו כמו, “כשאתה כאן, נעשה את הדברים בדרך הזאת”. בסופו של דבר, ילדכם יתרגל להבדלים בין הבתים.
“מקום משלי”
ילדים זקוקים למקום משלהם בכל בית, ולחלל מיוחד לאחסן בו את חפציהם. חשבו קצת מחוץ לקופסה, ומצאו דרך לתת לילדכם “מקום משלו” גם אם אין לו חדר משלו – ארון מיוחד לצעצועים שלו, פוף או קיר שעליו יתלה את הציורים האהובים עליו.
הקשבה
אם ילדכם מבולבל או חרד מהמעבר בין שני בתים, הקשיבו לפחדיו ובדקו מה מטריד אותו. ייתכן שתצטרכו לשוחח עם בן או בת הזוג לשעבר ולבדוק אם צריך לשנות את הסדרי המגורים, כדי שיתאימו לצרכיו של הילד. אם אינכם יכולים לדבר איתם, היעזרו ביועץ או איש מקצוע אחר.
גמישות
שגרה עקבית וצפויה עוזרת לילדים להרגיש בטוחים, מוגנים ושמחים יותר. אך כשילדכם יגדל, יגדלו גם המחויבויות שלו, למשל עבודות בבית הספר, מחויבויות חברתיות, אירועי ספורט ואפילו משרה חלקית. כל אלה עלולים להקשות עליו להמשיך לעבור מבית אחד לשני. ייתכן שתצטרכו להתאים את הסדרי המגורים שלכם לצרכיו המשתנים.
טיפים לילדים שעוברים מבית לבית
כשילדכם עובר בין שני הבתים, ייתכן שבשעות הראשונות בבית ירגיש לא שקט ועצבני. החדשות הטובות הן שאפשר להתכונן מראש לזמן הזה:
- הכינו טקס שיבה הביתה, כדי להקל על המעבר. למשל, הציעו לו לעשות אמבטיה מרגיעה עם מוזיקה שהוא אוהב, לאכול ארוחה קלה ביחד, להתקשר לחבר או לבדוק אילו אירועים מעניינים יש ביומן.
- תנו לו הזדמנות להשתחרר, כדי שיוכל להתמקם היטב בבית החדש. בדקו אם הוא מעדיף לעשות פעילות רגועה ושקטה כמו קריאת ספר, או פעילות גופנית כמו משחק בחוץ.
- שמרו על ערוצי התקשורת פתוחים, אך אל תשאלו שאלות רבות מדי בנוגע לבילוי זמנו של הילד עם ההורה האחר. ייתכן שילדכם יעדיף לדבר אחרי שיתמקם בבית.
- עודדו אותו לשלוח הודעה להורה האחר כשהוא איתכם, ולהפך.
- השתדלו שלא לעשות את המעבר כשילדכם עייף או רעב.
מה לעשות אם ילדכם אינו רוצה לעבור בין הבתים
יש ילדים שמתקשים לעבור בין שני בתים. יכול להיות שילדכם יחליט שאינו רוצה ללכת לבית של בן או בת הזוג לשעבר, או לבוא הביתה אליכם. אל תיקחו את זה באופן אישי. התחושה הזו תעבור ברגע שילדכם ייכנס לשגרה. עבור חלק מהילדים – ובעיקר לילדים צעירים מאוד – הפרידה עשויה להיות קשה מאוד.
אם ילדכם רוצה להישאר איתכם או מבקש לחזור הביתה, הרגיעו אותו ואמרו לו שהזמן שהוא מבלה עם ההורה השני הוא חשוב מאוד. הבטיחו לו שתהיו כאן כשיחזור הביתה, או שתאספו אותו בשעה מסוימת ביום הנכון. לאחר מכן, כדאי להסיח את דעתו ולדבר על דברים אחרים. כשילדכם יחזור אליכם ויירגע, בדקו בעדינות מדוע אינו מרוצה ותנו לו המון חיזוקים.
אם אפשר, נסו להגיע לפתרון ביחד עם בן או בת הזוג לשעבר. ייתכן שתצטרכו לבדוק את הסדרי המגורים שוב, ולוודא שצרכיו של ילדכם נענים. לדוגמה, יכול להיות שתצטרכו לשנות את יום המעבר, את הפעילויות שמובילות למעבר או היכן הוא מתרחש.
אם ילדכם אינו מרגיש מוגן ובטוח, פנו לקבלת עזרה מקצועית.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.