לקות ראייה היא מונח שמרכז בעיות ראייה רבות, וגם סוגים שונים ודרגות שונות של אובדן ראייה, כולל עיוורון. עבודה בשיתוף פעולה עם מומחים תעזור לילדכם להסתגל, ללמוד ולהגיע למלוא הפוטנציאל שלו.
מהי לקות ראייה?
למונח לקות ראייה יש משמעויות רבות: מחוסר ראייה כלל – עיוורון – או ראייה מועטה מאוד, ועד חוסר יכולת לראות צבעים מסוימים.
לקות ראייה עשויה להתרחש בכל גיל. יש בעיות רפואיות שמובילות לבעיות ראייה לזמן קצר בלבד, ואחרות מחמירות עם הזמן ומובילות להידרדרות בראייה או לעיוורון, ככל שהילד גדל.
מהי ראייה ירודה?
ראייה ירודה היא מצב שבו ילדכם אינו יכול לראות את מה שהוא אמור בהתאם לגילו. ילדכם עשוי להתמודד עם ראייה מועטה עד בלתי קיימת, ראייה מעורפלת או בעיות בשדה הראייה. ייתכן שעיניו אינן מצליחות לזהות צבעים מסוימים – מצב זה נקרא עיוורון צבעים.
מהו עיוורון?
ילד נחשב עיוור אם קיימים אחד מהתנאים הבאים:
- העדר ראיה מוחלט
- אינו רואה ממרחק שלושה מטרים את מה שילד עם ראייה תקינה יכול לראות ממרחק של 60 מטר, גם עם משקפיים או אם זווית שדה הראייה שלו קטן מ-20° (זווית שדה הראייה של אדם עם ראייה תקינה עומד על 180°).
אובדן ראייה חמור או עיוורון עלולים להוביל לכך שחלקים מסוימים מהתפתחותו ותהליכי הלמידה של ילדכם יהיו איטיים יותר מאשר של ילדים אחרים. לדוגמה, ייתכן שתשימו לב שהוא לומד לאט יותר להתהפך, לזחול, ללכת, לדבר ולפתח כישורים חברתיים. יכולתו לעשות את כל הדברים הללו אמורה להתפתח עם הזמן.
הגורמים ללקות ראייה
לקות ראייה יכולה להיגרם ממצבים גנטיים, מפגיעה או פציעה בעין, בעצבים שמחברים את העין למוח או במרכז הראייה במוח. לקות ראייה עשויה להופיע אצל תינוקות כבר ברגע הלידה, או מאוחר יותר כתוצאה ממחלה, פציעה או מצב רפואי.
הגורמים הנפוצים ביותר ללקות ראייה הם:
- פגמים נוירולוגיים שמשפיעים על חלקי המוח שאחראיים על הראייה (לקות ראייה קורטיקלית)
- פגמים גנטיים כגון לבקנות ורטיניטיס פיגמנטוזה
- פגיעה עינית כתוצאה מפגות.
- מחלות עיניות כגון גלאוקומה בילדים, קטרקט וסרטן – כגון רטינובלסטומה
- זיהומים של וירוסים מסוימים במהלך ההיריון – למשל, אדמת, CMV, מחלות מין, טוקסופלזמוזיס וכדומה.
סימנים ותסמינים מוקדמים
עיניהם של ילדים עם אובדן ראייה עשויות להיות תקינות למראה. לעיתים קרובות, דווקא התנהגותו של ילדכם או האופן שבו הוא משתמש בעיניו עשוי לגרום לכם לחשוב שיש בעיה כלשהי בראייה שלו.
רוב התינוקות מתחילים להתמקד בפרצופים ובחפצים בסביבות גיל ארבעה-חמישה שבועות. עד גיל שישה-שמונה שבועות, רובם מתחילים לחייך לפנים מוכרות ולדברים שהם רואים. תינוק עם לקות ראייה יתקשה לעשות זאת. אם אתם חושבים שלילדכם יש בעיות בראייה, חשוב מאוד לבקר אצל רופא העיניים מוקדם ככל האפשר.
סימנים אחרים לבעיות אפשריות בראייה הם:
- עיניים שנעות במהירות מצד לצד (ניסטגמוס), עיניים מרצדות או נודדות
- עיניים שאינן עוקבות אחרי פנים או חפצים שמולן, או אי יצירת קשר עין עם משפחה וחברים
- עיניים שאינן מגיבות לאור בוהק שנדלק בחדר
- אישונים שנראים לבנים או מעוננים במקום שחורים.
- עיניים שאינן מביטות לאותו כיוון, שמבטן מופנה כלפי גשר האף או החוצה (פזילה).
ילד גדול יותר עשוי:
- להחזיק חפצים קרוב מאוד לפניו
- לשפשף הרבה את העיניים
- להפנות או להטות את ראשו או לכסות עין אחת כשהוא מסתכל על דברים מקרוב
- להתעייף אחרי שהוא מתבונן בדברים מקרוב – למשל, לאחר קריאה, ציור או משחקים בידיים
- לראות טוב יותר במהלך היום מאשר בלילה
- להגיד שהעיניים שלו עייפות
- להפגין פזילה או צמצום עיניים
- להיראות מגושם – לדוגמה, להיתקל בדברים או ליפול לעיתים קרובות.
אבחון לקות ראייה
קבלת אבחון היא הצעד הראשון לטיפול המתאים. אם אתם מודאגים בגלל הראייה של ילדכם, פנו לרופא ובקשו הפניה לרופא עיניים לילדים שיוכל לבדוק לעומק את עיניו של הילד ולערוך מבדקים לגילוי הבעיה.
טיפול מוקדם
לאחר קבלת האבחון, תוכלו לקבל גישה לשירותי טיפול. ככל שילדכם יקבל טיפול מוקדם יותר, כך סיכוייו להתקדם גבוהים יותר. ילדים עם לקות ראייה מסיבות שונות עשויים להתמודד לעיתים קרובות גם עם שילוב של לקויות למידה, שמיעה, לקויות גופניות, עיכובים שפתיים ועיכובים התפתחותיים. העבודה עם המטפלים השונים תעזור לכם למצוא אסטרטגיות שיעזרו לילדכם להתמודד עם האתגרים הללו, לקבל אבחנה מעמיקה יותר וללמוד מיומנויות חדשות. כמו כן, הם יכולים לעזור לכם ללמוד כיצד לתמוך בהתפתחות של ילדכם באמצעות משחק ותקשורת יומיומיים. ילדים לומדים הכי הרבה מהאנשים שמטפלים בהם ושאיתם הם מבלים זמן רב.
ישנם מומחים לעבודה עם ילדים עם אבדן ראיה חמור ועיוורןן, וכוללים גם מורות לשיקום ראיה, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק ועוד.
ההשפעות של עיוורון
עיוורון יכול להשפיע על תחומים רבים אחרים בהתפתחותו של ילדכם, שחלקם אינם צפויים. ילדכם עשוי להיתקל באתגרים נוספים בדברים הבאים:
- תקשורת – למשל, אינו רואה כשמישהו מנופף או מחייך אליו, ואינו יכול ליצור קשר עין
- משחק ויצירת קשרים חברתיים – לדוגמה, ייתכן שהוא מגושם, אינו מצליח לקרוא סימנים ומחוות לא מילוליים, הולך לאיבוד בקהל גדול או מתקשה להכיר חברים
- דיבור – למשל, התינוק שלכם עשוי שלא להצביע על חפצים, ולכן אנשים סביבו לא יקראו לחפצים אלה בשמם
- להבחין בין יום ולילה
- ישיבה, זחילה והליכה – לדוגמה, אינו רוצה להתקדם לעבר חפצים שונים, כיוון שאינו רואה את החפצים המעניינים שאתם מניחים מולו
- לימודי קריאה וכתיבה
- משחק – למשל, הוא עלול לפחד לגעת במרקמים מסוימים או לחקור אזורים שאינו רואה.
כדי להצית את סקרנותו של ילדכם לעולם שסביבו, עזרו לו לחקור את הסביבה באמצעות יכולת הראייה שיש לו – ויצירת קשר בין היכולת הזו לבין שאר החושים שלו. המומחים השונים שעובדים עם ילדכם יכוונו אותכם למתן גירויים באופן מותאם ליכולות שלו- כולל שימוש בצבעים או מרקמים שונים, עבודה בחדר מוחשך ובעל פחות גירויים סביבתיים ועוד..
שירותים ותמיכה
כשמגלים שלילד יש לקות ראייה, אתם עשויים לחוש מבולבלים ואובדי עצות. תוכלו להיעזר בגורמי תמיכה ומידע.
ללמוד כל הזמן
כדאי ללמוד ככל האפשר מאנשי המקצוע שמטפלים בכם. אל תחששו לשאול שאלות רבות. מומלץ ליצור מערכת יחסים טובה עם אנשי המקצוע, כדי שתוכלו להמשיך ולעבוד איתם עד שילדכם יגדל ויהיה עצמאי יותר.
ילדים עיוורים זכאים ללמוד במסגרות מיוחדות- מעונות יום וגנים שיקומיים המיועדים לכך. מידע אודות מסגרות אלו תוכלו לקבל דרך משרד הרווחה והשירותים החברתיים, ובעזרתה של עובדת סוציאלית בקהילה, בקופת החולים, או במכון להתפתחות הילד.
אם אתם זקוקים למידע נוסף על לקויות ראייה, אפשר לפנות לאתרים כמו:
- אלי”ע – ארגון לקידום ילדים עם עיוורון או לקות ראייה
- אופק לילדינו – ארגון ארצי להורים לילדים עם עיוורון ולקות ראייה
- המרכז לעיוור בישראל.
בנבכי הביורוקרטיה
ישנם שירותים וטיפולים רבים שיעזרו לילדכם להגיע למלוא הפוטנציאל שלו, אך לעיתים קשה להתמצא בנבכי הבירוקרטיה. אפשר לפנות לאתר כל זכות המרכז מידע על הנושא.
תמיכה כלכלית
ילדים עם לקות ראייה זכאים לגמלת ילד נכה בהתאם ללקות. מומלץ לקרוא היטב את תקנות הביטוח הלאומי למתן גמלה לילד נכה, כדי לקבוע את שיעור הזכאות. למידע נוסף, פנו לאתר ביטוח לאומי.
לטפל בעצמכם
אף שקל לשקוע בטיפול בילדכם, חשוב מאוד שתטפלו גם בעצמכם ובבריאותכם. כשאתם בריאים מבחינה גופנית ונפשית, אתם יכולים לטפל טוב יותר בילדכם.
ישנן כמה עמותות שונות שיסייעו לכם ולילדכם לעבור את האתגרים ולחגוג את הניצחונות שתפגשו במהלך החיים כהורים לילד עם לקות ראייה. כמו כן, תוכלו לדבר עם הורים אחרים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.