במהלך גיל ההתבגרות, אנשים צעירים משקיעים זמן רב במחשבה על מראה גופם ומשווים אותו לזה של אחרים. דימוי גוף חיובי בגיל ההתבגרות הוא חלק חשוב מהערכה עצמית בריאה, וחלק מתפקידכם הוא לעזור לילדכם לחשוב על עצמו ועל גופו באופן חיובי.
מהו דימוי גוף?
דימוי גוף הוא מה שאנחנו חושבים על גופנו ומרגישים כלפיו. דימוי הגוף כולל את האופן שבו אנו חושבים על גופנו – בין אם תמונה זו מתאימה או לא מתאימה לצורתו ולגודלו של הגוף באמת. דימוי גוף בריא או חיובי משמעו לשמוח ולהיות מסופקים מגופנו, להרגיש בו בנוח ולקבל את המראה שלנו. דימוי גוף לא בריא או שלילי משמעו לא להיות מרוצים מהמראה שלנו. לעיתים קרובות, אנשים בעלי דימוי גוף שלילים נוטים לרצות לשנות את גודל או צורת גופם.
דימוי הגוף עשוי להשתנות במהלך החיים, והוא קשור מאוד להערכה העצמית ולבחירות בריאות בסגנון החיים. כשאנו מרגישים טוב בנוגע לגופנו, סביר יותר להניח שיש לנו הערכה עצמית ובריאות נפשית טובות, וכן גישה מאוזנת לאכילה ולפעילות גופנית.
דימוי גוף בריא בשנות הילדות יכול להניח את היסודות לבריאות גופנית ונפשית טובות יותר בהמשך החיים. דימוי גוף לא בריא בשנות הילדות עלול להוביל להשלכות לטווח ארוך. בנים, בנות, גברים ונשים – כולם עשויים להיות מושפעים מבעיות בדימוי הגוף, בדרכים שונות. לדוגמה, בנות בגיל ההתבגרות שאינן אוהבות את מראה גופן נוטות לרצות לרדת במשקל ולהיות רזות יותר. בנים בגיל ההתבגרות רוצים לרזות, להיות גבוהים יותר או שריריים יותר.
דימוי הגוף של ילדכם
דימוי הגוף של ילדכם מושפע מגורמים רבים, ובהם הסביבה המשפחתית, מסוגלות או מוגבלות, הגישה של החברים לכיתה, התקשורת ועולם הפרסום, תעשיית האופנה והרקע התרבותי. גם לרשת החברתית יש השפעה גדולה מאוד על דימוי הגוף של בני נוער, בעיקר כיוון שהם מפרסמים וצופים בתמונות של עצמם ושל אחרים ברשת.
כשילדכם מגיע לגיל ההתבגרות, חשוב לו עוד יותר להתאים לסביבתו החברתית ולהיראות כמו אנשים אחרים. בו בזמן, גופו עובר שינויים רבים מבפנים ומבחוץ. כלומר, ייתכן שהוא חש לחץ רב יותר להיראות ולהתנהג באופן מסוים.
דימוי גוף שלילי אצל בני נוער: גורמי הסיכון
חלק מהילדים נוטים שלא להיות מרוצים מגופם יותר מאחרים. ילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפיתוח דימוי גוף לא בריא אם הם:
- חשים לחץ מצד המשפחה, החברים והתקשורת להתאים למושגי יופי ומשיכה צרים מאוד, או אם אחד מבני המשפחה או החברים מציק להם בנוגע למראה שלהם
- בעלי צורת גוף או משקל שונים מאלה של רבים מחבריהם, או צורת גוף שונה מצורת הגוף ה”אידיאלית” המוצגת בתקשורת
- פרפקציוניסטים
- מתבוננים בעצמם “מבחוץ” ודואגים בנוגע לאופן שבו אחרים רואים אותם, או משווים את עצמם לאחרים
- בעלי הערכה עצמית נמוכה
- חווים תסמיני דיכאון
- משתייכים לקבוצת תרבות ייחודית, למשל, חברות, ספורט או קבוצת ריקוד, ששמה דגש על סוג גוף מסוים
- בעלי מוגבלות גופנית.
בני נוער בכלל ובנות נוער בפרט, וכן אנשים צעירים בעלי משקל יתר, נוטים יותר להסתכל על עצמם ועל גופם באופן שלילי.
השפעותיו של דימוי גוף שלילי אצל בני נוער
דימוי גוף שלילי אצל בני נוער קשור ישירות להערכה עצמית נמוכה, שיכולה להוביל למצבי רוח שליליים ולשינויים תכופים במצבי הרוח. אנשים צעירים ומדוכדכים נוטים יותר להתמקד במסרים השליליים שהם רואים סביבם, ולערוך השוואות שליליות בין גופם לבין תדמית הגוף ה”אידיאלי” בעיניהם.
הערכה עצמית נמוכה ודימוי גוף שלילי הם גורמי סיכון להתפתחות שיטות מסוכנות לירידה במשקל, הפרעות אכילה והפרעות נפשיות שונות כגון דיכאון.
בעיות דימוי גוף אצל בני נוער: אילו סימנים לחפש
אך טבעי שילדכם מודע לגופו ורוצה להיראות נהדר ולנהל אורח חיים בריא. אך כשילדים מתמקדים יותר מדי בגופם, הם עלולים לחוש חרדה ולחץ רבים. אם אתם חושבים שילדכם חווה אחד מהסימנים הבאים, דברו איתו על חששותיכם. אם המצב אינו משתנה ואתם עדיין מודאגים, דברו עם איש מקצוע.
ילדכם עשוי:
- להרגיש שגופו אינו מתאים או לבקר את גופו יותר מדי – הוא עשוי להגיד שהוא מכוער, למשל
- להשוות את גופו לזה של אחרים ללא הרף
- לא לרצות לצאת מהבית בגלל מראהו
- לא להשתתף בפעילויות או לנסות דברים חדשים בגלל האופן שבו הוא מרגיש כלפי גופו
- לחשוב ולנהוג באובססיביות בנוגע לירידה במשקל, או בנוגע לאיברים שונים בגופו כגון הפנים או הרגליים
- לקשר מזון לתחושות אשמה, בושה או האשמה.
כיצד לעזור לילדכם לפתח דימוי גוף בריא
דברו על דימוי הגוף
אנשים צעירים רבים מרגישים מבולבלים או מודאגים בגלל השינויים הגופניים שמגיעים בגיל ההתבגרות. דברו עם ילדכם על תחושותיו כלפי גופו ועל השינויים שהוא חווה – השתמשו במיומנויות הקשבה פעילה כדי ליצור פתיחות ביניכם ולהראות לו שאתם באמת שמים לב ומתייחסים לדבריו. אם ילדכם אינו מדבר איתכם או נפתח כלפיכם, ייתכן שירצה לדבר עם מבוגר אחר שהוא סומך עליו. כמו כן, הוא יכול ליצור קשר עם קו סיוע אנונימי כמו ער”ן, בטלפון 1201.
חשוב שכל בני המשפחה יידעו שאסור להציק ולהקניט לאף אחד בגלל מראה גופו. להצקה עשויה להיות השפעה שלילית על דימוי הגוף, והיא יכולה לגרום לילדים להתנהג בבריונות לחברים בבית הספר.
הצקות בנוגע למשקל – כולל הפצת שמועות, בריונות רשת ושיתוף תמונות לא מחמיאות – משפיעות גם הן באופן שלילי על דימוי הגוף. בדקו עם צוות בית הספר אם ישנה מדיניות הנוגעת לטיפול בהצקות, כחלק מהמדיניות נגד בריונות. אם אתם מודאגים בגלל האופן שבו ילדכם מרגיש בנוגע לגופו, דברו עם רופא הילדים או איש מקצוע אחר.
שמשו דוגמה לדימוי גוף חיובי
אם אתם מראים שאתם מתייחסים באופן חיובי לגופכם שלכם, לילדכם יהיה קל יותר להתייחס באופן חיובי לגופו. כחלק מגישה חיובית:
- בחרו בתזונה בריאה ובפעילות גופנית כחלק מחיי היומיום במשפחה, והימנעו מדיאטות קיצוניות – כך תוכלו לעזור לילדכם למצוא את האיזון הנכון
- העריכו את מה שגופכם יכול לעשות, ולא את מראהו
- היו גאים בדברים שאינם קשורים למראה חיצוני, למשל חוש הומור, השקעת מאמץ, זהירות או רצון לתת עזרה – ציינו את התכונות הללו אצלכם ואצל ילדכם כמשהו שיש להתגאות בו
- קבלו והעריכו אנשים אחרים ללא קשר למראה שלהם, ואל תעירו על האופן שבו הם נראים.
גישה שלילית לגבי הגוף מופיעה לפעמים בלי שנשים לב, בהערות ומסרים עדינים. לדוגמה, כשאנחנו פוגשים חבר ואומרים לו משהו כמו, “אתה נראה נהדר – ממש ירדת במשקל!” כדאי לחשוב על האופן שבו ההערות הללו מצטברות עם הזמן, ומשפיעות על הדרך שבה ילדים מרגישים כלפי גופם.
היזהרו מדיאטה קיצוניות לצורך ירידה במשקל. כל הדיאטות הקיצוניות הן מסוכנות מאוד ולעיתים קרובות מובילות לדפוסי אכילה לא בריאים – ואף עלולות להגדיל את הסיכוי להשמנת יתר.
אם ילדכם רוצה לערוך כמה שינויים באורח החיים שלו, ודאו שיש לו סיבות בריאות ונבונות. ספרו לו שכדאי לשמור על תזונה בריאה ופעילות גופנית לא רק כדי לרדת במשקל, אלא כדי לשמור על בריאות הגוף – עכשיו ובעתיד. למידע נוסף, קראו את המאמר הרגלים בריאים לחיים בריאים.
אם ילדכם סובל מהשמנת יתר או ממשקל עודף, ייתכן שיהיה לכם קשה לגשת לנושא. עם זאת, אל תעירו הערות שליליות על משקל גופו. הערות אלה לא יתרמו ליצירת דפוסי אכילה ופעילות נכונים ובריאים, ורק יובילו לדימוי גוף ולהערכה עצמית נמוכים.
פוטושופ: כיצד לזהות תמונות מרוטשות
אנו נתקלים מדי יום במאות תמונות של “אנשים יפים” בטלוויזיה, על לוחות המודעות ובעיתונים – הרבה יותר ממה שאנו נתקלים בבני משפחתנו. הרוב המוחלט של תמונות אלה עבר ריטוש בפוטושופ או “שיפוץ” דיגיטלי, כך שהאנשים המופיעים בהן נראים טוב יותר ממראם במציאות. דברו עם ילדכם על האופן שבו הריטוש, התאורה וזוויות המצלמה יוצרים ציפיות בלתי מציאותיות.
אנשים צעירים מכל הגילאים זקוקים לעזרתכם כדי להבין את המסרים השונים בנוגע לגופם. כמו כן, כדאי לעזור להם לזהות שרבות מהדימויים שהם רואים בתקשורת הם רק “פלסטיק יפה” – נראים נהדר, אך אינם אמיתיים.
להתמקד בעיקר
שבחו את ילדכם בגלל מי שהוא ומה שהוא יכול לעשות, ולא בגלל המראה שלו. במציאות, לכל אחד יש צורת גוף שונה, ותרבויות שונות מעריכות אנשים עם צורות שונות. כדי להעביר לילדכם מסר חיובי בנוגע לגופו, התמקדו ביכולות שלו ולא במראהו.
הדברים החיוביים החשובים ביותר בחייו של ילדכם אינם קשורים לגודלו או לצורתו, ולכן, ספרו לו כמה אתם גאים בדברים כמו חוש ההומור שלו, המאמץ שהוא משקיע בבית הספר, העזרה שהוא נותן לאחרים ועוד מיומנויות מיוחדות. כמו כן, עזרו לו להקדיש זמן לתחומי העניין שלו ולפעילויות שעוזרות לו להרגיש טוב.
לא לכולם יש גוף חזק, בריא ו”סטנדרטי”. כשאתם מדברים עם ילדכם על דימוי גוף בריא וחיובי, הדגישו שהוא כולל את כל סוגי הגופים, גם כאלה שאינם מתאימים לדוגמה הרווחת.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.