שגרות עוזרות לחיי המשפחה להתנהל בצורה חלקה, ומסייעות בפיתוח מיומנויות שונות לילדים עם צרכים מיוחדים. השגרות הטובות ביותר הן שגרות שמתאימות לכם, לילדכם ולמצבכם.
מהן שגרות
כולנו זקוקים לשגרה בחיי היום-יום שלנו, בעבודה ועם המשפחה. שגרה משפחתית היא האופן שבו בני המשפחה מתארגנים כדי לעשות משהו, לבלות וליהנות. לכל משפחה יש שגרה ייחודית משלה. השגרה המשפחתית עוזרת לבני המשפחה לדעת מי עושה מה, מתי, באיזה סדר ובאיזו תדירות.
חלק מהשגרות קשורות לדברים שאנחנו עושים מדי יום – למשל, להתכונן לשינה. שגרה כזו יכולה לכלול דברים כמו להתקלח, ללבוש פיג’מה, לצחצח שיניים, ללכת לשירותים, לקרוא סיפור וללכת לישון. אלה דברים שאנחנו עושים באותו סדר מדי ערב.
שגרות אחרות יכולות להיות שבועיות או מזדמנות – לדוגמה, ללכת לפארק פעמיים בשבוע, ללכת למגרש המשחקים בימי שלישי או לעשות קניות בימי רביעי.
אין כלל מיוחד בנוגע לכמות השגרות שתקבעו במשפחה או באילו שגרות תשתמשו. שגרה שעובדת היטב אצל משפחה אחת עשויה להיות מגבילה ומובנית מדי למשפחה אחרת. למידע נוסף, קראו על שגרות משפחתיות ואיך הן עובדות.
מדוע שגרה מועילה לילדים עם צרכים מיוחדים
סביבה ביתית מאורגנת וצפויה עוזרת לכל הילדים להרגיש מוגנים ובטוחים, בעיקר בתקופות מלחיצות או כשהילדים עוברים שלבים והתנסויות קשים. אם ילדכם צריך לקבל תרופה מדי יום או לעבור פרוצדורה רפואית קבועה, השגרה תעזור לשניכם לזכור לעשות זאת.
שגרות משפחתיות יכולות לעזור לילד עם צרכים מיוחדים לפתח מיומנויות חדשות. לדוגמה, אם המטרה של ילדכם היא לעבוד על מיומנויות תקשורת וללמוד, למשל, לחכות לתורו, תוכלו להזכיר לו כמה פעמים בזמן הארוחה שעכשיו תורו לדבר על מה שקרה בגן היום.
אם ילדכם מתמודד עם צרכים מורכבים, ייתכן שתצטרכו לעזור לו בשגרה הטיפולית, אך הוא עדיין יכול ליהנות ולהרוויח מהשגרות היומיומיות שלכם.
השגרות יכולות להועיל גם לכם. הן מאפשרות לכם, למשל, לפנות זמן לחשוב על דברים אחרים ולהיות מאורגנים יותר. אפשר להשתמש בהן כדי להכניס לשגרה פעילויות משפחתיות מהנות כמו ערבי משחקים או קריאת ספרים ביחד, שמסייעות ליצירת קשר משפחתי חזק ורגוע ותחושה של “ביחד”.
להפיק את המיטב מהשגרות
בדומה לילדים עם התפתחות טיפוסית, יש ילדים עם צרכים מיוחדים שאוהבים וזקוקים לשגרה יותר מאחרים. לכן, השגרות הטובות ביותר הן שגרות שמתאימות לכם ולילדכם, ומקלות את חיי היומיום שלכם. רוב השגרות האפקטיביות כוללות שלושה מאפיינים עיקריים:
- תכנון מוצלח – שגרות טובות הן שגרות ברורות, שבהן כל אחד מבני המשפחה מבין את תפקידו ויודע בדיוק מה עליו לעשות
- קביעות – שגרות טובות הופכות לחלק מחיי היומיום של המשפחה
- מהלך צפוי – בשגרה טובה, הדברים מתרחשים באותו סדר כל פעם ופעם.
לאחר שתתחילו להשתמש בכמה שגרות, כדאי לשבת יחד כל המשפחה ולדבר עליהן כדי שימשיכו להתנהל היטב. לדוגמה, אם שגרת הבוקר שלכם אינה עובדת היטב, אפשר לשאול, “מה לא עובד? איך לדעתכם אפשר לתקן זאת?”
אפילו ילדים צעירים מאוד ייהנו לזרוק רעיונות לחלל האוויר, וזו דרך נהדרת לאפשר להם לתרגל מיומנויות של פתרון בעיות. אפשר לדבר על איך כל אחד במשפחה מרגיש כשהשגרות מתנהלות כראוי ואיך הוא מרגיש במצב אחר.
לשנות שגרות
שגרה שעובדת היטב לילד אחד או למשפחה אחת בשלב מסוים עשויה שלא לפעול טוב כל כך בתקופות אחרות. הנסיבות משתנות ודברים בלתי צפויים צצים, ולכן חשוב לשמור על גמישות – למשל, אם ילדכם אינו מרגיש טוב או לא ישן היטב, או שאתם יוצאים לחופשה משפחתית. לפעמים, אחרי הפסקה מהשגרה, תגלו שעליכם לחזור לשגרה בהדרגה.
הפסקה בשגרה יכולה להיות מועילה – ילדים עם צרכים מיוחדים יכולים ליהנות מספונטניות וכיף בדיוק כמו ילדים אחרים. יחד עם זאת, חשוב לזכור שעבור חלקם- כל יציאה קטנה מהשגרה מעוררת מצוקה ולכן צריך לשקול זאת באופן אישי עבור כל משפחה וכל ילד.
לדבר על השגרות עם אנשים אחרים
בקשו מהמומחים שעוזרים לטפל בילדכם טיפים ליצירת שגרות מוצלחות. ייתכן שהם יוכלו לעזור לכם להכניס הזדמנויות למידה לתוך השגרות.
אנשים אחרים שמעורבים בטיפול בילדכם ישמחו לדעת מהן השגרות שלכם – למשל, חברים, בני משפחה או נשות הצוות בגן.
לעזור לילדכם לפעול לפי השגרות
תוכלו לעזור לילדכם להשתתף בשגרות המשפחתיות. אפשר להשתמש בשיטות פשוטות כגון סימני מגע או קול – למשל, לגעת בזרועו ולקרוא בשמו כדי להזכיר לו לסיים לאכול.
אפשר להשתמש בספרונים חברתיים – ספרונים פשוטים עם תמונות ומשפטים פשוטים. לדוגמה, תוכלו להכין ספרון לצחצוח השיניים, שמספר מתי צריך לצחצח שיניים ואילו שלבים יש לבצע: לקחת את המשחה, לפתוח את המכסה, לשים משחה על המברשת וכן הלאה.
שיטה נוספת היא לוחות זמנים חזותיים – למשל, לו”ז לשגרת הבוקר יכלול תמונות שבהן הילד יוצא מהמיטה, מצחצח שיניים, מתלבש ואוכל ארוחת בוקר.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.