הצרכים המיוחדים של ילדכם ומערכת היחסים עם בני זוגכם

הורות לילד עם צרכים מיוחדים מביאה עימה אתגרים חדשים למערכת היחסים עם בן או בת הזוג, אך היא יכולה להביא גם אושר וקרבה מיוחדת. דברו על כך בפתיחות והוקירו את זמנכם יחד, כדי לשמור על מערכת יחסים חזקה ויציבה.

אתגרים חדשים בזוגיות

הטיפול בילד עם צרכים מיוחדים כולל אתגרים חדשים ומתחים רבים יותר. העבודה המשותפת למציאת פתרונות תעזור לכם להתמודד היטב עם האתגרים.

ייתכן שאתם ובני זוגכם תסתכלו על הצרכים המיוחדים של ילדכם בצורה שונה, וזה טבעי. ההבדל הזה עשוי לשנות את האופן שבו תתייחסו להתנהגותו, וזה לא רע בכלל. לפעמים, דווקא נקודות המבט השונות שלכם לדברים יאפשרו לכם לקבל המון רעיונות חדשים.

כדי לשמור על מערכת יחסים זוגית חזקה, תצטרכו לדבר אחד עם השני על דעותיכם ועל רגשותיכם. ניהול שיחה על הרגשות ישפר את הרגשתכם בתוך המערכת הזוגית. כדאי לפנות זמן קבוע כדי להתעדכן ברגשותיכם, כדי שתוכלו לתפקד טוב יותר כצוות.

נושאים כלכליים

הטיפול בילד עם צרכים מיוחדים מביא עימו הוצאות על תחבורה, ציוד, חשבונות רפואיים או שינויים חיוניים בבית עצמו, שמכבידות על המצב הכלכלי. פנו לביטוח לאומי או לאתר כל זכות לקבלת מידע על הסיוע הכלכלי שביכולתכם לקבל עבור ציוד מיוחד והוצאות נוספות. אם אפשר, דברו זה עם זה וחשבו כיצד להתמודד נכון גם מבחינה כלכלית- כיצד תוכלו להגדיל הכנסות או לצמצם הוצאות בהתאם לצורך.

שינויים במצב התעסוקתי ובתפקידים במשפחה

אחד מכם – או שניכם – יצטרך או יבחר לצמצם את שעות העבודה כדי לטפל בילדכם, מה שישנה את האופן שבו אתם מחלקים את מטלות הבית. חשבו ביחד כיצד לאזן את עומס העבודה, ובדקו אפשרויות של משרה גמישה.

אם אתם נשארים בבית כדי לטפל בילדכם, הצטרפו לקבוצות תמיכה ולפעילויות מקומיות, שיעזרו לכם לחוש מחוברים יותר לקהילה.

אם בן או בת הזוג שלכם בחר לצמצם את עבודתו ולפנות זמן לילדכם, הישארו מעורבים מספיק. הצטרפו לחלק מהביקורים הרפואיים או הטיפולים, והתעדכנו על מצבו. הציעו עזרה כשצריך. גם אם נראה שאתם עובדים הרבה בחוץ ובן הזוג השני ממילא נמצא בבית- הוא עדיין זקוק לעזרה, תמיכה, ולעיתים גם שחרור מהבית על מנת להתאוורר.

התנהגות הילד

התנהגותם של ילדים עשויה להיות גורם מלחיץ בכל מערכת יחסים. אם ילדכם מתנהג בדרך מאתגרת, החליטו יחד כיצד תטפלו בו ושמרו על עקביות. מומלץ לדבר על כך באופן קבוע.

פסיכולוג או מומחה להתנהגות יוכלו לעזור לכם לתכנן כיצד לטפל ביעילות בבעיות ההתנהגות.

זמן איכות

היותכם הורים לילד עם צרכים מיוחדים משמעה שיש לכם פחות זמן איכות ביחד. חשוב שתבלו ביחד ותעשו דברים מהנים ואינטימיים כזוג, שיקרבו אתכם יותר אחד לשני – ויזכירו לכם שאתם בני אדם, ולא רק הורים!

אחד מבני המשפחה או החברים יוכל לשמור על ילדכם, וכן עמותות שונות עשויות להציע עזרה בשמירה על ילדים עם צרכים מיוחדים, כגון עזר מציון, אלו”ט או אלי”ע, בהתאם לסוג הלקות של ילדכם.

לטפל בעצמכם ובמערכת היחסים

קל לשקוע בטיפול בצרכיו של ילדכם, אך חשוב מאוד שתטפלו גם בעצמכם.

חלק מזה הוא למצוא זמן לעשות דברים שמעניינים אתכם – כבני אדם וכזוג. זה יכול להיות ספורט, מוזיקה או קבוצות חברתיות. בילוי קצר בחוץ ישפר את הרגשתכם, וכשאתם מרגישים טוב יותר, יש לכם אנרגיה רבה יותר להשקיע במערכת היחסים.

גידול ילדים הוא מלאכה רצינית לכולם, וגידול ילד עם צרכים מיוחדים עשוי להיות כבד אף יותר. אתם ובני זוגכם אינכם חייבים לעשות את אותם דברים, אך חשוב לחלוק את העומס הכללי של הטיפול בילד, המטלות בבית והעבודה בשכר. אפשר להכין טבלת מטלות ואחריות שבועית כדי לוודא שהחלוקה הוגנת, ולפנות זמן לעצמכם מדי שבוע.

דברו בפתיחות על הרגשות שלכם והקשיבו זה לזה בלי להאשים או להיות שיפוטי, כדי לתמוך רגשית היטב אחד בשני. משפטי “אני” עשויים לעזור – למשל, “אני מרגיש ש…”, או “תהיתי אם נוכל לעשות את זה אחרת”. במהלך שיחה על נושאים קשים, הראו שאתם מקשיבים ואמר דברים כגון, “אני מבינה למה אתה מתכוון”, או “לא הבנתי שכך את מרגישה”.

מותר לצחוק. חוש הומור מאפשר לנו לשחרר קיטור ולראות את הצד המצחיק של החיים. למידע נוסף, קראו את המאמרים לדבר עם בני הזוג ולהקשיב לבני הזוג.

לעבוד יחד על בעיות במערכת היחסים

עימותים ומתחים קורים גם במערכות היחסים החזקות ביותר, והטיפול בילד עם צרכים מיוחדים עשוי ליצור לחץ נוסף על מערכת היחסים. השיטות הבאות יעזרו לכם לפתור בעיות:

  • קבעו פגישות סדירות כדי לדבר על נושאים שמטרידים אתכם. בחרו זמן שבו ילדכם אינו בסביבה.
  • שבו והתמקדו במה שבן או בת הזוג אומרים.
  • נסו להבין בדיוק מהי הבעיה. לדוגמה, “אני מרגישה שאין לי מספיק זמן לעצמי. לא הצלחתי לצאת להליכה בערב כבר שבועיים”.
  • הקשיבו לדאגות ולחששות של בן או בת הזוג בלי להפריע.
  • אם אינכם מסכימים עם דבריהם, התמקדו בבעיה ולא בבני הזוג. למשל, אפשר להגיד, “אני רוצה לנסות גישה אחרת הפעם”.
  • העלו פתרונות רבים ושונים לבעיה, כדי לראות מה יעבוד בצורה הטובה ביותר. חשבו כיצד ייראה הפתרון. אפשר לשאול שאלות כמו, “לשנינו יהיה נוח עם הפתרון הזה?” או “אפשר לעשות את זה טוב יותר?”
  • שאלו את בני הזוג איך הם מרגישים אחרי השיחה, וודאו ששניכם מרגישים שקיבלתם הזדמנות להגיד את דעתכם.

למידע ורעיונות נוספים על פתרון בעיות, קראו את המאמרים ניהול עימותים ופתרון בעיות.

למצוא תמיכה

קבלת תמיכה תעזור לכם להתמודד עם המתח והעומס. לדוגמה, אולי תוכלו לבקש מחבר או בן משפחה לשמור על ילדכם בזמן שאתם ובני הזוג מבלים יחד.

ניתן לקבל תמיכה גם מ:

  • בני המשפחה
  • חברים
  • עמותות הקשורות למוגבלות הספציפית
  • קבוצות קהילתיות
  • קבוצות תמיכה
  • אנשי מקצוע כגון פסיכולוגים או מטפלים זוגיים
  • ביטוח לאומי
  • הורים אחרים

מתי לקבל עזרה

קבלת האבחון של ילדכם והעבודה על אתגרי ההורות לילד עם צרכים מיוחדים יכולים לגרום להופעת רגשות אֵבל אצלכם ואצל בני זוגכם. לשניכם עשוי לקחת זמן להבין את האבחנה ולעבד כיצד אתם מרגישים בנוגע לצרכים המיוחדים של ילדכם. אתם עשויים לעבור קשת שלמה של רגשות – ייאוש, אשמה, הכחשה, דיכאון ובסופו של דבר, השלמה. המעגל הזה אינו תמיד קבוע, וייתכן שתרגישו את כל הרגשות הללו בזמנים שונים.

כל זוג מתמודד עם האבחנה של ילדו בדרך שונה, אך סביר להניח שמערכת היחסים שלכם זקוקה לתשומת לב נוספת אם אתם חווים:

  • ירידה עד כדי אובדן בחשק המיני
  • הימנעות אחד מהשני
  • ויכוחים תכופים שאינכם יכולים לפתור.

אם אתם חוששים למערכת היחסים שלכם, האדם הראשון שעליכם לדבר איתו הוא בן או בת הזוג. שיחה פתוחה תעזור לכם להתמודד עם הרבה מהדאגות – אל תפחדו להגיד מה אתם מרגישים. כמו כן, תוכלו לפנות למטפל זוגי או לפסיכולוג.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.