מה לעשות כשהורי הנכדים מתגרשים

אם הורי הנכד שלכם נפרדים או מתגרשים, סביר להניח שאתם חוששים לנכד וגם להוריו. כל תמיכה שתתנו תעזור למשפחה להסתגל לשינוי.

להיות סבא וסבתא במהלך פרידה או גירושים

אחד מכל ארבעה זוגות בישראל מתגרשים, וסבים וסבתות רבים תומכים במשפחות של נכדיהם בזמן הפרידה או תהליך הגירושים.

לכל בני המשפחה לוקח זמן להסתגל לפרידה. סביר להניח שהנכד שלכם יצטרך להתרגל להסדרי הורות ומגורים חדשים. זו תקופה מבלבלת, הן מבחינה רגשית והן מבחינה פרקטית.

חששות נפוצים

הנכד שלכם

ייתכן שאתם מודאגים מאופן ההתמודדות של הנכד שלכם עם הסדרי המגורים השונים. מה שבאמת חשוב הוא סוג ההורות שמקבלים הילדים, ולא סוג המגורים שהם חיים בו. כל עוד הנכד שלכם נהנה מבסיס רגשי בטוח, עידוד, שגרה, הגנה ותמיכה מצד הורה אוהב, סביר להניח שכל צרכיו נענים.

יכול להיות שהנכדים ירצו לשוחח איתכם על מה שמתרחש בחייהם, בעיקר אם הם צעירים. עם זאת, ייתכן שנכד בגיל ההתבגרות יצטרך לדבר עם מישהו אחר. במקרה כזה, ההורים יכולים לחשוב על  אדם מבוגר, מתוך המשפחה, החברים או איש מקצוע, שהילד ירגיש בנוח לדבר איתו בפתיחות.

אך טבעי שאתם דואגים לנכד במצב כזה. אך לפני שאתם מעלים את חששותיכם בפני ההורים שלו, כדאי לבדוק אם הדאגה שלכם באמת מוצדקת.

הורי הנכד

ההורים של נכדכם עוברים כעת שינויים רבים, וצריכים לקבל החלטות שונות בנוגע לאופן ההורות אחרי הפרידה. אם יש ביניהם עימותים רבים, אפשר להמליץ להם לפנות לקבלת ייעוץ.

אם יש לכם יחסים טובים עם ההורים של הנכד, נסו לדבר איתם על כמה מהבעיות ביחד. מומלץ לתרגל מראש את מה שתרצו להגיד, כדי שתוכלו להתבטא באופן חיובי ותומך.

לתת תמיכה

מתן תמיכה בזמנים קשים יכול לקרב את המשפחה, אך לא תמיד אפשר לעשות זאת. תוכלו להציע אוזן קשבת, או עזרה מעשית יותר, כמו לבשל ארוחות או לטפל בנכדים.

עם זאת, זכרו שבמקרה כזה, גם לכם יש רגשות – עצב, אכזבה, חרדה, אולי אפילו הקלה. לכן, תצטרכו לאזן בין התשוקה הטבעית שלכם לתמוך בנכד שלכם ובהוריו לבין הצורך למלא את הצרכים שלכם.

ההורים של הנכד יכולים לחפש עוד סוגי עזרה ותמיכה להורים יחידנים. גם אם לא תהיו זמינים לעזרה תמיד, הם יוכלו להסתדר.

להתמודד עם כינוסים משפחתיים

בדומה למצב לפני הפרידה, כינוסים משפחתיים לחגים ולימי הולדת תלויים בתוכניות שעשו הורי הנכד.

אם אתם מארגנים אירוע משפחתי, ייתכן שתצטרכו לתכנן מראש ולשמור על גמישות מבחינת התזמון – לדוגמה, לחגוג את יום ההולדת שלכם שבוע קודם, כדי שנכדכם יוכל להשתתף בחגיגה. תוכלו, למשל, לחגוג יום הולדת בשני אירועים נפרדים – התכנסות אחר הצהריים, וארוחת ערב רשמית. אם זה בסדר מצידם, הזמינו את שני ההורים של הנכד.

לפני אירועים מיוחדים – כמו חתונה שאליה יוזמנו כולם – דברו עם הורי הנכד מיד כשאתם מקבלים הודעה על האירוע, כדי לעזור להם לערוך את הסידורים הנדרשים שיאפשרו לנכד להשתתף.

כשהקשר עם הנכד מתנתק

ההערכה בישראל היא כי כ-300,000 איש מעורבים בתהליכים ובסיפורים של נתק בין נכדים לסבים וסבתות בעקבות גירושים או מניעה של ההורים מן הסבים לראות את נכדיהם. מחקרים מראים כי אותם סבים וסבתות שנותקו מהנכדים חווים מתח וצער רב.

לשמור על קשר

אם הקשר עם הנכד שלכם התנתק ואתם מודאגים, דברו עם הוריו. אם אינכם יכולים לדבר איתם, צרו קשר עם סב השעה – קו חם לזכויות סבתות וסבים לקשר עם הנכדים, של ארגון משפחה חדשה.

כיצד לעזור לנכד

  • מומלץ להמשיך באותן פעילויות שאתם והנכד אוהבים לעשות – למשל, ללכת לפארק, לשחק במשחקי לוח או לדבר בטלפון באופן קבוע כדי לשמור על קשר.
  • השיחה תעזור לו להתמודד עם רגשות קשים ופחדים. כשיהיה מוכן לדבר, הקשבה פעילה מצדכם תעזור לכם להבין כיצד לנחם אותו.
  • סביר להניח ששמירה על מערכת יחסים מכבדת עם ההורים של הנכד תקל על המפגשים ביניכם. כך תוכלו גם להדגים לו מיומנות חשובה לחיים – היכולת להתמודד היטב עם שינויים.
  • נכדכם אינו צריך להיות מעורב בשום עניין ביניכם לבין הוריו. אם אתם צריכים לדבר עם מישהו, נסו לדבר עם חבר או לבקר בקהילת מוטק’ה  לבני 50+ ולדבר עם סבים וסבתות אחרים שילדיהם נמצאים בתהליך גירושים.

אם קשה לכם להתמודד עם רגשותיכם בנוגע לפרידה או לגירושים, שקלו לפנות לטיפול. אפשר לפנות לארגונים כגון האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. באתר האגודה תמצאו רשימה של מטפלים משפחתיים מוסמכים בכל הארץ. רופא המשפחה שלכם יוכל להפנות אתכם לפסיכולוג פרטי או למטפל משפחתי. אם אתם צריכים לדבר עם מישהו באופן דחוף, פנו לער”ן בטלפון 1201.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network