הידיעה מה בן או בת הזוג חושבים, ומדוע הם חושבים כך, יכולה לשנות מאוד את האופן שבו אתם מתמודדים ביחד עם האתגרים שמלווים את גידול הילדים. כדי להבין טוב יותר מה בן או בת הזוג חושבים- חשוב להקשיב להם. יכולת הקשבה טובה היא חלק חיוני בתקשורת בונה.
מדוע חשוב להקשיב?
הקשבה מובילה להבנה טובה יותר ביניכם לבין בני הזוג ומחזקת את מערכת היחסים שלכם לטווח ארוך. היא מקלה עליכם לפתור בעיות ביחד ולהתנהג באופן עקבי כלפי הילדים ומולם. כמו כן, הקשבה טובה מקלה על מלאכת גידול הילדים ותורמת למשפחה כולה.
ההקשבה עוזרת לילדיכם לפתח מיומנויות שנחוצות להמשך החיים. הילדים לומדים מהתבוננות במה שאתם עושים ואומרים, כולל האופן שבו אתם מתייחסים זה לזה ומתקשרים זה עם זה.
הקשבה ותקשורת: עקרונות הבסיס
הקשבה טובה מתחילה בכמה צעדים פשוטים, כגון:
- לנסות לשים לב באמת כשבן או בת הזוג מדברים
- לעודד את בני הזוג לדבר
- להראות שאתם מבינים את נקודת המבט של בני הזוג – גם אם אינכם מסכימים איתה
- להמתין עד שבני הזוג יסיימו לדבר לפני שתחוו את דעתכם.
טיפים להקשבה טובה
הפסיקו את כל מה שאתם עושים
אם בן או בת הזוג רוצים לדבר, הפסיקו את מעשיכם כדי שתוכלו להתבונן בהם ולתת תשומת לב מלאה למילים ולשפת הגוף שלהם. כיצד להראות שאתם נותנים להם תשומת לב מלאה?
- עמדו או שבו מול בן או בת הזוג
- הנהנו כדי להראות שאתם מקשיבים
- ודאו שזרועותיכם אינן משולבות על החזה.
אם דעתכם מוסחת מכדי להקשיב כראוי, אמרו זאת וקבעו זמן אחר לשיחה.
שמרו את השאלות או ההערות לאחר כך
המתינו עד שבן או בת הזוג יפסיקו לדבר ורק אז דברו, גם אם אינכם מבינים משהו שאמרו. נסו שלא להסיח את דעתם באמצע.
התמקדו בהבנת הדעות והרגשות של בני הזוג
אל תקפצו ותגידו, “כן, אבל” כדי להסביר את נקודת המבט שלכם. תנו לבני הזוג לסיים את דבריהם קודם.
שאלו שאלות פתוחות
שאלות פתוחות מעודדות את בני הזוג לדבר ולתאר את הרגשות והדעות שלהם, במקום לענות ב”כן” או “לא”. לדוגמה, “תסביר לי עוד על…”.
תנו לבן או בת הזוג משוב חיובי ושאלו כמה שאלות כדי לנסות להבין מה הם אומרים. עם זאת, אל תשאלו שאלות רבות מדי – זה עלול להישמע כמו חקירה.
ודאו שהבנתם
חזרו על מה שבן או בת הזוג אמרו במילים אחרות. למשל, “אני שומעת שמלחיץ אותך להיות אחראי על האיסוף מבית הספר כל יום”. כך תוכלו לוודא שהבנתם את הנושא ואת רגשותיהם.
בקשו הבהרות
בקשת הבהרות מראה שאתם מעוניינים לדעת עוד על הדעות והרגשות של בן או בת הזוג. לדוגמה, “נראה לי שאת מתוסכלת בגלל איך שהדברים התנהלו”. היו כנים – בני הזוג שלכם יידעו אם אתם באמת מתעניינים.
אל תניחו הנחות
נסו לא להניח שבן או בת הזוג שלכם רוצים לפגוע, או ש”הם הבעייתיים”. גם אם הם אומרים משהו פוגע, נסו לחפש את הכוונות החיוביות או הניטרליות שמאחוריו.
לקבל עזרה
אם קשה לכם להשתמש בהצעות שהעלינו, תוכלו לנסות טיפול זוגי. פנו לאתר של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי למציאת שירותי טיפול ברחבי הארץ.
אם אתם במערכת יחסים שכוללת אלימות במשפחה, התקשרו לקו סיוע, פנו לקבלת עזרה ועשו כל מה שצריך כדי להבטיח את שלומכם ושלום ילדיכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network