ילדים וטלפונים ניידים

מתי הזמן הנכון לתת טלפון נייד לילדים ולבני נוער? באיזה טלפון או חבילה לבחור? כדי להחליט אם ילדכם מוכן לקבל טלפון נייד, כדאי להבין מהם היתרונות והחסרונות של השימוש בהם.

טלפונים ניידים, ילדים ובני נוער

כמו בהרבה תחומים אחרים, לא מדובר כאן בגיל רף או סף, ואין כללים נוקשים לקביעת הגיל הנכון שבו כדאי לתת לילדכם טלפון נייד. כשילדכם מגיע לבית הספר, סביר להניח שחבריו יתחילו לקבל טלפונים ניידים משלהם, והוא ירצה גם. ככלל, לא תמיד תבחרו לעשות מה שמקובל, וזו ההזדמנות ללמוד עם ילדכם ולחשוב יחד על הערכים והאמונות שתרצו להעביר להם.

כשילדכם מבקש מכם טלפון נייד, שאלו אותו מדוע. מה הוא רוצה לעשות איתו? האם לרבים מחבריו יש טלפון נייד? נסו להבין מדוע הוא מרגיש שחשוב שיהיה לו טלפון משלו. האם רק כדי להידמות לחבריו, או שיש בכך צורך אמיתי, מכיוון שהוא צריך לעדכן או להתעדכן עם הבית, הוא נוסע בתחבורה ציבורית לבדו ועוד. שיחות אלה יעזרו לכם להחליט אם הרעיון מתאים לכם.

אם אתם מחליטים ללכת על זה, בררו מה קיים בשוק, ומה מתאים לצרכים שלו ושלכם. אתם יכולים לדבר עם הורי החברים של ילדכם ולברר אילו טלפונים וחבילות יש לילדיהם, בכדי לקבל רעיונות.

כשאתם בוחרים טלפון וחבילה, זכרו שילדים משתמשים בטלפונים ניידים אחרת מאשר מבוגרים – לדוגמה, הם משתמשים בו יותר לשליחת הודעות טקסט מאשר מדברים בו. כמו כן, הם משתמשים בטלפון כדי לגלוש באינטרנט, לצלם תמונות ולהכין סרטונים, לשחק במשחקים, להאזין למוזיקה, להתעדכן ברשתות החברתיות ועוד ועוד. לכן, מומלץ מאוד לבדוק את חבילת הגלישה ואת מגבלת הודעות הטקסט והשיחות. לילדים קטנים אשר זקוקים לקשר רק עם הוריהם ישנם מכשירים ייעודיים המאפשרים חיוג למספרים שהוגדרו על ידי הוריהם בלבד.

כדאי לבחור בטלפון זול בתור התחלה. כשילדכם יראה לכם שהוא מסוגל לשמור על הטלפון, תוכלו לשקול  לרכוש לו דגם יקר יותר. דברו איתו מראש על אופן ההתמודדות שלכם במקרה של אובדן או נזק לטלפון – לדוגמה, החליטו יחד מי ישלם על טלפון חדש.

טלפונים ניידים: יתרונות

בטיחות

טלפונים ניידים מסייעים לכם לשמור על קשר עם ילדכם בעת הצורך. הם יכולים לתת לכם שקט נפשי ולעזור לשמור על בטיחותו בלי פיקוח של מבוגר – אך אל תסתמכו בלעדית על קיומו של הטלפון. הנה כמה רעיונות לשימוש בטלפונים ניידים לעידוד הבטיחות:

  • אמרו לילדכם שהוא יכול להתקשר או לסמס לכם בכל פעם שהוא זקוק לעזרה.
  • ודאו שמספרי החירום מופיעים בזיכרון הטלפון, ושהוא יודע כיצד להשתמש בהם.
  • ודאו שילדכם אינו משתמש בטלפון הנייד במצבים בהם נשקפת סכנה סביבתית כגון חציית כביש או רכיבה על אופניים.

רישוּת (נטוורקינג)

הטלפון הנייד של ילדכם יעזור לו להישאר בקשר עם חברים ובני משפחה, ולעודד את תחושת השייכות והחיבור שלו.

פיתוח מיומנויות

טלפונים ניידים מאפשרים לילדכם להתבטא ביצירתיות ולתרגל חשיבה ומיומנויות יצירתיות. לדוגמה, הוא יכול להשתמש בטלפון ליצירת ולעריכת תוכן דיגיטלי.

לעודד שימוש בטוח ואחראי בטלפון הנייד

כדאי לחשוב מראש על כמה כללים, למשל, מתי מותר לקבל שיחות או לענות להודעות טקסט, מתי הטלפון צריך להיות על שקט ומתי כדאי לכבות אותו, והיכן ילדכם יכול להשתמש בו. לדוגמה, כדי להימנע מבריונות ברשת ומקבלת הודעות סקסטינג, מומלץ שלא להרשות לילדים להכניס את הטלפון הנייד לחדרם בשעות הלילה. אפשר לטעון את הטלפון גם בסלון.

הסבירו לילדכם מדוע לא כדאי לו למסור את מספר הטלפון שלו לכל אחד, כדי לשמור על בטיחותו. אפשר, לדוגמה, להחליט שהוא נותן את המספר שלו לחברים קרובים ולבני משפחה בלבד.

כדי לעודד שימוש אחראי בטלפון, עשו זאת בעצמכם. למשל, אם קבעתם כלל שאסור להשתמש בטלפון בזמן ארוחות משפחתיות, מלאו את הכלל הזה בעצמכם. כדאי לדבר ולהחליט מה יהיו התוצאות במקרה של הפרת הכללים.

בדקו מה מדיניות בית הספר בנוגע לשימוש בטלפונים ניידים, וודאו שילדכם מכיר אותה.

להשתמש בטלפונים ניידים לגלישה באינטרנט

כמעט לכל הטלפונים כיום יש גישה לאינטרנט. כלומר, ילדכם יכול להוריד ולהעלות טקסטים, תמונות, סרטונים ויישומונים, לעדכן את הפרופיל שלו ולכתוב פוסטים ברשתות החברתיות.

אפשר לשקול שלא לרכוש חבילת גלישה עד שיגדל, ועד שתהיו בטוחים שהוא בוחר בצורה נכונה ומתנהג כאזרח דיגיטלי אחראי. כדאי להסביר לו שהורדת נתונים מסוימים – כמו מוזיקה וסרטוני וידיאו – עלולה לגרום לו לחרוג ממגבלת הנתונים בחבילה.

הזכירו תמיד לילדכם ש”הרשת לא שוכחת”- תוכן שהועלה לרשת יימצא שם לנצח.

אם ילדכם בן פחות מ-13 – הגיל המינימלי לפתיחת חשבון משתמש ברוב אתרי הרשתות החברתיות – כנראה עדיף שיהיה לו טלפון לשיחות קוליות ולהודעות טקסט בלבד. יחד עם זאת, טלפון מסוג זה ידיר אותו מחלק מקבוצות הווטסאפ הרלוונטיות לו. קיימים כיום מכשירים המאפשרים שימוש בווטצאפ בלבד, וללא אפשרויות גלישה חופשית באינטרנט.

חשוב לדעת כי כיום יש תנועה של הורים המציעים לרכוש טלפון “טיפש” – המאפשר שיחות אך לא גלישה. אופציה זו מתאימה יותר לילדים בגילאי בית הספר היסודי.

להשתמש בשירותי המיקום בטלפונים ניידים

טלפונים ניידים כוללים מאפיין איכון (גאולוקיישן), שמאפשר לזהות את מיקומו הפיזי של הטלפון. שירותים מבוססי מיקום (כגון מפות) משתמשים במידע הזה באופן אוטומטי, ואפשר לקשר אותו גם לתמונות שמצולמות בטלפון, או להעלאות ברשתות החברתיות. כדי לשמור על בטיחותו של ילדכם, בדקו אם שירותי המיקום מופעלים בטלפון הנייד שלו וכבו את אלה שאינו צריך.

כמו כן, דברו איתו על הדברים הבאים:

  • להיות זהיר כשהוא נכנס לרשת חברתית מהטלפון הנייד – אנשים זרים עלולים לדעת היכן הוא, מה הוא עושה ואיפה היה
  • לבדוק שאינו מציג את המיקום שלו לאנשים שאינו מכיר, כולל במשחקי רשת שלעיתים מהווים פלטפורמה נוחה ליצירת קשרים עם ילדים ונוער.
  • לוודא שהוא בודק עם חבריו לפני שהוא מתייג אותם בתמונות או מציין את מיקומם.

כיצד להימנע מהתמכרות לטלפון הנייד

מתבגרים רבים מפתחים תחושת בעלות והיקשרות חזקה מאוד לטלפונים הניידים שלהם, ועלולים להיות מוטרדים מאוד אם הטלפון נלקח או אובד. הנה כמה טיפים שיעזרו להימנע מכך:

  • פעם בכמה שבועות, גבו את התוכן שנמצא בטלפון של ילדכם במחשב הביתי.
  • הכניסו את הזמן שבו ילדכם משתמש בטלפון הסלולרי למגבלת זמן המסך היומית שלו, והסכימו על זמן “נטול טלפון” מדי יום או פעם בשבוע. כדאי במיוחד לעשות זאת אם אתם חוששים שילדכם נקשר מדי לטלפון שלו. שמשו לילדכם דוגמה אישית והראו לו שגם אתם יכולים לבלות בלי הטלפון!
  • הרחיקו ממנו את הטלפון רק אם הסכמתם מראש שזו תהיה התוצאה להפרת הכללים שנוגעים לשימוש בטלפון נייד. הבטיחו לו שלא תיקחו את הטלפון גם אם יספר לכם על משהו שהטריד אותו במהלך השימוש.

להתמודד עם מעשי בריונות וסקסטינג

השימוש בטלפונים ניידים עלול לחשוף את בני הנוער לבריונות ברשת. אם אתם חושדים שילדכם סובל מבריונות בטלפון הנייד, עודדו אותו לדבר איתכם על מה שקורה.

כדאי שתהיו מודעים גם לתופעת הסקסטינג. כדי לצמצם את הסיכונים, דברו עם ילדכם על הדברים הבאים:

  • שימוש נאות בטלפון הנייד – למשל, מתי מותר להשתמש בטלפון כדי לצלם תמונות או סרטון וידיאו
  • אילו תמונות ילדכם חושב שמותר לצלם ולשלוח לאחרים
  • אילו תמונות של עצמו ישמח לשתף
  • הגישה של ילדכם כלפי בני המין השני
  • ההשלכות החוקיות של סקסטינג.

בריונות ברשת וסקסטינג עלולים להיות מלחיצים מאוד. אם ילדכם הוא קורבן למעשי בריונות או מעורב בסקסטינג, הוא זקוק לעזרתכם. אם הוא זה שמתנהג בבריונות, תצטרכו להתחיל לפעול.

קרינה סלולרית

בשנים האחרונות נשמעות טענות על כך שהקרינה האלקטרומגנטית שנפלטת מטלפונים ניידים עלולה לגרום ליצירת גידולים סרטניים.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) טוען כי לפי מחקרים רבים שנערכו בשני העשורים האחרונים בכל הנוגע לקרינה- “לא נמצא קשר בין השימוש בטלפונים ניידים לבין השפעות בריאותיות מזיקות”. עם זאת, הארגון מספק כמה עצות להפחתת החשיפה לקרינה האלקטרומגנטית מהטלפון הנייד.

אם אתם חוששים מהקרינה, בקשו מילדכם:

  • לא להחזיק את הטלפון על גופו (למשל, בכיס)
  • להעביר את הטלפון למצב טיסה כשאינו משתמש בו
  • להשתמש בדיבורית כשאפשר
  • להגביל את משך השיחות או שליחת ההודעות ככל האפשר
  • להשתמש בטלפון הנייד רק באזורים עם קליטה טובה, שבהם הטלפון משדר בעוצמה נמוכה יותר.
  • לא לדבר בטלפון הנייד או לשלוח ודעות בזמן שימוש במעלית
  • לא לטעון את הנייד סמוך לראש בלילה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network