להיות הורים אחרי טיפוליIVF

ישנם אנשים או זוגות אשר מצליחים להיכנס להריון באופן ספונטני. אולם, עבור אנשים רבים, המסע לעבר ההורות עשוי להתמשך זמן רב יותר, ולכלול הרבה מאוד עליות וירידות. חלקם יזדקקו להפריה חוץ גופית (IVF).

סקירה מהירה

  • הפריה חוץ גופית (IVF) היא תהליך שבו נוצר עובר מחוץ לרחם האישה, שמוחזר לרחם אחרי כמה ימים. התהליך יכול להתקיים באמצעות הביצית והזרע של ההורים, או באמצעות ביצית ו/או זרע מתרומה.
  • אחת מכל שש נשים מתקשה להיכנס להיריון.
  • 4.3% מהילדים שנולדו בישראל בשנת 2016 הם תוצאה של טיפולי פוריות כגון IVF. בארה”ב ובאנגליה, לעומת זאת, מדובר על 1.5%-2% בלבד.

בשנת 2013 הושגו 9,583 הריונות בשיטת IVF, ו-6,165 הגיעו לסיומם המוצלח. לפי נתוני משרד הבריאות, בשנים 2000 עד 2013 נולדו בישראל כ-60,000 ‘תינוקות מבחנה’.

האתגרים

טיפול IVF עשוי להיות חוויה מלחיצה מאוד. בדרך כלל, זוגות מחליטים להתחיל בתהליך של טיפולי פוריות אחרי שניסו להיכנס להיריון באופן טבעי זה זמן מה. אחרי תקופה של ניסיונות ללא הצלחה, רמות התסכול שלהם עלולות להיות גבוהות מאוד; ייתכן שגילו שלאחד מהם או לשניהם יש בעיה שתורמת לאי הפוריות או או יוצרת אותה. טיפול IVF הוא פתרון טוב, אך זהו תהליך תובעני מבחינה גופנית ונפשית כאחד.

טיפול IVF אינו מבטיח היריון. מסיבות רבות ושונות, ישנם אנשים שמגלים שגם אחרי מחזורי IVF רבים, הם עדיין אינם יכולים להיכנס להיריון. מצד שני, נשים מסוימות נכנסות להיריון כבר בטיפול הראשון.

טיפולי IVF הם טיפולים יקרים שעשויים להכניס הורים רבים ללחץ כלכלי, מה שמוסיף על המתחים שנובעים מהטיפול. במדינת ישראל ישנו מימון מטעם המדינה לטיפולים אלו עבור שני הילדים הראשונים במשפחה.

הטיפולים כוללים שלבים רבים, שחייבים להצליח כדי להמשיך:

  • האם צריכה לקחת הורמונים שיגרו את ייצור הביציות
  • יש לאסוף ביציות בריאות וזרע מההורים (אלא אם כן מדובר בתרומה). עבור האם, ובמקרים מסוימים גם עבור האב, מדובר בהליך רפואי שמתבצע בבית החולים
  • הביציות והזרע עוברים הפריה במעבדה ליצירת עובר
  • העובר מוחזר לרחם האם ומתפתח לכדי תינוק בריא.

נשים שעברו טיפולי פוריות עשויות לחוות אותם סיבוכים כמו נשים אחרות בזמן ההיריון. עובדה זו גורמת לטיפול להיות תהליך אמוציונלי מאוד, מלא בקבלת החלטות, חרדה וזמני המתנה קשים.

מתח וחרדה

IVF הוא חוויה מלחיצה עבור שני ההורים, ויש נשים שחוות תסמינים של מתח כרוני. מחקרים מראים כי רמות המתח של נשים שעוברות טיפולי פוריות דומות לאלה של נשים המתמודדות עם מחלה קשה. טיפולי פוריות עשויים להשפיע על תחושת השליטה של אדם, על תחושת הנורמליות ועל התוכניות לעתיד.

לעיתים קרובות, הורים שמשיגים היריון באמצעות IVF נזהרים לא להתלהב יתר על המידה, והמכשולים המוקדמים שעברו עשויים להעצים עוד יותר את פחדיהם משיבושים. לפעמים, אחרי הלידה ובשנת חייו הראשונה של התינוק, הם חרדים במיוחד לבריאותו ולבטיחותו של הילד.

הריונות עם תאומים נפוצים יותר בהפריה חוץ גופית, מה שמגביר עוד יותר את האתגרים במהלך ההיריון וב-12 החודשים הראשונים אחרי הלידה.

בסופו של דבר, הורי IVF מפתחים מערכות יחסים חיוביות ובטוחות עם ילדיהם בדיוק כמו הורים אחרים. מחקרים מראים כי החרדה נוטה לחלוף אחרי 12 חודשים, ושההסתגלות הכללית להורות אינה שונה אצל הורים בני אותו גיל ומאותו רקע מהורים שנכנסו להיריון באופן טבעי.

ההשפעה על מערכות היחסים

בעיות של אי פוריות עשויות להעמיס על מערכות יחסים שונות. קשיים אלו נובעים משינויים הורמונליים הגורמים לרגשיות יתר ולשינוי אמיתי בדרך בה נשים חוות רגשות שונים, ממתח נוכח הסיכוי לכישלון התהליך ומהאופן בו כל אחד מבני הזוג חווה את האחר כתומך במצב. בני הזוג עשויים לגלות הבדלים באופן ההתמודדות של כל אחד, וביכולתם לדבר על רגשותיהם.

אין ראיות לכך ששכיחות הפרידה או הגירושים עולה אצל זוגות שעברו טיפולי פוריות. עם זאת, זוגות שנפרדו נטו יותר לציין את בעיית האי פוריות ואת הטיפולים כגורם אפשרי לפרידה.

זו עשויה להיות תקופה מאתגרת. העצה הטובה ביותר היא לשמור על מערכת היחסים שלכם כמה שאפשר. דברו על הרגשות שלכם בזמן אמת, ונסו לחלוק את החרדות שלכם עם אחרים.

החלטות קשות

הורי IVF נתקלים לעיתים קרובות בצורך לענות על שאלות קשות, כגון:

  • האם אנחנו רוצים עוד ילדים?
  • האם ניכנס שוב להיריון?
  • האם נשתמש שוב ב-IVF, והאם זה יעבוד?
  • האם אנחנו מוכנים לעבור שוב את כל המתח הזה?

אחת ההחלטות המאתגרות ביותר שצריכים הורי IVF לקבל קשורה בהחלטה מה לעשות עם העוברים שלא הוחזרו לרחם. פעמים רבות, תהליך הטיפול מוביל ליצירת עוברים רבים בפעם אחת, שמוקפאים למקרה שההורים יהיו מעוניינים בילד נוסף בעתיד. אם בני הזוג מחליטים שלא להמשיך בתהליך, עליהם לשקול מה לעשות עם העוברים שנותרו קפואים. ההחלטה עשויה להעמידם בפני שאלות אתיות או חילוקי דעות בנושאי אמונה.

הורי IVF צריכים להחליט מה וכמה יספרו לילדיהם, במיוחד אם בני הזוג נכנסים להיריון מתרומת זרע או תרומת ביצית. מהו הגיל הטוב ביותר לספר להם? כיצד צריך לספר להם? עליכם לשוחח על כך ולהגיע להחלטה שמתאימה לשניכם.

אם אתם שוקלים כניסה לתהליך IVF, מומלץ לפנות לייעוץ לפני תחילת הטיפולים. למומחים בתחום הפוריות יש מידע מפורט, משאבים ומדריכים שנועדו לתמוך בהורי IVF בהחלטתם כיצד להתמודד עם התהליך, וכיצד לספר לילדים, אם יש בכך צורך.

לבקש עזרה

חלק מהורי ה-IVF כועסים על עצמם אם קשה להם להתמודד עם אתגרי ההורות לתינוק בן יומו. הם עשויים להרגיש שאסור להם להתלונן, ושעליהם להיות אסירי תודה על הילד שתמיד רצו. רבים מהם מתביישים לבקש עזרה.

אך כל ההורים, כולל הורי IVF, צריכים להרגיש שמותר להם לפנות לעזרה כשהם זקוקים לה – אחרי הכל, הורות היא עבודה קשה, ללא קשר לאופן שבו נוצר התינוק! זכרו שכל ההורים החדשים מרגישים רגשות מעורבים וחווים לפעמים מגוון רחב של רגשות בנוגע להורות.

הפריה חוץ גופית בראי החוק

בכל מדינה יש מגבלות חוקיות שונות בנוגע להפריה חוץ גופית. החוק בישראל, למשל, מציין שאין להקפיא ביציות למשך יותר מעשר שנים.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network