הגעתו של תינוק חדש לעולם היא בדרך כלל רגע משמח, אך זוהי גם תקופה מלחיצה שבמהלכה תצטרכו לעשות המון שינויים והתאמות. לרוע המזל, נשים רבות אינן מודעות לכך שהשינויים במצב הרוח נפוצים מאוד אחרי לידה - משינויים קלים ועד חמורים, ואפילו דיכאון אחרי לידה. למעשה, סביר להניח שאישה תזדקק לעזרה פסיכיאטרית בשנה שאחרי הלידה יותר מאשר בכל תקופה אחרת בחייה.
מצב הרוח ורגשות לאחר לידה
הריון ולידה הינם תהליכים המלווים בהתרגשות והתחדשות. את חווה שינויים רבים בגופך, אך גם במצב הרוח, בתחושות וברגשות שלך במהלך התקופה.
בימים שלאחר הלידה נשים רבות סובלות מ”בייבי בלוז” – תחושת דכדוך קלה המופיעה בימים הראשונים לאחר הלידה, אך נעלמת תוך ימים ספורים. לעיתים תחושה זו לא עוברת ואף הולכת ומתגברת ונקראת “דיכאון לאחר לידה”.
ישנם כמה סימפטומים אופייניים:
- מצבי רוח משתנים
- חרדה סביב מצבו של התינוק והטיפול בו (גם ללא מצב רוח ירוד)
- איבוד עניין והנאה
- חוסר רצון וקושי לטפל בתינוק שנולד ובבני הבית
- חוסר תיאבון וירידה משמעותית במשקל
- מחשבות של חוסר ערך ואשמה
- הפרעות שינה עם קושי להירדם גם כאשר התינוק ישן
- מחשבות ייאוש, ובמקרים חמורים אף מחשבות אובדניות
אם את מרגישה כך – את לא לבד, כ 15% מנשים לאחר לידה סובלות מדיכאון ו/או חרדה אחרי לידה, במקרים רבים התסמינים מופיעים כבר בטרימסטר השלישי של ההריון. לעיתים יכול להיות שיופיעו עד מספר שבועות לאחר הלידה.
סוגי הפרעת מצב רוח לאחר לידה
דכדוך לאחר לידה: “בייבי בלוז”
בקצה האחד של קשת הפרעות מצבי הרוח נמצא הדכדוך לאחר לידה, או “בייבי בלוז”, המשפיע על כ-80% מהאימהות החדשות ומתרחש ביום השלישי עד העשירי אחרי הלידה. התסמינים כוללים עייפות, חרדה, תנודות במצב הרוח ורגזנות. דכדוך זה הוא זמני בלבד, וחולף עם מעט הבנה ותמיכה.
דיכאון אחרי לידה
בין שני קצוות הקשת – הדכדוך והפסיכוזה – נמצא הדיכאון אחרי לידה. רוב הנשים מתקשות מאוד להסתגל לתינוק החדש, אך יותר מ-15% מהנשים וכ-10% מהגברים גם מפתחים דיכאון אחרי לידה.
רוב הנשים אינן מזהות ולא יודעות שהדיכאון יכול להופיע במהלך הריון או אחרי לידה . פעמים רבות, נשים נוטות להאשים את עצמן, את בני הזוג או את התינוק בתחושותיהן. לחלקן מועבר מסר מהסביבה שהן צריכות “פשוט לצאת מזה” בלי להבין שהאישה סובלת מדיכאון אחרי לידה וזקוקה לטיפול רפואי מתאים.
כמה עובדות על דיכאון אחרי לידה
- דיכאון אחרי לידה מתרחש בכל התרבויות ובכל המעמדות הסוציו-אקונומיים, ויכול לקרות לנשים יולדות בכל הגילאים.
- אין זו תסמונת מודרנית: כל דור קורא לה בשם אחר. התופעה שאנו מכנים כיום “דיכאון אחרי לידה” נקראה לפני 50 שנה “התמוטטות עצבים”.
- הדיכאון יכול להופיע עם תסמינים קלים, בינוניים וחמורים. הוא יכול להתחיל במהלך ההיריון (דיכאון בהיריון), מיד אחרי הלידה או בהדרגה, בשבועות או בחודשים שלאחר הלידה.
- הוא יכול להתרחש אחרי הפלה, לידה שקטה (לידת עובר מת), לידה רגילה או לידה קיסרית. הגורם המשותף הוא היריון.
- הדיכאון יכול להמשיך בהיריון עוקב: אם האישה נכנסת שוב להיריון לפני שהתאוששה מהדיכאון אחרי הלידה, המצב ימשיך במהלך ההיריון ועלול אף להחמיר. אם אישה חוותה דיכאון כמה פעמים ו/או דיכאון חמור, ההמלצה הינה להמשיך את הטיפול גם במהלך ההיריון וכן אחרי לידה (גם אם מניקה), כדי למנוע הישנות של הדיכאון.
- נשים רבות דווקא חשות חרדה לאחר הלידה, ולא בהכרח דיכאון.
גם גברים עלולים ללקות בדיכאון אחרי לידה.
גורמי סיכון לדיכאון אחרי לידה
דיכאון אחרי לידה עלול להיגרם משילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים (נפשיים) וחברתיים (תרבותיים). הוא מתבטא במגוון תסמינים ומשפיע על חיי הנשים בכל התחומים. כל אישה חווה דיכאון ייחודי אחרי לידה כתוצאה מהשילובים השונים של גורמי הסיכון הללו.
שיטות ההתמודדות עם דיכאון אחרי לידה לקראת החלמה חייבות לטפל בכל היבט בחיי האישה – הביולוגי, הפסיכולוגי והחברתי. בדרך כלל, משמעות הדבר היא שיש לשלב כמה סוגי התערבויות. דיכאון אחרי לידה קשור לכל המשפחה והקהילה, ולא רק לאישה לבדה. לכן, האבחון וההתערבות חייבים להביא בחשבון את האנשים המשמעותיים בחייה.
גורמים ביולוגיים
- נטייה גנטית לפיתוח דיכאון (היסטוריה של בעיות נפשיות אישיות או בקרב משפחה)
- שינויים פתאומיים בהורמוני ההיריון לאחר הלידה
- חוסרים תזונתיים ומחסור בשינה
- היסטוריה של תסמונת קדם וסתית
- מקרה קודם של דיכאון אחרי לידה
גורמים פסיכולוגיים
- בעיות פוריות והתעברות בתהליך הפריה חוץ גופית (IVF)
- לידה קשה או טראומטית – לדוגמה, התערבויות לא צפויות בלידה או ניתוח קיסרי חירום
- התעללות או טראומה בילדות (בעיקר התעללות מינית)
- ציפיות מוגזמות של האם מהאימהות ומעצמה
- בעיות בלתי פתורות בעבר של יגון ואובדן, כגון הפלה קודמת
גורמים חברתיים
- היעדר תמיכה משפחתית וקהילתית
- מערכת יחסים מסובכת או מורכבת עם בן או בת הזוג – הכוללת, לדוגמה, ריחוק רגשי
- קשיים כלכליים
- היעדר חברים קרובים, בעיקר חברים עם משפחות וילדים
- גיל צעיר מאוד או מבוגר מאוד
- אירועים מלחיצים כגון מוות במשפחה או פיטורים מהעבודה
יש לעודד נשים החוות חלק מהגורמים שהוזכרו לעיל לדבר עם הרופא ועם משפחתן. כל אישה חווה דיכאון אחרי לידה באופן ייחודי, ואיש המקצוע יוכל להתאים לה את הטיפול המתאים, העונה על הנסיבות והקשיים הייחודיים לה.
תסמיני דיכאון אחרי לידה
התסמינים עשויים להופיע בכל זמן, מ- 24 שעות ועד כמה חודשים אחרי הלידה. נשים נוטות לפנות לעזרה בשלבים המוקדמים כשהדיכאון פורץ במפתיע והתסמינים חמורים. עם זאת, לעיתים קשה יותר להבדיל בין התסמינים לבין השינויים הנורמליים המתרחשים אחרי לידה. במקרה כזה, הנשים עשויות לדחות את הפנייה לעזרה.
בהמשך מופיעים תיאורי תסמינים של דיכאון אחרי לידה, כפי שעלו משיחות עם נשים שהשתתפו בקבוצות לטיפול בדיכאון. תסמינים אלה חלים גם על דיכאון אחרי לידה אצל גברים.
- הפרעות שינה שאינן קשורות לצורכי השינה של התינוק: רוב האימהות לתינוקות קטנים נרדמות מיד כשהתינוק נרדם. אישה הסובלת מדיכאון אחרי לידה עשויה לשכב ערה וחרדה במשך שעות, גם כשהתינוק ישן. יש נשים המתעוררות מוקדם מאוד בבוקר, ואחרות רוצות לישון כל הזמן, ומתקשות לקום בבוקר.
- הפרעות תיאבון: האישה עשויה לאבד כל עניין באוכל. חלק מהנשים מספרות, “אני מכריחה את עצמי לאכול כי אני מניקה, אבל אני לא מרגישה שום טעם”. יש נשים שאוכלות יותר מדי בניסיון לשלוט על החרדה שהן חשות. אחרות מקבלות בחילה מהמחשבה על אוכל.
- בכי: האישה עשויה לחוש עצב ולבכות בלי שום סיבה נראית לעין. הדמעות זולגות בקלות ביום ובלילה. יש נשים שאומרות, “אני רוצה לבכות ולא יכולה. אני בוכה מבפנים.”
- חוסר יכולת לחוות הנאה וקושי להתחבר לתינוק: יש תחושה של “בייביסיטר”. נשים רבות מטפלות בתינוק אך לא מרגישות חיבור רגשי אליו.
- חוסר יכולת להתמודד: המטלות היומיומיות, הטיפול בתינוק או בעצמה נראים לאישה הסובלת מדיכאון אחרי לידה כבלתי אפשריים. דברים קטנים שאיתם התמודדה לפני כן ללא בעיה עלולים להכניע אותה לגמרי. כמו כן, היא עשויה לחוש צורך לברוח, מותשת להחריד וכבדה מאוד מבחינה גופנית ורגשית. כמו כן, היא עשויה לקוות שהכל פשוט ייעלם.
- עצבנות: אישה הסובלת מדיכאון אחרי לידה עשויה להתפרץ על בן או בת זוגה או על הילדים בלי כל סיבה. לעיתים קרובות, בני הזוג שנשאלו על כך ענו, “אני לא עושה שום דבר כמו שצריך. אם אני מקפל את הבגדים, היא מתלוננת שאני לא עושה את זה נכון. אם אני לא עוזר, אני לא תומך בה.”
- חרדה: האישה עשויה לחוש בחילה רוב הזמן ולהיות בפניקה בלי סיבה. חלק מהנשים חוות דפיקות לב חמורות כל כך שהן חוששות מהתקף לב. היא עלולה להיות חרדה בנוגע לבריאותה שלה או לבריאות התינוק, גם אם קיבלה אישור שהכל בסדר. נשים רבות מתארות את החרדה כתסמין הבולט ביותר, ואינן מקבלות את המונח “דיכאון אחרי לידה”. הן מכחישות שהן “בדיכאון”. המונח “חרדה אחרי לידה” מתאר טוב יותר את האופן שבו חלק מהנשים מרגישות.
- מחשבות שליליות: מחשבותיה של אישה הסובלת מדיכאון אחרי לידה אינן נחות לרגע. הדאגות הקטנות מכלות את כוחה, מפריעות לה להקשיב, להתרכז או לזכור. ייתכן שהיא מתמודדת עם פחדים לא מציאותיים, אינה רוצה לתת לבן או בת הזוג לחזור לעבודה מחשש לתאונת דרכים, או מפחדת להשאיר את התינוק בטיפול של מישהו אחר כדי שלא יקרה לו דבר. שום הבטחות או הסחות דעת – דבר לא עוצר את מחשבותיה.
- פחד להיות לבד: נשים רבות זקוקות למישהו שיהיה איתן בבית בכל רגע, כיוון שהן מפחדות להישאר לבד בבית. הפחד שמשהו יקרה לתינוק או שהאישה לא תוכל להתמודד עם התינוק לבדה מציף ומשתק. יש נשים שמרגישות בודדות להחריד, ויוצאות מהבית כדי להרגיש שהן יוצרות קשר עם אנשים אחרים, אך היציאה דורשת מהן מאמץ רב. אחרות מרגישות שאינן יכולות לשהות בקרבת אנשים אחרים, ומתרחקות מבני המשפחה ומחברים.
- קשיי זיכרון ואובדן ריכוז: האישה עשויה לשכוח מה רצתה להגיד באמצע המשפט. היא אינה מצליחה להתרכז במטלות פשוטות או לקבל מידע חדש. השמירה על הארגון והסדר – שלה ושל בני משפחתה – הופכת להיות קשה מנשוא, ולפעמים היא פשוט לא יודעת במה להתחיל. פעמים אחרות, היא מתחילה הכל בבת אחת. היא עשויה שלא להצליח לחשוב באופן יצירתי על הבעיות העומדות בפניה ולמצוא להן פתרונות – למשל, להתקשר לסיוע שיעזור לה.
- תחושת אשמה וחוסר מסוגלות: אימהות רבות חשות אשמה, אך אישה עם דיכאון אחרי לידה סובלת אף יותר. היא חושבת ומרגישה ללא הרף שהיא לא עושה את תפקידה היטב ושהיא “אימא רעה”. היא אינה מצליחה לשאוב עידוד מהדברים הטובים שעשתה, או להרגיש בטוחה במערכת היחסים שלה עם התינוק. המחשבות לא ייפסקו גם אם תקבל לכך אישור והרגעה, אך היא עצמה עשויה להפסיק לדבר על תחושותיה.
- קינאה באחרות.
- אובדן ביטחון עצמי והערכה עצמית: אישה שנהנתה בעבר מעבודתה עשויה לחוש פניקה מהמחשבה על החזרה לעבודה, ואינה בטוחה עוד ביכולתה לבצע את העבודה. אישה שנהנתה לארח עשויה לחוש פניקה מהמחשבה על מבקרים. לעיתים היא אינה מצליחה לבשל, אף שנהנתה לעשות זאת לפני שהתינוק נולד. רוב הנשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה חוות הערכה עצמית נמוכה מאוד, גם אם נדמה שהן בסדר גמור. חלקן מתארות את החוויה כאובדן מי שהן, או אובדן תחושת העצמי.
קשה לזהות דיכאון אחרי לידה
החברה ככלל מקשה על נשים להכיר בכך שהן סובלות מדיכאון אחרי לידה. באופן כללי, נשים באות במגע כל הזמן עם מסרים חוזרים ונשנים על האושר והשמחה שמגיעים עם התינוק. מסרים אלה אינם מזכירים את האתגרים שמגיעים יחד עם האימהות.
התקשורת נוטה לחזק את הציפיות הבלתי מציאותיות מאימהות חדשות. לדוגמה, תכניות ריאליטי מחדרי הלידה שנראה בהן כאילו כל הנשים יולדות בקלות וללא כל בעיות עם תמיכה מלאה מצד הבעל , המשפחה והצוות המטפל, בנוסף, היא מפרסמת כתבות ותמונות של סלבריטאיות שנראות כאילו הן מתמודדות היטב ובקלות עם גידול התינוק, ואף נראות נהדר רגע לאחר הלידה. על כך נוספת הסטיגמה השלילית של הדיכאון. דיכאון אחרי לידה מתואר לעיתים קרובות בדרך שלילית וסנסציונית. לכן, הנשים “לובשות” פרצוף שמח ויוצאות מגדרן כדי להסתיר את האופן שבו הן מרגישות באמת. אישה שאינה מתמודדת עם המצב עשויה להרגיש בודדה מאוד, ותתקשה להשלים עם רגשותיה.
השפעות הדיכאון אחרי לידה
חלק לא מבטל מהנשים שסובלות מדיכאון אחרי לידה לא יגיעו לטיפול, והדיכאון יחלוף מעצמו אחרי תקופה מסוימת. יחד עם זאת, לעיתים, דיכאון אחרי לידה אינו נפתר מעצמו ללא טיפול. במקרים כאלה, אם הדיכאון אינו מזוהה או מטופל, האישה, התינוק, בן או בת הזוג, המשפחה הקרובה והמורחבת – כולם משלמים את המחיר.
למרות תחושותיהן, נשים רבות שסובלות מדיכאון אחרי לידה קרובות מאוד לתינוק שלהן. אחרות מתקשות להתחבר איתו אם הדיכאון אינו מטופל, מה שעלול להשפיע על רווחתו של התינוק.
זיהוי מוקדם והתערבות במצב מובילים לכך שרוב הנשים מחלימות לגמרי מהדיכאון, ואינן סובלות מהשפעות לטווח ארוך.
טיפול בדיכאון אחרי לידה
כל הנשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה זקוקות לתמיכה רגשית מצד המשפחה וחברים. חלק מהנשים נעזרות בטיפול פסיכולוגי, בעיקר אם חוו אירועים טראומתיים בילדותן או בתקופה האחרונה. חלק מהנשים נעזרות בטיפול תרופתי נגד דיכאון.
כדאי לזכור שנשים רבות אינן יכולות פשוט “לצאת” מהדיכאון, בדיוק כפי שאי אפשר “לצאת” מסוכרת, ושישנן תפיסות מוטעות רבות בנוגע לתרופות נוגדות דיכאון, האופן שבו הן עובדות והנזק שהן עשויות לגרום.
התרופות הללו אינן “משנות את האישיות”, אלא מתקנות את חוסר האיזון הכימי במוח שנחשב כאחראי על תסמיני הדיכאון והחרדה. תרופות נוגדות דיכאון אינן ממכרות, ואת חלקן אפשר לקחת בביטחון מלא גם בזמן הנקה והיריון. אפשר לבקש ייעוץ מהרופא, הרוקח או לבדוק את המידע ברשת.
בני הזוג
לבני הזוג ישנו תפקיד משמעותי ביותר בסיוע לאישה. ישנה חשיבות רבה לזיהוי תסמיני הדיכאון אצל האישה. עליך לעודד אותה להגיע לטיפול, לדאוג שתישן טוב, תאכל טוב ותקדיש זמן לעצמה. תמיכה והכרה מצד בן הזוג מאוד משמעותיים בהחלמה.
יחד עם זאת, קשה לחיות עם אישה שסובלת מדיכאון אחרי לידה. גם בני הזוג זקוקים לתמיכה רבה. לעיתים קרובות הם מרגישים מבולבלים, אבודים וחסרי אונים. חשוב שאיש המקצוע המטפל באישה שסובלת מדיכאון אחרי לידה יביא בחשבון גם את בן או בת זוגה. בני הזוג תומכים טוב יותר כשהם מבינים מהי הבעיה ומה הם יכולים לעשות כדי לעזור.
פסיכוזה שלאחר לידה
זהו מצב המשפיעה על 1 מתוך -1000- 500 אימהות, ומתרחשת בדרך כלל כשלושה עד ארבעה שבועות אחרי הלידה.
פסיכוזה שלאחר לידה היא מצב חירום רפואי. ייתכן שהאם עצמה אינה מודעת לכך שהיא חולה, כיוון שתפיסת המציאות שלה מעוותת. התסמינים כוללים הפרעות מצב רוח חמורות (הפרעה דו קוטבית – תחושת התעלות בולטת, דיכאון או תנודות תכופות בין השניים), הפרעה בתהליכי החשיבה, מחשבות מוזרות, אינסומניה ותגובות לא נאותות לתינוק. אם הבעיה אינה מזוהה ומטופלת בזמן, היא עלולה לסכן את חייהם של האם והתינוק כאחד.
פסיכוזה שלאחר לידה דורשת אשפוז בבית החולים. בעזרת הטיפול המתאים, נשים הסובלות מפסיכוזה שלאחר לידה מחלימות לגמרי.
היכן לחפש עזרה
חשוב מאוד שאישה אחרי לידה שאינה מרגישה כפי שציפתה תפנה לרופא או לאחות טיפת חלב. ייתכן שהיא פשוט מתקשה להסתגל לשינויים באורח החיים אחרי הלידה, ולדרישות שמביא עמו תינוק חדש. אך אם היא סובלת מדיכאון אחרי לידה, חשוב שתקבל את העזרה המתאימה מוקדם ככל האפשר.
אין מה להתבייש בדיכאון אחרי לידה. יש להסתכל עליו כעל עוד אחד מהסיבוכים הרבים האפשריים בהיריון ובלידה. עם עזרה מתאימה, נשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה מחלימות היטב.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.