לידה שקטה: מה חשוב לדעת

לידה שקטה היא כינוי ללידת עובר ללא סימני חיים, בכל שלב לאחר השבוע ה-22 להיריון והיא חוויה קשה ומטלטלת מאוד. הגוף והנפש נדרשים לעבד את שקרה. ישנם גורמים רבים היכולים לסייע בעיבוד החוויה ובתחילת תהליך ההחלמה. הנה כמה מהאתגרים איתם ייתכן שתתמודדו, וכמה דרכי התמודדות.

לידה שקטה

לידה שקטה היא כינוי ללידת עובר ללא סימני חיים בכל שלב לאחר השבוע ה-22 להיריון, או במשקל של 500 גרם ומעלה. הריונות רבים כבר ידועים ומאומתים עד השבוע ה-18, אולם כאשר לא ברור מה גיל ההיריון, הרופאים עשויים להחליט שמדובר בלידה שקטה אם העובר שוקל יותר מ-500 גרם.

לידות שקטות עשויות לקרות מסיבות רבות, אך חלקן מתרחש ללא סיבה ידועה.

בין אם העובר מת ברחם לפני הלידה, לקראת אמצע-סוף ההיריון, ובין אם העובר מת במהלך הלידה עצמה, בשני המקרים, העובר נולד בלידה שקטה. לידה שקטה יכולה להיות גם תוצאתה של הפסקת הריון יזומה לאחר השבוע ה- 22 להריון, בשל תוצאות של בדיקות גנטיות או בשל מומים המתגלים במהלך סקירות ההריון.

מוות של עובר הוא חוויה קשה ועצובה מאוד. הוא יכול להביא עימו רגשות רבים של אבל, ריקנות, כעס, חרדה ודיכאון. כל לידה שקטה היא שונה וייחודית, ואין דרך “נכונה” ו”לא נכונה” להתנהג או להרגיש.

כשידוע שהעובר מת ברחם לפני הלידה

לפעמים העובר מת באמצע או סוף ההיריון, והצוות המטפל מאשר את מותו. במקרה כזה, הצוות המטפל יסביר לכם מה קרה ויתמוך בכם כשתקבלו את הבשורה. כמו כן, הצוות המטפל יסביר לכם על האפשרויות להמשך התהליך וללידת העובר.

כדי שהעובר ייצא לעולם, תצטרכי לעבור מהלך של לידה רגילה. הלידה עצמה היא בדרך כלל חוויה קשה מבחינת גופנית ונפשית עבורך ועבור בן או בת זוגך. וברוב המקרים תעברי התערבות יזומה (או השראת לידה) כדי להתחיל את מהלך הלידה. אם תרצי, תוכלי להיעזר באפשרויות להתמודדות עם הכאב הפיזי הכרוך בלידה.

במקרים מסוימים בשבועות מוקדמים יותר (ובבתי חולים ספציפיים גם בשבוע 22) ניתן להפסיק את ההיריון בגרידה עד שבוע 23, ללא תהליך הלידה. ישנן נשים החשות כי עצם העובדה שלא יעברו את תהליך הלידה עצמו יקל עליהן בהתמודדות עם האובדן הקשה ולעתים אפשר לשקול את זה, אם כי הסיכון לאם מוגבר בהליך כזה בשבוע מתקדם. אם את שוקלת את אפשרות זו, היוועצי עם הרופא.ה שלך. לאחר שבוע 23 לא ניתן בשום מקום בישראל לעבור את הלידה בגרידה אחרי שבוע 23.

למרות הציפייה שתהליך הפסקת ההיריון יהיה קצר, תהליך השראת לידה יכול להיות ממושך. לעתים מדובר באשפוז של כמה וכמה ימים במחלקת טרום לידה בבית החולים הייעודי, להמתנה שהלידה תתפתח (שכן הרחם פעמים רבות לא בשל לתהליך ולוקח לו זמן). המתנה זו היא קשה ומייגעת לעתים. ניתן כמובן להיעזר בשיכוך כאב ובאלחוש אפידורלי כדי להקל על התהליך.

אחרי לידה שקטה: לשהות זמן מה עם העובר

שהייה עם העובר יכולה לעזור לכם ליצור זיכרונות ולהכיר בכך שהעובר היה אדם אמיתי וחלק בלתי נפרד מהמשפחה. עם הזמן, הזיכרונות שתיצרו ביחד ושיתופם עשויים לעזור לכם בתהליך האבל. האופן שבו תיצרו זיכרונות עם העובר שלכם תלוי בכם ובבני המשפחה.

אין דרך נכונה להתאבל. לכל אחת ואחד דרך התמודדת משלו, וקצב שמתאים לו. קחו כמה זמן שתצטרכו. עשו מה שמרגיש לכן נכון, נסו להתעלם מהלחץ, מהציפיות ומהחוויות של אנשים אחרים.

לדוגמה, יכול להיות שתרצו להחזיק את העובר שלכם ולעטוף אותו בזרועותיכם. תוכלו לתת לעובר שלכם שם, אם לא עשיתם זאת עדיין.

אם תבקשו מצוות בית החולים, תוכלו לאסוף יחד כמה תמונות של העובר, טביעות רגל וקווצת שיער בקופסת זיכרון. תוכלו לקחת את הקופסה הביתה כשתצאו מבית החולים. תהליך זה מומלץ מאוד להתמודדות עם האבל והאובדן.

הרופאים, המיילדות, העובדות סוציאליות, אנשי הדת ואנשי חברת הקבורה יעזרו לכם עם הסידורים הדרושים אחרי הלידה השקטה.

בית החולים מטפל בקבורה של העובר וההורים אינם צריכים לפנות לשום גורם אחר. העובר נלקח לסידורי הקבורה לאחר שההורים מאשרים. הורים המעוניינים להחזיק את העובר לאחר הלידה יכולים לעשות כן. במידה והם אינם מעוניינים בכך, העובר נלקח מיד. המיילדת מצלמת את העובר גם אם ההורים ביקשו שלא לראות אותו, כיוון שחלק מההורים מבקשים בשלב מאוחר יותר לראות את התמונה.

בשלב הזה הגופה של העובר נשלחת לנתיחה במכון לרפואה משטית. רק אחרי שמתקבלות התוצאות של הנתיחה (לפעמים 3-4 חודשים) נשלח דוח על הנתיחה להורים והגופה מועברת לקבורה בחלקה משותפת ששייכת לעוברים בלידה שקטה. לא מתקיים טקס, אך ההורים יכולים לבוא לתהליך הקבורה, יכולים לשים לוחית עם השם של הילד או משהו סמלי אחר על קיר משותף, ולקבל את המיקום המדויק של הקבורה. הורים ישראלים רבים בוחרים שלא להיות חלק מהתהליך בכלל.

להיפרד מהעובר אחרי לידה שקטה

כשתהיו מוכנים להיפרד מהעובר, בית החולים וחברת הקבורה יתאמו את העברתו. הטיפול בעובר שלכם ייעשה בכבוד וברגישות, בדיוק כמו בכל אדם אחר.

אנשים רבים וארגונים רבים יוכלו לתמוך בכם אחרי לידה שקטה. תוכלו לדבר עם מטפל או מטפלת פרטיים שמתמחים בשכול. תוכלו לפנות גם לקו החם של עמותת ער”ן בטלפון 1201, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. בדרך כלל, בזמן השהות בבית החולים תפנה אליך עובדת סוציאלית מטעם בית החולים כדי לשוחח עמך ולבדוק עמך אפשרויות להמשך קשר. אחרי חזרתך הביתה תיצור איתך קשר עובדת סוציאלית מקופת החולים שאת שייכת אליה כדי לבדוק מה שלומך ולהציע לך להיפגש. אם יהיה צורך, ותהיי מעוניינת בכך, העובדת הסוציאלית תוכל גם לעזור לך לקבל מענה טיפולי באחד מהמערכים לטיפול לבריאות נפש האישה בבתי החולים או בקופות החולים.

לנשים: גופך אחרי לידה שקטה

אחרי לידה שקטה גופה של אישה עובר שינויים נורמליים המתרחשים אחרי כל לידה. אם חווית עכשיו לידה שקטה, הפרטים הבאים יעזרו לך לדעת למה לצפות.

אשפוז

משך האשפוז לאחר לידה שקטה אורך כ- 48 שעות, כפי שנעשה גם בלידה רגילה, ובמידה ולא מתעוררים סיבוכים כלשהם.

דימום
אחרי הלידה הגוף חווה דימום במשך חמישה עד עשרה ימים. לפעמים תחווי דימום מדי פעם במשך כמה שבועות אחרי הלידה. כדאי לפנות לרופא נשים אם לבית החולים שבו ילדת אם את סובלת מ:

  • דימום כבד שלא נפסק
  • התכווצויות חמורות באזור הבטן
  • סימנים של חום.

גודש בשדיים

כיוון שגופך התכונן להזנה ולטיפול בתינוק חדש, ייתכן שהשדיים שלך כבר התחילו להראות סימנים של ייצור חלב – הם עשויים להיות גדולים יותר, גדושים ורגישים. חזייה תומכת ומשככי כאבים יעזרו לך להפחית את חוסר הנוחות, שעתיד לחלוף אחרי כמה שבועות. אולי כדאי לסחוט מעט חלב מהשד כדי להקל על הגודש.

כאשר הלידה השקטה יזומה (בעקבות הפסקת הריון או כאשר עוברים כמה ימים מהגילוי ועד הלידה), ניתן לבקש מהרופא.ה שלך מרשם לכדורים להפסקת ייצור החלב. למרבה הצער, מרשם זה לא ניתן אוטומטית וחשוב לדעת לבקש אותו. בלידות שבהן העובר נפטר ספונטנית, ניתן לקחת את הכדורים במהלך או מיד אחרי הלידה, אך עדיין ייקח להם זמן לעשות את פעולתם. במקרה כזה כדאי להתייעץ עם יועצת ההנקה במחלקה שבה את מאושפזת במידה ואת סובלת מגודש או כאבים.

ההמתנה לכך שהשדיים שלך יחזרו לגודלם הטבעי עשויה להיות קשה מבחינה גופנית ורגשית. אחיות ליווי היריון, עובדות סוציאליות ויועצות הנקה יוכלו לעזור לך בתמיכה ובייעוץ.

אם את חווה כאב בשדיים, התנפחות, תחושת חמימות, חום וצמרמורות, חשוב שתיגשי לרופא או רופאת המשפחה בהקדם האפשרי, או היוועצי ביועצת הנקה. ייתכן שזו תחילתה של דלקת בשד (מסטיטיס). דלקת בשד עשויה להתפתח מצינוריות חלב חסומות. אם את מרגישה גוש, נסי לעסות אותו או לסחוט מעט חלב כדי להפחית את הגודש.

להבין מדוע העובר מת

בישראל, כל עובר שנולד בלידה שקטה עובר נתיחה שלאחר המוות, כדי לחפש גורם אפשרי למותו. הידיעה מדוע העובר מת עשויה לעזור לעיתים להתמודד עם האבל. כמו כן, המידע יסייע לרופאים לייעץ לך בנוגע להריונות עתידיים.

אולם לפעמים, הסיבה למותו של העובר לא תימצא בניתוח. למרות זאת, הידיעה שניסיתם למצוא את הסיבה עשויה להיות מרגיעה.

לפעמים קשה להחליט אם לערוך ניתוח שלאחר המוות העובר שלכם. צוות הטיפול – הרופאים, האחיות, עובדות ועובדים סוציאליים ואנשי הדת שלכם יוכלו לתמוך בכם ולעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם ועבור משפחתכם.

 

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.