הרעלה היא בין הגורמים השכיחים לפגיעות בקרב ילדים בני פחות מחמש, ולעיתים קרובות, החומרים המרעילים הם כימיקלים שמשמשים אותנו בבית, מוצרי ניקיון ותרופות. הפכו את סביבתו של ילדכם לבטוחה יותר באמצעות אחסון ונעילת גורמי ההרעלה הפוטנציאליים.
מה צריך לדעת במקרה של הרעלה
תאונות עם חומרים רעילים מתרחשות בדרך כלל בבית, ולרוב הן בלתי צפויות. לפתע פתאום, ילדכם מצליח לפתוח בקבוק או להגיע לארון שחשבתם שנמצא מחוץ להישג ידו. משמעות הדבר היא שעליכם לשים לב היטב ולתכנן מראש בהתאם למיומנויות החדשות שמפתח ילדכם.
חומרים רבים המשמשים אותנו בבית הם למעשה רעלים ביתיים. כמו כן, יש חומרים רבים שהופכים לרעילים אם לא משתמשים בהם באופן הנכון. המודעות לקיומם של חומרים מסוכנים – או שעלולים להיות מסוכנים – תקל עליכם להגן על ילדכם.
גם תרופות עלולות להיות רעילות לילדים. למעשה, תרופות הן גורם ההרעלה מספר אחת אצל ילדים קטנים, והן אחראיות ל-70% מכלל ההרעלות אצל ילדים. כמעט כל התרופות הן רעילות כשלוקחים מנה גדולה מספיק – גם אם מדובר בוויטמינים או בתרופות צמחיות.
בכל חשד להרעלה, קחו מיד את המיכל ואת הילד והתקשרו לקבלת ייעוץ ומידע על עזרה ראשונה למרכז הארצי למידע בהרעלות, בטלפון 04-7771900, שפעיל 24 שעות ביממה, בכל השנה.
כיצד למנוע הרעלות
הצעד הראשון למניעת הרעלות הוא לנעול תרופות וחומרי ניקוי בארון גבוה, מחוץ להישג היד ולטווח הראייה של ילדכם. גובה הארון צריך להיות 1.5 מטרים לפחות. תרופות מומלץ לשמור בארון נעול.
טיפים לשימוש
- כשאתם משתמשים בתרופות, כימיקלים או חומרי ניקוי, הרחיקו אותם מהילד בכל עת. הניחו אותם במקום שתוכלו לראות אותם.
- אחסנו תרופות, כימיקלים וחומרי ניקוי מיד בתום השימוש.
- אל תיטלו תרופות כשילדכם נמצא בסביבה, כיוון שילדים מחקים את המבוגרים שלידם.
- קראו לתרופות בשמן האמיתי, ואל תכנו אותן “סוכריות מיוחדות”.
- אם ילדכם צריך לקבל תרופה, קראו בתשומת לב את התווית, המינון והוראות השימוש. בדקו הכל שוב ושוב לפני שאתם נותנים לו את התרופה. אם אינכם בטוחים כמה לתת או לכמה זמן, שאלו את הרופא או את הרוקח.
- קבעו “שיטת בדיקה” עם בן או בת הזוג, כדי למנוע מתן מינון כפול.
- כשאתם נותנים תרופות, הימנעו מהסחות דעת. אם אפשר, בססו שגרה קבועה לנטילת או למתן תרופות ותמיד השגיחו על ילדכם כשהוא לוקח תרופה.
- אין ליטול תרופות בחושך. אריזות של תרופות דומות עשויות להיות מבלבלות. שימו לב שאתם נותנים את התרופה הנכונה, לילד הנכון, במינון הנכון.
טיפים לאחסון
- מהרגע שבו יש ילדים בביתכם, ודאו שכל החומרים המסוכנים נמצאים מחוץ להישג ידו.
- אחסנו תמיד את התרופות, חומרי הניקוי, הכימיקלים והרעלים במיכלים בעלי סגירה מיוחדת נגד ילדים, או בארונות נעולים שילדכם אינו יכול לפתוח.
- אם התרופות שקיבלתם אינן כוללות סגירה מיוחדת נגד ילדים, בקשו מהרוקח לשים במיוחד. הקפידו תמיד לסגור היטב את פקקי הבקבוקים לאחר השימוש.
- לעולם אל תעבירו חומרי ניקוי לאריזות של מזון או שתייה. אל תשימו כימיקלים כגון דטרגנטים, מדללי צבע או חומרי הדברה בבקבוקים ריקים של שתייה קלה או מיץ. אל תמזגו אותם לתוך כוסות, גם לא באופן זמני, תוך כדי ניקוי. החזיקו אותם במיכלים המקוריים, כדי שילדכם לא יחשוב שיוכל למצוא בהם משהו טעים לשתות.
טיפים לזריקה והשלכת החומרים הרעילים
- נקו את ארון התרופות דרך קבע. השליכו כראוי מתרופות שאינן בשימוש או תרופות שפג תוקפן ומרעלים אחרים. שימו לב שהתרופות שהשלכתם אינם בהישג היד של ילדים צעירים.
טיפים נוספים
- שימו לב במיוחד אם משפחתכם עברה דירה לאחרונה, נמצאת בחופשה או בביקור אצל חברים. הסיכויים להרעלת ילדים גוברים במקרה של הפרעה בשגרה הביתית.
- כשחברים באים לבקר, ודאו שהתיקים שלהם נמצאים מחוץ להישג ידו של ילדכם, כיוון שהם עלולים להכיל תרופות.
בכל שלב התפתחות של ילדכם ישנם סיכוני הרעלה חדשים ושונים, עם השיפור ביכולת התנועה שלו. השינויים ההתפתחותיים הללו יכולים להתרחש במהירות, ולכן חשוב לתכנן מראש כדי להימנע מסיכונים. חומרים בשימוש יומיומי כגון חומרי ניקוי לתנורים, פותחי סתימות וטבליות לשימוש במדיח או במכונת הכביסה, הנדמות לילדים לעיתים לממתקים, עלולים להרעיל את ילדכם. ודאו שכל התרופות והכימיקלים הביתיים נעולים בארון מחוץ להישג ידם של ילדים. על רוב הארונות אפשר להתקין מנעולים נגד ילדים.
למידע נוסף אודות מניעת הרעלות תוכלו להיכנס לאתר ‘בטרם‘.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.