לעשות את הסוויץ’: המעבר היומיומי בין העבודה לבית

יש ימים מלחיצים בעבודה שלא נגמרים שם, אלא ממשיכים בסדרה חדשה של משימות ודרישות בבית. כשבן או בת הזוג שלכם מחכים לגיבוי והילדים דורשים תשומת לב, אתם חייבים שינוי מחשבתי של 180 מעלות.

כיצד העבודה משפיעה על הזמן בבית

ילדים צריכים תשומת לב חמה ואוהבת כדי לשגשג ולפרוח. תשומת הלב הזו נשענת על כמות הזמן שההורים והילדים מבלים יחד, ועל איכותו של הזמן הזה. זמן איכות הוא זמן שבו אתם נמצאים עם ילדכם מבחינה פיזית ורגשית גם יחד.

העבודה עלולה להפריע לכמות הזמן שאתם מבלים עם הילדים – וגם לאיכותו. שעות ארוכות בעבודה משאירות לכם פחות זמן לבלות עם ילדכם. כמו כן, לעבודה יש נטייה לגלוש אל תוך הזמן שאתם מבלים איתם. אם אתם לחוצים, עייפים, דואגים או מתוסכלים בגלל העבודה, אתם יכולים אמנם לחזור הביתה בגופכם, אך נפשכם נשארת בעבודה.

ילדים, אפילו ילדים קטנים מאוד, מבחינים מתי אינכם שמים לב אליהם באמת. לפעמים זה בלתי נמנע. עם זאת, כשזה קורה פעמים רבות, זה עלול לפגוע באופן שבו הילדים מרגישים כלפי עצמם.

אם אתם הורים בעלי נסיבות מיוחדות – הורים יחידנים, או הורים לילדים עם צרכים מיוחדים – אתם כנראה נתקלים באתגרים נוספים שמקשים עוד יותר על המעבר בין העבודה לבית.

מה ילדים צריכים

ברוב המקרים, תפעול משק בית הוא משרה מלאה נוספת בסוף יום העבודה, והילדים אינם מאפשרים לכם לקחת זמן ומרחב כדי לעשות את המעבר בין “מצב עבודה” ל”מצב בית”. ברגע שהם רואים אתכם, הם רוצים לספר לכם על כל מה שקרה היום:

  • “אפשר לעזור לי עם שיעורי הבית?”
  • “מחר אני צריכה להביא כובע כתום לבית הספר.”
  • “מה יש לארוחת הערב? אני מת מרעב.”
  • “הבקעתי גול מנצח!”
  • “עלמה אמרה שהיא כבר לא חברה שלי.”

ילדים קטנים יותר, כולל תינוקות ופעוטות שאינם יכולים עדיין להגיד לכם מה הם צריכים, נוטים להיות עייפים, עצבניים או רעבים כשאתם מגיעים הביתה בסוף היום. הם רוצים תשומת לב שתתבטא בחיבוקים ובמגע גופני מנחם. וכמובן, גם לילדים יש ימים רעים לפעמים, בצהרון או בבית הספר. עדיף לדעת מתי זה קורה, כדי להתכונן היטב להשלכות.

כשאתם עסוקים, לחוצים או מרגישים שהגעתם לקצה, אתם עלולים להתחיל לחשוב שמתן תשומת לב לילדכם הוא רק עוד מטלה או אחריות בסדר היום. במקום זאת, חשבו כמה כיף שיש לכם ילד שמחכה בבית ויכול לחלוק איתכם את העולם.

טיפים שיעזרו לעשות את השינוי

הזמן שמבלים יחד הוא הבסיס לכל מערכות היחסים, וכמה שיותר – יותר טוב. כשזמן זה קצר, כדאי מאוד להפיק ממנו את המיטב. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להשאיר את העבודה לגמרי מאחוריכם, ולחוות את הרגע עם ילדכם:

  • חשבו היטב על יום העבודה לפני שאתם עוזבים את העבודה ולפני שאתם פוגשים את ילדכם. כך תוכלו לעבור בהדרגה ממחשבות על העבודה למחשבות על הבית והמשפחה.
  • שקלו אם לא כדאי להישאר עוד מעט בעבודה כדי להשלים את המשימה שהתחלתם, במקום לקחת אותה הביתה. עם זאת, שעות ארוכות יותר בעבודה אינן פתרון טוב לטווח הארוך.
  • נסו לארגן את יום העבודה שלכם כך שתטפלו במשימות הקשות והמאתגרות ביותר בתחילת היום במקום בסופו.
  • נסו ליצור מרווח של זמן בין העבודה לבין הבית, שיאפשר לכם להניח את העבודה בצד.
  • השתמשו בזמן הזה כדי לכבות את המחשבות ולהתנתק. אפשר להאזין לרדיו או לספר מוקלט, לקרוא או לעשות תרגילי התעמלות (נסו ללכת הביתה ברגל או לרכוב על אופניים).
  • חשבו על דרכים שיהפכו את זמן הנסיעה הביתה למרגיע יותר. לדוגמה, הצטרפו לנסיעה משותפת (carpool), סעו בתחבורה ציבורית או לכו ברגל.
  • ברגע שאתם מגיעים הביתה, תוכלו לעשות טקס קטן או משהו שגרתי שיעזור לכם לעשות את השינוי. כך תוכלו לסמן את המעבר הגופני, המנטלי והרגשי מהעבודה לבית, מ”עובד” ל”הורה”. זה יכול להיות משהו פשוט כמו להחליף בגדים, או להתחיל לחשוב על ילדכם כבר בדרך הביתה.
  • שוחחו עם בן או בת הזוג שלכם ועם הילדים הבוגרים יותר על האתגרים שמציג המעבר. זה יכול לעזור, בעיקר בתקופות לחוצות מאוד בעבודה. עזרו להם לראות את הדברים מנקודת המבט שלכם, נסו לראות את הדברים מנקודת המבט שלהם, והציבו ציפיות הגיוניות. הציפייה להשתרע על כיסא ולהירגע מיד כשאתם מגיעים הביתה, למשל, היא לא בדיוק מציאותית!

להיות מציאותיים

יהיה נהדר אם תמיד תצליחו להשאיר את כל הדאגות מאחור ולהיות “ההורה המושלם”. יהיה נהדר אם הילדים יהיו עליזים ומאושרים כל הזמן, ותמיד יתעניינו ברווחתכם יותר מאשר ברווחתם. למרבה הצער, זה לא מה שקורה בדרך כלל.

יהיו תקופות שבהן יופרע האיזון בין דרישות העבודה לבין הדרישות המשפחתיות. לדוגמה, כשילדכם חולה, כשיש לכם משמרות לילה, כשתיאלצו לנסוע במסגרת העבודה או כשתקבלו פרויקט שידרוש מכם שעות עבודה ארוכות יותר. מערכות יחסים משפחתיות טובות וחזקות יכולות לעזור לכולכם לעבור אפילו את התקופות הקשות ביותר.

אין שום נוסחה אוניברסלית למציאת איזון בית-עבודה. אתם, המצב שבו אתם נמצאים ומערכת היחסים עם ילדכם הם גורמים ייחודיים במשוואה. עליכם להביא בחשבון את רמת האנרגיה, האישיות הייחודית וסגנון ההורות שלכם, כמו גם את הצרכים של ילדכם. ציפיות מציאותיות עוזרות לכם למצוא דרכים ליצור איזון מוצלח, שעובד בטווח ארוך עבורכם ועבור ילדכם כאחד.

מידע נוסף על איזון בית-עבודה

ישנם מצבים בעבודה שמקשים עליכם לתת לילדכם את תשומת הלב האוהבת כפי שאתם רוצים, למשל:

  • שעות עבודה ארוכות
  • משמרות לא גמישות
  • סבב משמרות משתנה
  • היעדר הכרה רשמית ובלתי רשמית באחריות המשפחתית מצד מקום העבודה (לדוגמה, אי קבלת אישור לפגישה עם המורה, או חוסר ימי מחלת ילדים)
  • תרבות עבודה שבה העובדים אינם מדברים על חיי המשפחה או מכירים בהם
  • סביבת עבודה מלחיצה בגלל מערכות יחסים מתוחות או בלתי בריאות, היעדר מנהיגות, יותר מדי עבודה או פחות מדי עובדים.

מחקר שנערך מראה כי לחץ, עומס עבודה כבד ואינטראקציות חברתיות לא נעימות בעבודה יכולים לגרום לכם להיות חרדים ולחוצים יותר בסוף יום העבודה. הלחץ הזה עלול להשפיע על יכולתכם לתת תשומת לב לילדכם כשאתם חוזרים הביתה. בסופו של יום עבודה מלחיץ, אימהות ואבות כאחד עשויים לסגת ולהיות מרוחקים. המחקר מראה גם כי אבות שמנהלים אינטראקציות חברתיות מטרידות בעבודה עלולים להיות שליליים יותר, מעורבים פחות בחיי ילדיהם ונוטים להעניש יותר.

לפעמים, שעות עבודה ארוכות משמען להגיע הביתה אחרי שהילדים הלכו לישון, או לצאת מהבית לפני שהתעוררו. ייתכן שבמהלך השבוע, כמעט אינכם פוגשים אותם. אם אתם לוקחים עבודה הביתה, כנראה שיש לכם פחות זמן להתרכז בילדכם. לפעמים אתם רוצים לספר בבית על העבודה – אך לרוע המזל, אפילו ההצלחה הגדולה ביותר בעבודה עשויה להיראות פחות מלהיבה בעיני ילדכם מאשר משחק מחבואים או קריאת ספר מיוחד לפני השינה. רוב הילדים רוצים להתמקד במה שעבר עליהם באותו יום, ולא בכם.

כדאי שתדעו, מחקרים מראים כי החוזק המשפחתי קשור מאוד לכמות הזמן שבילו חברי המשפחה יחד, ולהערכה שהפגינו זה כלפי זה. למעשה, חיי משפחה טובים יכולים למנוע שחיקה בעבודה. לכן, השתמשו בכל הזדמנות כדי לבנות את מערכת היחסים עם ילדכם. זה יועיל להם, ויכול להשתלם גם לכם.

לא משנה באיזה אורח חיים בחרתם, זו הבחירה שלכם. נסו למצוא מה מתאים לכם ולמשפחתכם כדי לשמור על איזון בריא, ליהנות מגידול הילדים, ולהוות סביבה מכילה ותומכת להתפתחותם. ניתן בהחלט, ולעיתים אף מומלץ, להסתייע בעזרה חיצונית, כולל עזרה בתשלום, שתקל עליכם את המעמסה בבית, ותפנה אתכם לילדיכם. אם זו אינה אפשרית, נסו לשנות את סדרי העדיפויות בבית, ונסו לתת עדיפות לבילוי זמן עם ילדיכם על פני עבודות הבית.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.