אנמיה

אנמיה נגרמת בדרך כלל ממחסור בברזל בגופנו. ילדים רבים סובלים מכך, ובעיקר תינוקות ופעוטות. אנמיה עשויה להופיע גם אצל בנות בגיל ההתבגרות עם דימום וסתי כבד. ילד עם אנמיה עשוי להיראות חיוור ולהתעייף בקלות, ומומלץ לקחת אותו לרופא.

הגורמים לאנמיה

אנמיה מתרחשת כשרמת ההמוגלובין בדם נמוכה מהרצוי. ישנם שלושה גורמים עיקריים לאנמיה:

  • ייצור מופחת של המוגלובין, לעיתים קרובות בגלל צריכת ברזל מועטה
  • ייצור מופחת של כדוריות דם אדומות במח העצם
  • הרס מוגבר של כדוריות דם אדומות – מחלה שידועה כהמוליזה, או תמס דם.

אנמיה אצל ילדים נובעת בדרך כלל ממחסור בברזל בגופם, מצב שנגרם לרוב מתזונה שאינה מכילה מספיק ברזל.

נערות מתבגרות עם דימום וסת ארוך, כבד או תדיר נמצאות בסיכון לאנמיה כתוצאה ממחסור בברזל.

ברזל

ילדכם זקוק לברזל כיוון שהוא מסייע בהיווצרות ההמוגלובין. בארבעת עד ששת החודשים הראשונים לחייו, התינוק משתמש בברזל שנאגר בגופו עוד ברחם, ומקבל ברזל מחלב האם ו/או מהתמ”ל. לכן, מחסור בברזל מופיע לעיתים רחוקות בלבד בגיל כה צעיר. ייתכן מחסור בברזל אם התינוק נולד טרם זמנו או היה חולה מאוד מיד לאחר הלידה, או אם לאֵם היה מחסור בברזל בשבועות ההיריון האחרונים.

ברגע שמאגרי הברזל של התינוק נגמרים, עליו להתחיל לאכול מזון שמכיל ברזל. לכן, כשתתחילו את החשיפה למזון מוצק, כדאי להתחיל במזונות עתירי ברזל, ולהמשיך לכלול אותם בתזונתו. לדוגמה, דייסת אורז לפעוטות, ירקות מבושלים, בשר או עוף טחון, מחית דגים מבושלים, טופו, אפונה, שעועית ועדשים.

רוב התינוקות מתחילים להביע עניין במזון מוצק בסביבות גיל שישה חודשים. אם התינוק שלכם גדול יותר ושותה הרבה חלב פרה, ייתכן שתזונתו אינה מכילה מספיק ברזל, כיוון שחלב פרה דל בברזל ואף עשוי למנוע את ספיגת הברזל כראוי במעיים. כמו כן, שתייה מרובה מדי של חלב עלולה להפחית את התיאבון של התינוק למוצקים.

התסמינים של אנמיה

ילד עם אנמיה עשוי להיראות חיוור מאוד. פעוט אנמי מתעייף בקלות רבה, אולם כיוון שרמת האנרגיה של פעוטות עולה ויורדת במהירות, קשה לעיתים לזהות זאת. ייתכן שילדכם יהיה עצבני וקשה להתמודד איתו. ילדים גדולים יותר עשויים להיות מפגינים עייפות רבה, תיאבון מועט ומתקשים להתרכז בבית הספר.

אם האנמיה של ילדכם נגרמת ממשהו שאינו מחסור בברזל, ייתכן שתראו תסמינים מסוימים של הסיבה האמיתית לכך.

מתי לפנות לרופא

קחו את ילדכם לרופא אם הוא:

  • חיוור מאוד
  • עצבני
  • נעדר אנרגיה
  • מתלונן על כאבי ראש תכופים.

כמו כן, כדאי לפנות לרופא או לאחות טיפת חלב אם אתם מעוניינים במידע נוסף על תזונה לתינוק – לדוגמה, אם הוא שותה כמויות גדולות של חלב ואינו אוכל מוצקים.

בדיקת אנמיה

אם ילדכם סובל מאנמיה, יזמין רופא הילדים בדיקות דם לבירור הסיבה. לפעמים, תוצאות בדיקת הדם הראשונית יעלו צורך בבדיקות נוספות. במקרה כזה, ייתכן שילדכם יצטרך להגיע למומחה למחלות דם.

טיפול באנמיה

הטיפול באנמיה תלוי בגורם. אם האנמיה נגרמת ממחסור בברזל, הוספת מזון עשיר בברזל לתזונה יכולה להעלות את רמות הברזל בדם. מזון עשיר בברזל כולל:

  • דגני בוקר מועשרים בברזל
  • קטניות – לדוגמה, עדשים ושעועית
  • בשר – למשל, בשר אדום, עוף ודגים
  • חלמון ביצה
  • ירקות עלים ירוקים
  • ממרח שומשום – כגון טחינה או חלווה.

בדרך כלל לא מספיק לשנות את התזונה של ילדכם, וייתכן שתצטרכו לתת לו גם תוספי מזון הכוללים ברזל (בטבליות או בסירופ) כדי להחזיר את רמות הברזל לטווח הנורמה. תוספי ברזל עלולים לגרום לצואה שלו להיות שחורה או אפורה, ולעיתים הם אף מובילים לעצירות או לכאבי בטן. שאלו את רופא הילדים על תופעות הלוואי הללו ואחרות.

לפעמים יזדקק ילדכם לזריקה או לעירוי ברזל. אם האנמיה נגרמת מתפקוד מופחת של מוח העצם או מהמוליזה, הוא יצטרך בדיקות נוספות וטיפול מעמיק. פנו לרופא הילדים לקבלת עזרה.

שימו לב: יש לאחסן את כל תוספי המזון בארון נעול, הרחק מהישג ידם של ילדים. מנת יתר של ברזל עלולה להיות קטלנית לילדים.

מניעת אנמיה

תזונה מאוזנת לאחר גיל ארבעה עד שישה חודשים יכולה למנוע אנמיה שנגרמת ממחסור בברזל. בגיל 12 חודשים אפשר לתת לתינוק חלב פרה מפוסטר, ללא תוספת טעמים ובאחוזי שומן גבוהים. למידע נוסף על התזונה המומלצת לילדכם, אפשר לפנות לאחות טיפת חלב, לרופא המשפחה או לדיאטנית.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network