אחד השינויים הגדולים ביותר שמביא עמו גיל ההתבגרות המינית אצל בנות הוא קבלת הווסת הראשונה (המחזור החודשי). עזרו לבתכם להתמודד עם השינוי הזה, הכינו אותה ודברו איתה על מה שיקרה.
מהי וסת?
במהלך ההתבגרות המינית תעבור בתכם שינויים רבים, אחד החשובים שבהם הוא קבלת הווסת בפעם הראשונה. זהו סימן לכך שהשינויים הגופניים שהיא עוברת יארכו רק עוד כמה שנים.
הווסת היא חלק מהמחזור החודשי, שמשפיע על רמות ההורמונים בשחלות וברחם. תפקידו של המחזור החודשי הוא להכין את הרחם להיריון. המחזור החודשי כולל את השלבים הבאים:
- הבשלת ביצית וביוץ- בכל חודש, בעקבות עליה ברמות ההורמונים הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון), משתחררת ביצית בשלה מאחת השחלות או משתיהן. הביצית שהשתחררה עוברת בחצוצרות ומתקדמת לעבר הרחם.
- רירית הרחם מתעבה בדם וברקמה נוספת, כדי להתכונן להגעה ולהשתרשות של ביצית מופרית.
- אם מגיעה ביצית שאינה מופרית, רמות ההורמונים יורדות וגורמות לרירית הרחם לנשור דרך הנרתיק, ולקחת עמה את הביצית הלא מופרית.
השלב האחרון בתהליך זה הוא מה שאנו קוראים “וסת”. רוב הדם והרקמות יוצאים ביומיים הראשונים, אך אצל חלק מהבנות נמשך הדימום עד שבעה ימים. כמות הדם שיוצאת משתנה אצל כל אחת ואחת.
שימו לב: ברגע שבתכם תקבל את הווסת הראשונה, היא עשויה להיכנס להיריון אם היא פעילה מינית. אם עדיין לא דיברתם איתה על השינויים שקורים בגיל ההתבגרות המינית ועל בריאות מינית ורווחה כללית, זה הזמן. בנות ובנים צריכים לדעת שקיום יחסי מין עלול להוביל להיריון.
מתי מתחילה הווסת? באיזה גיל מקבלים מחזור?
רוב הבנות מתחילות לקבל וסת בגיל 11 עד 14 וחצי, אבל כל זמן בין גיל 9 ל- 16 נחשב תקין. אם בתכם עברה פרץ גדילה גדול וכבר צמח לה שיער בבית השחי ובפות, סביר להניח שהמחזור ממתין ממש מעבר לפינה וסביר שיגיע בקרוב. דברו על הווסת, וספרו לה מתי קרובות משפחה גדולות יותר קיבלו את שלהן בפעם הראשונה. שיחה כזו על חוויית ההתמודדות עם הווסת יכולה לתת לה תחושת תמיכה, ביטחון ועידוד גדולה.
אם בתכם לא קיבלה וסת עד גיל ארבע עשרה וחצי, מומלץ לפנות לרופא. עשויות להיות סיבות רבות לכך שהווסת לא החלה עדיין. בדיקה רפואית תוכל לשלול את קיומן של בעיות חמורות. במידה ולא הופיעו אצל בתכם סימני מין משניים עד גיל 13 (צמיחה של השדיים ושל השיער בפות), פנו לבירור אצל רופא.
המחזורים
הזמן בין היום הראשון של הווסת ועד היום הראשון של הווסת הבאה נקרא בדרך כלל “מחזור”. אורכו של מחזור ממוצע נע בין 25 ל-35 ימים. עם זאת, רוב הבנות אינן חוות מחזורים סדירים בשנים הראשונות, וכל מחזור יכול להיות שונה מזה שקדם לו.
מחזורים לא סדירים יכולים להיות קצרים מאוד, בני 21 יום, או ארוכים מאוד, בני 45 יום ואפילו יותר. בנות שהווסת שלהן החלה מוקדם יקבלו בדרך כלל מחזור סדיר מהר יותר מבנות שקיבלו וסת מאוחר. בהתחלה, הווסת יכולה להתרחש גם ללא שחרור ביצית מהשחלות בתגובה לשינוי ברמות ההורמונים.
מחזורים לא סדירים בשלוש השנים הראשונות הם עניין שכיח, אולם אם בתכם מקבלת וסת בהפרשים של יותר משלושה חודשים, כדאי לדבר עם רופא, שיוודא שאין בעיות בריאותיות המפריעות למחזור החודשי.
לדבר עם בתכם על הווסת
שיחה עם ביתכם על נושא הוסת והמחזור החודשי עשויה לגרום לכם לאי נוחות ויכול להיות שיהיה לכם קשה לדבר על כך, אך עליה לדעת מה מתרחש בגופה עוד לפני שהיא מקבלת וסת בפעם הראשונה, ורצוי שאת המידע היא תשמע באופן אמין, מכיל ואוהב. על בתכם לדעת:
- מהי וסת
- באיזו תדירות מגיעה הווסת
- כמה דם יוצא
- כמה ימי דימום צפויים
- האם הווסת כואבת
- כיצד להשתמש בתחבושות היגייניות ובטמפונים
- מה לעשות אם היא מקבלת וסת מחוץ לבית – למשל, בבית הספר או במחנה נוער
- כיצד להיפטר מתחבושות ומטמפונים משומשים
- האם היא יכולה לשחות במחזור
- האם עליה להשתמש קודם בטמפונים או בתחבושות היגייניות.
אם בתכם אינה נלהבת לדבר איתכם על הווסת, אפשר לבקש ממישהי אחרת שהיא מרגישה איתה בנוח. כך גם אם הבית שלכם אינו כולל הורה ממין נקבה ואתם חושבים שבתכם תעדיף לדבר עם אישה, אפשר לבקש מהדודה, מאחות גדולה או מחברת משפחה.
תחבושות היגייניות וטמפונים
ברגע שבתכם תתחיל לקבל וסת, היא תזדקק למלאי של תחבושות היגייניות וטמפונים. כדאי להראות לה כיצד הם נראים לפני שתשתמש בהם, ולהדגים לה כיצד להצמיד את התחבושת לתחתונים.
בתכם תצטרך כמה תחבושות היגייניות וטמפונים לווסת הראשונה. הציעו לה לשאת כמה בתיק – למשל, בתוך קלמר מיוחד בתיק בית הספר, לכל מקרה.
סביר להניח שהיא תצטרך שלוש עד שש תחבושות היגייניות או טמפונים ליום, או פחות בימים שבהם יש דימום קל. בימים ובלילות הראשונים, מומלץ להשתמש בתחבושות ארוכות ועבות יותר עם כנפיים שמגנות על צדי התחתונים. יש להחליף את התחבושת ההיגיינית או הטמפון כל ארבע עד שמונה שעות, בהתאם לכמות הדימום.
עובדות על טמפונים
ישנם מיתוסים רבים על השימוש בטמפונים אצל נערות צעירות. חשוב שבתכם תדע שבטוח, גם בריאותית, להשתמש בתחבושות היגייניות ובטמפונים כאחד. בנות בכל גיל יכולות להשתמש בטמפונים, אך צריך מעט זמן ותרגול כדי להשתמש בהם כראוי.
כשבתכם תתחיל להשתמש בטמפונים, מומלץ להשתמש בסוג טמפון קטן המיועד לנערות. אפשר למרוח מעט חומר סיכוך בקצה הטמפון כדי להקל על ההחדרה. נערות רבות, ובעיקר כאלה ששוחות או מתעמלות באופן קבוע, מגלות שנוח יותר להשתמש בטמפונים בתקופה זו.
ייתכן שבתכם תיתקל בקשיים בהחדרת הטמפונים. עודדו אותה לעשות זאת ברוגע ולנסות סוגים שונים. קושי להחדיר טמפון יכול להעביד גם על רגישות יתר באיזור הנרתיק, הדורשת התייחסות, בוודאי לפני שתבכם מתחילה לקיים יחסי מין. במקרה כזה, פנו לבירור אצל רופא הנשים.
לעקוב אחרי הווסת
עודדו את בתכם לעקוב אחרי הווסת ביומן מיוחד, כדי להכיר את המחזור החודשי שלה. אם יש לה מחזור סדיר למדי, היומן יעזור לה לדעת מתי צפויה הווסת הבאה ולהתכונן במקרה של שינה אצל חברות, טיולי בית ספר או אירועי שחייה. במקרה שהמחזור שלה אינו סדיר, היומן יסייע לה לפנות לרופא בעת הצורך.
כאבים בזמן הווסת
אם בתכם סובלת מכאבי בטן, כאבי גב או כאבים ברגליים לפני קבלת הווסת או במהלכה, אפשר לעשות את הדברים הבאים:
- לאכול ארוחות קטנות יותר לעתים קרובות יותר (כדי להפחית את הנפיחות והכאבים בבטן)
- לנוח ולהירגע, להרים את הרגליים למעלה או לשכב על צד אחד כשהברכיים צמודות לחזה
- ·לשים בקבוק מים חמים על הבטן התחתונה
- לעסות בעדינות את הבטן התחתונה
- לשתות משקאות חמים
- ללכת או לעשות תרגילי התעמלות קלים
- לקחת משככי כאבים.
תסמינים לפני הווסת
נוסף על כאבי הבטן, עשויים להיות כמה סימנים גופניים נוספים שמעידים על בואה של הווסת, כגון חזה כואב, פצעונים (חצ’קונים) ושיער שמנוני.
בנות רבות חוות וסת כואבת במיוחד, או דיסמנוריאה בשפה הרפואית, אך אל תתייחסו לכך כאל משהו טבעי. אם בתכם סובלת מווסת כואבת כל כך עד שאינה יכולה להתמודד איתה או שמפריעה לפעילות היומיומית, עליה לפנות לרופא. ישנם טיפולים הורמונליים שמסדרים את הווסת ואפילו מפסיקים אותה לתקופה מסוימת, והם בטוחים לשימוש ויעילים מאוד.
שינויים במצב הרוח
נערות (ונשים) רבות חוות שינויים במצב הרוח לפני או במהלך הימים הראשונים של הווסת. שינויים אלה כוללים עצבנות או רגישות יתר, תחושת רעב, חרדה ואפילו דיכאון.
בתכם עלולה להתקשות להתמודד עם זה, וכך גם שאר המשפחה. תנו לה פרטיות ומרחב רבים יותר בתקופה הזו בלי לעשות מזה עניין, כדי להקל על כולם.
אם שינויי מצב הרוח של בתכם מטרידים אותה או מפריעים לחיי היומיום, אפשר להפנות אותה לאיש מקצוע או לרופא.
וסת אצל בנות עם צרכים מיוחדים
קבלת הווסת יכולה להיות מאתגרת במיוחד לבנות עם צרכים מיוחדים ולהוריהן. אם בתכם בתפקוד בינוני או נמוך מבחינה התפתחות שכלית או שפתית, ייתכן שלא תבין מדוע היא חווה שינויים בגוף ובמצב הרוח.
בכל זאת, עליה לדעת מהי הווסת ומהו המחזור החודשי ברמה שתוכל להבין. רופא המשפחה או איש מקצוע אחר המתמחה בטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים יוכלו להמליץ לכם על מקורות שיעזרו לכם לדבר עם בתכם, כגון ספרים ועזרים חזותיים. כמו כן, כדאי לדבר עם בית הספר ולקבל תמיכה מהמורים.
זהו שלב חדש ומרגש בחייכם ובחיי ביתכם, עוד צעד בתהליך ההתבגרות שלה. תוכלו לציין את האירוע יחד איתה, ביציאה מיוחדת או מתנה מפנקת. אם תשדרו לה שדר חיובי כלפי הוסת והמחזור החודשי, יקל עליה להתמודד גם עם הצדדים הפחות נעימים שלו, ולקבל את גופה ואת השינויים העוברים עליה בהבנה ובעין טובה, ולא כמעמסה או עול.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network