כעת, כשהתינוק שלכם כבר גדול יותר, הוא בוודאי נהנה יותר משעת האמבטיה. במאמר הבא תמצאו טיפים מעשיים לרחיצת התינוק.
מתי לעשות אמבטיה?
אם התינוק שלכם ממש נהנה מהאמבטיה ונראה שהיא מרגיעה אותו (עד כדי שינה!), כדאי לעשות לו אמבטיה מדי יום. עם זאת, נסו שלא לעשות לו יותר מאמבטיה אחת ביום, כיוון שעורו העדין עלול להתייבש.
עדיף לעשות אמבטיה בסוף היום. שעת האמבטיה עוזרת להיכנס לשגרת ההשכבה לישון. היא מאותתת לתינוק שהגיע הזמן לשכב במיטה, מרגיעה אותו ומכינה אותו לשינה.
היכן לעשות אמבטיה?
כעת התינוק שלכם בוודאי כבר גדול מכדי להיכנס לאמבטיית תינוק מפלסטיק, והוא יכול לשבת לבדו. משמעות הדבר היא שהגיע הזמן לעבור לאמבטיה גדולה יותר. חלק מהתינוקות פשוט אוהבים יותר את המרחב הגדול באמבטיה, ואחרים עלולים להיות מוטרדים מעט בגלל המעבר. תוכלו להקל על המעבר אם בפעמים הראשונות תניחו את אמבטיית התינוקות הקטנה בתוך האמבטיה הגדולה.
ברגע שהתינוק שלכם מוכן לאמבטיה הגדולה, אפשר לעשות אמבטיה יחד איתו (אך יש לשמור על זהירות, וכדאי שיהיה אדם נוסף בבית שיוכל לעזור). אימהות מניקות יכולות גם להניק אותו בתוך האמבטיה.
כמו כן, באמבטיה גדולה יש מקום רב יותר לצעצועים ומשחקים. התינוק אינו זקוק לצעצועים רבים באמבטיה, והם יכולים להיות פשוטים מאוד. למשל, התינוק יאהב להתבונן בכם מוזגים מים מתוך כוס פלסטיק, או לשחק עם מגבת קטנה. אפשר גם לתת לו “לשחות” באמבטיה – אך יש לתמוך בגופו ובראשו.
זהירות באמבטיה
זכרו תמיד להיות זהירים בשעת האמבטיה:
- לעולם אל תשאירו את התינוק לבד באמבטיה, גם לא בתוך מתקן ישיבה.
- בזמן הרחצה, רצוי לכבות את הטלפון או לשים אותו במצב שקט. כך פוחתים הסיכויים שדעתכם תוסח.
- אם יש לכם טלפון חשוב או משימה אחרת, הוציאו את התינוק מהאמבטיה ורוקנו את המים.
- כשאתם מוציאים את התינוק מהאמבטיה, הניחו אותו במקום בטוח, למשל במיטה שלו, ושמרו על חום גופו.
- ודאו שכל הסבונים, השמפו ומכשירי החשמל רחוקים מהישג ידו.
- פתחו קודם את ברז המים הקרים, לאחר מכן את ברז המים החמים וסיימו תמיד עם ברז המים הקרים. כסו את הברזים כדי למנוע כוויות.
- הוציאו את הפקק מהאמבטיה כשאינכם משתמשים בו.
- הניחו שטיח גומי נגד החלקה באמבטיה.
למידע נוסף על רחצת התינוק באמבטיה קטנה, קראו את המאמר רחצת תינוקות רכים.
רחצת התינוק: צעד אחר צעד
הנה כמה צעדים בסיסיים לרחצת התינוק באמבטיה:
- ודאו שכל מה שאתם צריכים (מגבת, מגבת פנים, צעצועי אמבטיה, סבון לתינוקות, תחליב או שמפו, בגדים נקיים וחיתול נקי) נמצא בהישג יד, כדי שלא תצטרכו לעזוב את התינוק באמבטיה. אל תכניסו לאמבטיה צעצועים רבים מדי.
- הניחו שטיחון גומי נגד החלקה על רצפת החדר ובתחתית האמבטיה.
- מלאו את האמבטיה במים חמים (אך לא רותחים) בגובה של כ-8 ס”מ. סגרו את ברז המים ובדקו את הטמפרטורה לפני שאתם מכניסים את התינוק.
- הורידו אותו בעדינות לתוך האמבטיה, והמשיכו להחזיק אותו היטב כל הזמן.
- כרעו ברך או שבו על שרפרף כדי שגבכם לא יכאב.
- סבנו את התינוק קודם, וחפפו את הראש בסוף (אין חובה לחפוף בכל יום. אפשר לחפוף את ראשו של ילדכם גם פעם או פעמיים בשבוע בלבד). כדי לחפוף את הראש, השכיבו אותו על גבו ושטפו את השיער בעדינות.
- הרימו אותו בעדינות, הוציאו אותו מהאמבטיה ועטפו אותו במגבת רכה ויבשה.
- לאחר הוצאת התינוק, רוקנו את מי האמבטיה מהר ככל האפשר.
אף שהתינוק שלכם גדול יותר, כדאי לצמצם כמה שיותר את השימוש בסבון, שמפו וקצף אמבט, שעלולים לגרות את העור ולגרום לתפרחת חיתולים.
תמיד הישארו עם ילדכם כשהוא נמצא באמבטיה. ילדים יכולים לטבוע בתוך כמה שניות אפילו במים רדודים מאוד. ייתכן שהתינוק ינסה להתרומם ולהיעמד באמבטיה. אם אינכם יכולים למנוע זאת ממנו, הקפידו להחזיק אותו היטב כדי שלא יחליק.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.