כל ההורים צריכים הפסקה לפעמים. בייביסיטריות יכולות לעזור, אך חשוב להשאיר את ילדכם עם מישהי שאתם סומכים עליה ולהכין אותה ואת ילדכם לשהותם המשותפת יחד.
למצוא בייביסיטר
אם אתם מחליטים לשכור בייביסיטר, חשוב לבחור את האדם המתאים לתפקיד. אם בן משפחה או חבר קרוב שאתם סומכים עליו אינם יכולים לשמור על ילדכם, חשבו על האפשרויות הבאות:
- שאלו הורים אחרים שאתם מכירים או בדקו בקבוצת ההורים השכונתית בפייסבוק אם הם מכירים בייביסיטר טובה – מישהי שהשתמשו בשירותיה בעבר והיו מרוצים.
- אם ילדכם הולך למסגרת חינוכית פורמלית, תוכלו לשאול את הצוות אם יש מי שמעוניין לעשות בייביסיטר אחרי שעות העבודה, במידה והדבר מותר.
- בדקו את לוחות המודעות בגן, בבית הספר הקרוב, במתנ”סים, באוניברסיטאות ובספריות. אפשר גם לבדוק בעיתון המקומי או ברשת. אם אינכם מכירים את הבייביסיטר, בדקו היטב אם יש לה ניסיון והמלצות. אם היא אינה מציעה לכם המלצות, אל תשכחו לבקש.
החברים שלכם או הורי החברים של ילדיכם יכולים לשמש כבייביסיטרים מצוינים. אפשר לערוך הסדרי בייביסיטר שונים. למשל, תוכלו לשלם להם את התעריף הנהוג, או לנסות לעשות החלפות – אתם שומרים על ילדיהם, ובתמורה הם שומרים על ילדיכם. אפשר גם להקים או להצטרף לקבוצת בייביסיטר עם הורים אחרים. סביר שהילדים שלכם ירגישו יותר בנוח עם אדם שהם מכירים.
מה לחפש בבייביסיטר
בייביסיטר טובה היא מישהי שאתם סומכים עליה מספיק כדי להשאיר איתה את ילדכם, ושכולכם מסתדרים איתה. כדאי לבדוק אם יש לה ניסיון בטיפול בילדים בני גילו של ילדכם. בדקו אם יש לה המלצות, וודאו שיש לה ניסיון מוכח בטיפול בילדים.
כדאי לשקול גם עניינים פרקטיים כמו מידת הזמינות שלה. אם אתם זקוקים לבייביסיטר בימי שישי בערב, סביר להניח שלא כדאי לבקש מהבת המתבגרת של החברים אם תוכל לעזור. בדומה לכך, אם אתם בדרך כלל זקוקים למישהי בהתראה קצרה, אל תסמכו על הדודים העמוסים. מעל לכל, הילד שלכם נמצא בעמדה הטובה ביותר להחליט אם הבייביסיטר מתאימה לו ולמשפחה.
תינוקות, ילדים צעירים וילדים גדולים יותר זקוקים לסוגים שונים של טיפול. אם אתם שוכרים בייביסיטר שצריכה לטפל בתינוק, חשוב וחיוני שיהיה לה ניסיון בטיפול בתינוקות. באופן כללי, ככל שהילד צעיר יותר, כך חשוב יותר הניסיון שהבייביסיטר מביאה עימה. שימו לב: אם הבייביסיטר בת פחות מ-18, אתם אחראים גם לשלומה וגם לשלום ילדכם במקרה שמשהו משתבש.
כשהבייביסיטר מגיעה: צ’קליסט
כדאי להקדיש זמן ולהציג את הבייביסיטר בפני המשפחה והבית. כמו כן, תנו לה את כל המידע הדרוש לטיפול בילדכם. הנה רשימת דברים בתור התחלה.
עבור הבייביסיטר
- הראו לה את הבית. הסבירו לה על המפתחות והמנעולים, מערכות הקירור או החימום בבית והיכן נמצא הטלפון.
- השאירו לה שמיכה, כרית וחטיפים, והוראות לשימוש בטלוויזיה ובדי.וי.די.
- אמרו לה לאן אתם יוצאים ומתי בערך תחזרו. השאירו לה את מספר הטלפון הנייד שלכם, ומספר טלפון של מבוגר אחר שאתם בוטחים בו, שנמצא באיזור, למקרה שאינכם זמינים.
עבור רווחתו של ילדכם
- במידת הצורך, הסבירו לבייביסיטר על מתן תרופות לילדכם. ידעו אותה בנוגע לכל עניין רפואי – לדוגמה, מה לעשות אם יש לו התקף אסתמה.
- הסבירו לה על אלרגיות או רגישויות למזון, או על המזון שאסור לאכול בבית.
- אמרו לה מה לעשות אם ילדכם מוטרד ובוכה או מתעורר בלילה אחרי שהלך לישון.
שגרות, כללים והתנהגות
- ספרו לבייביסיטר על השגרות השונות שנהוגות בבית, ובעיקר אלה הקשורות לארוחות, לזמני מנוחה ולשעת ההשכבה.
- הסבירו לה כיצד להתמודד עם התנהגות מאתגרת, למשל, מה לעשות אם ילדכם מסרב ללכת למיטה.
- הסבירו את כללי הבית שקשורים אליו, למשל – מותר לאכול ליד השולחן בלבד, אסור לצפות במסכים אחרי השעה שש בערב.
- הציגו את הכללים שנוגעים לרכוש ולבית עצמו, למשל, אסור לאכול בסלון, אסור לעשן בבית ואסור לשתות אלכוהול.
- אמרו לה אם אינכם מעוניינים שתעשה פעולות מסוימות, כמו לרחוץ את הילד או לצאת לנסיעה במכונית.
בטיחות
- אם הבייביסיטר רוחצת את ילדכם, הסבירו לה על כללי בטיחות באמבטיה, טמפרטורת מים בטוחה ועל כך שאסור לה לעזוב את הילד לבד.
- אם ילדכם אוכל את ארוחת הערב עם הבייביסיטר, הזכירו לה להשגיח עליו במטבח ובזמן הארוחה. כמו כן, עליה להרחיק ממנו משקאות חמים.
- תנורים וכיריים – אם אתם מאשרים לה להשתמש במכשירים הללו, הסבירו כיצד להשתמש בהם כהלכה.
- ודאו שהיא מכירה את כללי הבטיחות בשינה.
- אם הבייביסיטר עתידה להשתמש בעגלה שלכם, הסבירו לה כיצד לפתוח אותה ולהשתמש בה.
- אם מותר לה לנהוג ברכבכם, ודאו שהיא מכירה את כללי הבטיחות ברכב. אם הרכב שלה, ודאו שיש לה מושב מתאים לילדכם.
במקרה חירום: הציגו בבירור את מספר החירום שאליו עליה להתקשר, וגם את מספרי הטלפון של המוקד הרפואי ומידע על הרעלות. הראו לה היכן אתם מחזיקים ערכת עזרה ראשונה, מטף לכיבוי שריפות ופנסי חירום.
להכין את ילדכם לבייביסיטר
גם ילדים שרגילים לבלות בנפרד מכם עלולים להתנגד לכך שאתם יוצאים ומשאירים אותם עם בייביסיטר. נסו את הצעדים הבאים:
- מומלץ לקיים מפגש מקדים עם הבייביסיטר בנוכחותכם. הזמינו אותה להיכרות קצרה עם הילד בזמן שאתם נמצאים בבית. תוכלו לבחון את התקשורת שלה עם הילד וכן להרגיל את ילדיכם לנוכחותה.
- הודיעו מראש. ביום שבו הבייביסיטר מגיעה, ספרו לילדכם שמישהי אחרת תשמור עליו הערב, וכמה זמן.
- הכינו פעילויות מיוחדות או מזון מיוחד. אם הבילוי עם הבייביסיטר כולל פעילות מיוחדת, הוא יהפוך למשהו שילדכם יצפה לו.
- תנו לילדכם להיות המארח. ילד גדול יותר ייהנה לעזור ולהראות לבייביסיטר את המקום – להראות לה כיצד להפעיל את הטלוויזיה, או אפילו להסביר לה כמה מהכללים המשפחתיים.
- תנו לילדכם משהו שיוכל להראות לבייביסיטר. ילדים צעירים ישמחו להראות לבייביסיטר משהו מיוחד או חשוב – כמו בובה, ציור או תמונה שהם אוהבים. הצגת הפריט המיוחד תאפשר לה לפתוח במשחק או בשיחה שיקלו על הרגעים הראשונים.
- תמיד היפרדו מילדכם כשאתם הולכים. מפתה להתגנב החוצה כשהבייביסיטר מסיחה את דעתו של ילדכם באמצעות משחק, אך הוא עלול להיות מוטרד מאוד ברגע שיבחין שאינכם שם. אמרו לו מתי תחזרו הביתה, והתקשרו לבייביסיטר להודיע במקרה שתאחרו. לפעמים ילדכם יירגע אם תגידו לו שתתנו לו נשיקת לילה טוב כשתחזרו, גם אם יישן עד אז.
חששות בנוגע לבייביסיטר
אם יש לכם חששות בנוגע להתנהגותה של הבייביסיטר, יש לכם כמה אפשרויות:
אפשר לדבר איתה על החששות ולהודיע לה למה אתם מצפים, או להגיד לה שמעתה והלאה תשתמשו בשירותיה של מישהי אחרת.
אם אתם חושדים שהתנהגותה מזיקה לילדכם – צעקות מוגזמות, מכות או התעללות גופנית אחרת – יש לכם כל זכות שבעולם לבקש ממנה ללכת. מומלץ לדווח על התנהגותה לאדם שהמליץ לכם עליה, ואפשר לשקול אם לדווח על מעשיה למשטרה.
*לתשומת ליבכם: מאמר זה כתוב בלשון נקבה, אך הכוונה היא לבייביסיטר משני המינים
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network