חמש השנים הראשונות בחייו של כל ילד הן קריטיות להתפתחות. החוויות וההתנסויות שהילדים עוברים בשנים אלה מעצבות את המבוגרים שיהיו כשיגדלו. מערכת היחסים עם ילדכם מעצבת את הדרך שבה ילמד ויגדל יותר מכל דבר אחר.
מהי התפתחות
התפתחות היא מונח המשמש לתיאור השינויים בגדילה הגופנית של ילדכם, וכן ביכולתו ללמוד מיומנויות חברתיות, רגשיות, התנהגותיות, חשיבתיות ותקשורתיות הדרושות לחיים. כל התחומים הללו קשורים זה לזה, וכל אחד מהם נשען על האחרים ומשפיע עליהם.
בחמש השנים הראשונות, מוחו של ילדכם מתפתח יותר ובמהירות גדולה יותר מכל תקופה אחרת בחייו. החוויות המוקדמות של ילדכם – הדברים שהוא רואה, שומע, נוגע, מריח וטועם – מגרות את מוחו, ויוצרות מיליוני קשרים חדשים. כאן נוצקים היסודות ללמידה, לבריאות ולהתנהגות במהלך החיים.
התפתחותו של ילדכם מושפעת מהגנים שקיבל ומהסביבה שבה הוא גדל גם יחד. גנים הם חלק מתוכנית-האב שעומדת בבסיס ההתפתחות, והם נושאים עמם נתונים על האופן שבו ילדכם ייראה ויתנהג, על בריאותו הגופנית והנפשית ועוד. הנתונים שנמצאים בגנים מגיעים מאמו ומאביו.
הסביבה כוללת את החוויות שילדכם עובר במשפחתו, בבית הספר ובקהילה הרחבה יותר. הסביבה משפיעה על דברים כגון שפתו של הילד, מידת העצמאות שלו, מידת ההתאוששות שלו בזמנים קשים ועד כמה הוא טוב ביצירת חברויות חדשות.
כשילדכם מתפתח, הדרך שבה הגנים של ילדכם וסביבתו עובדים יחד משפיעה על התפתחותו. לדוגמה, האופן שבו הפעוט שלכם מגיב למצב מלחיץ תלוי במזג שלו (שנקבע בעיקר על ידי הגנים), ומערכות היחסים שלו עם אחרים תלויות בסביבתו (בדרך כלל במשפחתו ובמטפלים קרובים אחרים).
תינוקות נולדים עם היכולת ללמוד, ומוחם מתפתח כשהם משתמשים בו. לכן, ילדכם זקוק לסביבה שתיצור אצלו גירויים, הכוללת פעילויות שונות של משחק ולימודים, והזדמנויות רבות שבהן יוכל לתרגל את מה שלמד.
התפתחות תינוקות
רוב התינוקות הבריאים שנהנים משפע של אהבה ותשומת לב מפתחים מיומנויות חדשות בדרך טבעית לגמרי ומפתיעה ללא הרף. התינוק מתפתח במהירות רבה מאוד במהלך 12 החודשים הראשונים לחייו, ואנחנו, ההורים, יכולים רק לצפות בהשתאות.
תינוקות גדלים ומתפתחים בקצב שונה לגמרי – ולעתים קרובות תוך התעלמות מוחלטת ממה שכתוב בכל ספרי הייעוץ להורים! האינסטינקטים וההיכרות שלכם עם התינוק, הידיעה שהוא אוכל היטב, ישן היטב ואינו מייבב כל זמן שהוא ער, נותנים לכם הרבה יותר מידע על התפתחותו מאשר כל טבלת התפתחות או גדילה. תיהנו מהשינויים הקטנים. הם אלה שהופכים את התפתחות התינוק שלכם למלהיבה ולבלתי נשכחת.
אבני דרך בהתפתחות
הישגים התפתחותיים נקראים “אבני דרך”. אבני הדרך בתהליך הגדילה וההתפתחות הן מדריך חשוב, אך אין צורך לדאוג בגללן. אבני הדרך ההתפתחותיות נחלקות לקבוצות בהתאם לחלק הגוף שאליו הן מתייחסות:
- תנועות גוף גדולות: מוטוריקה גסה. כוללות קואורדינציה ושליטה בשרירים גדולים ובמיומנויות כגון הליכה, התיישבות וריצה.
- תנועות גוף קטנות: מוטוריקה עדינה. כוללות קואורדינציה ושליטה בשרירים קטנים, ובמיומנויות כגון החזקת רעשן, הרמת פירורים ושרבוט בעיפרון.
- ראייה היא היכולת לראות למרחק קצר ולמרחק ארוך ולפרש את מה שרואים.
- שמיעה היא היכולת לשמוע, להקשיב ולפרש צלילים, בעוד שדיבור היא היכולת להפיק צלילים ליצירת מילים.
- התנהגות חברתית והבנה הן יכולותיו של הילד ללמוד וליצור קשר עם אחרים, כולל מיומנויות משחק ומיומנויות יצירת קשר ותקשורת.
מערכות יחסים: כיצד מתרחשת ההתפתחות
מערכות היחסים של ילדים משפיעות על כל התחומים והשלבים במהלך התפתחותם, כיוון שמערכות יחסים הן התנסויות. למעשה, מערכות יחסים הן ההתנסויות החשובות ביותר בסביבתו של ילדכם, כיוון שהן מספקות לו מידע נרחב על העולם שסביבו. ככאלה, הן גם מעצבות את הדרך שבה הוא רואה את העולם. חקירת העולם שסביבו מספקת לילדכם התנסויות ואתגרים חדשים. הילד שלכם זקוק לגירויים המגיעים מן ההתנסויות הללו, כדי שיוכל ללמוד כיצד לנוע, לחשוב, לתקשר, להגיב ולהתנהג בחברה. ככל שיהיו לו יותר התנסויות – בידיעה שאתם תמיד שם לתמוך בו – כך הוא יצמח וישגשג יותר, וירחיב את המיומנויות שכבר רכש.
ילדכם לומד על העולם הן באמצעות התנסות במערכת יחסים – לדוגמה, כשהוא מתקשר איתכם – והן באמצעות צפייה במערכות יחסים בין אנשים אחרים – לדוגמה, כיצד אתם מתנהגים עם בן או בת הזוג שלכם, וכיצד בן או בת הזוג שלכם מתנהגים כלפיכם. אם ילדכם רואה ומחקה מערכות יחסים אדיבות ומכבדות, הוא ילמד להתנהג כך גם במערכות היחסים שלו עם אחרים.
מערכות היחסים מאפשרות לילדים להביע את עצמם – באמצעות בכי, צחוק או שאלה – ולקבל משהו בתמורה – חיבוק, חיוך או תשובה. מה שילדים “מקבלים בתמורה” נותן להם מידע חשוב מאוד בנוגע למהות העולם, וכיצד עליהם להתנהג בו. התקשורת ההדדית עם ילדים מסייעת לכם ליצור ולחלוק חוויות משותפות, שמחזקות את מערכות היחסים, ובו בזמן עוזרות לילדכם ללמוד עוד על העולם. באמצעות מערכות היחסים לומד ילדכם אם העולם הוא מקום מוגן ובטוח, אם הוא אהוב, מי אוהב אותו, מה קורה כאשר הוא בוכה, צוחק או עושה פרצופים – ודברים רבים נוספים. הלמידה הזו היא הבסיס למיומנויות התקשורת של ילדכם, למיומנויות ההתנהגותיות והחברתיות ולמיומנויות אחרות.
מערכות היחסים החשובות ביותר של ילדכם היא איתכם, עם בני משפחה אחרים ועם המטפלים – לדוגמה, אנשי חינוך בגיל צעיר. מערכות היחסים המוקדמות הללו הן הבסיס להתפתחות הבריאה של ילדכם.
מדוע משחק הוא חשוב
בשנים הראשונות, ילדכם לומד ומתפתח בעיקר באמצעות משחק. ילדכם לא רק נהנה מהמשחק, אלא מקבל הזדמנות לחקור, להתבונן, להתנסות, לפתור בעיות וללמוד מטעויות. כדי לעשות זאת, הוא יזדקק לתמיכה ולעידוד מצידכם. עם זאת, חשוב למצוא איזון בין לעזור לו לבין לתת לו לטעות לבד, כיוון שחלק חשוב מהלמידה הוא להבין בעצמו כיצד עובד העולם סביבו.
בילוי זמן משותף במשחק, בשיחה, בהאזנה וביצירת אינטראקציות משותפות יאפשר לילדכם ללמוד את המיומנויות הדרושות לו לחיים, כגון תקשורת, חשיבה, פתרון בעיות, תנועתיות ושהייה עם אנשים וילדים אחרים. זאת ועוד: משחק בונה מערכות יחסים בצורה מצוינת. בילוי זמן במשחק עם ילדכם שולח לו מסר פשוט: אתה חשוב לי. מסר זה עוזר לו ללמוד מי הוא ומה מקומו בעולם.
מערכת יחסים אוהבת ומטפחת עוזרת לכם ולילדכם ללמוד מעט אחד על השני מדי יום. כשילדכם גדל ומתפתח, צרכיו משתנים. כך תלמדו עוד על צרכיו ועל הדרך שבה תוכלו למלא אותם.
גורמים נוספים המשפיעים על התפתחות ילדכם
ישנם גורמים נוספים, כגון תזונה, פעילות גופנית, מצב בריאותי והשכונה שבה אתם גרים, המשפיעים מאוד על רווחתו של ילדכם ועל התפתחותו. יש לכם שליטה על חלק מהגורמים הללו – כגון מה ילדכם אוכל ובכמה פעילות גופנית הוא משתתף – אך על גורמים אחרים, כגון מצבו הבריאותי, יש לכם פחות שליטה.
תזונה טובה
מזון בריא מספק לילדכם את האנרגיה והרכיבים התזונתיים שהוא זקוק להם לגדילה ולהתפתחות. כמו כן, הוא עוזר לו לפתח תחושת טעם. מזון משפחתי בריא ודפוסי אכילה טובים בשנים הראשונות יכולים לקבע הרגלי אכילה בריאים לשארית החיים.
פעילות גופנית
פעילות גופנית גורמת לילדכם לזוז ומפתחת את המיומנויות המוטוריות שלו, עוזרת לו לחשוב ונותנת לו הזדמנות לחקור את העולם. לכן, ילדכם זקוק למשחק אקטיבי בהזדמנויות רבות, הן בתוך הבית והן בחוץ.
מצב בריאותי
מצבו הבריאותי של ילדכם יכול להשפיע על התפתחותו. כל הילדים חולים בשלב כלשהו – שיעולים והצטננויות, כאבי אוזניים או כאבי בטן. בדרך כלל, מחלות הילדות הפשוטות הללו אינן גורמות לבעיות התפתחות לטווח הארוך.
עם זאת, בעיות בריאותיות כרוניות או ארוכות טווח כגון סוכרת, אסטמה, סיסטיק פיברוזיס או סרטן יכולות להשפיע על התפתחות ילדכם. אם ילדכם סובל מבעיה רפואית כרונית, כדאי לדבר עם רופא הילדים, אחות טיפת חלב או מומחה רפואי אחר על האופן שבו תושפע התפתחותו.
השכונה והקהילה המקומית
לשכונה ולקהילה המקומית שלכם יש השפעה על התפתחות ילדכם. התפתחות הילד קשורה, למשל, למערכות יחסים חיוביות עם המורים, להשתתפות בפעילויות קהילתיות (כמו אירועים בבית הספר), ולקבלת גישה למקומות כגון מגרשי משחקים, פארקים, חנויות ושירותים מקומיים דוגמת מרפאות לבריאות הילד, בתי ספר, בתי חולים וספריות.
עם זאת, גורמים כגון דיור בלתי הולם, גני ילדים באיכות נמוכה או מגרשי משחקים בלתי בטיחותיים עלולים לסכן את התפתחותו.
התפתחות בקצב שונה
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. רוב המיומנויות והמאורעות החשובים מתרחשים בערך באותו סדר, אך הגיל שבו הם קורים עשוי להשתנות אצל כל ילד וילד – אפילו אצל ילדים מאותה משפחה. יש הורים שדואגים מתי ילדם יתחיל ללכת, ואחרים דואגים מדוע בתם עדיין אינה גמולה מחיתולים. יש שתוהים מתי בנם יצמיח את השן הראשונה.
כדאי לזכור שכל ילד מתפתח בקצב שונה. אם אתם תוהים האם קצב ההתפתחות של ילדכם “נורמלי”, כדאי לזכור ש“הנורמה” היא טווח רחב. לדוגמה, טווח הגילאים הנורמלי שבו ילדים מתחילים ללכת הוא 18-8 חודשים, כך שאם ילדכם אינו הולך עדיין בגיל 14 חודשים, לרוב זה בסדר.
עיכוב התפתחותי
התקדמות ההתפתחות עשויה להיות מושפעת מעיכובים שונים. עיכובים אלה עשויים להיות זמניים, ולעיתים רחוקות יותר, קבועים. לידה מוקדמת ומחלה הם שני גורמים שעלולים לגרום לעיכובים זמניים. חלק מהמגבלות עלולות לגרום לעיכובים קבועים. כמו כן, התפתחות התינוק עלולה לסבול מהסביבה שבה הוא נמצא.
אבני הדרך הן רק מדריך. אלא אם כן ישנם עיכובים בכמה תחומים שונים לאורך כמה חודשים, ישנה סבירות נמוכה בלבד לכך שמשהו לא בסדר – גם אם התינוק שלכם עושה דברים לאט יותר בהשוואה לתינוקות אחרים. נסו לעמוד בפיתוי ולא להשוות את תינוקכם לילדים אחרים, כיוון שאתם עלולים לפתח דאגות שלא לצורך.
אם אתם מרגישים שמשהו באמת לא בסדר בהתפתחות ילדכם, בטחו באינסטינקטים שלכם. קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים. כדאי לפנות לעזרה אם התינוק שלכם:
- אינו מגיב לרעשים באופן עקבי
- ניכר שהוא אינו רואה, שאישוניו לבנים או מעורפלים, או שמשהו בעיניו מציק לכם
- אינו מביט בכם
- אינו מתעניין במה שמתרחש מסביבו
- אינו מניע או משתמש בשתי הזרועות ו/או הרגליים
- בוכה בכי לא רגיל (לדוגמה, צווחה בקול גבוה)
- בוכה ללא הרף למשך יותר משלוש שעות ביום (תינוקות בוכים בממוצע כשעתיים ביום, בכי שמגיע לשיא בגיל 8-6 שבועות), בעיקר לאחר גיל 4-3 חודשים
- אינו מצליח להרים ולהחזיק את ראשו לאחר גיל 4-3 חודשים
- אינו יושב עד גיל 10 חודשים
- אינו מצליח לשאת את משקלו עד גיל 12 חודשים.
להיות הורים
בתור הורים, אנחנו לומדים ללא הרף. כל הורה עושה טעויות ולומד מניסיון. זה בסדר להיות בטוחים במה שאתם יודעים. זה גם בסדר להודות שאינכם יודעים ולשאול שאלות – לעיתים קרובות, השאלות הטיפשיות הן הטובות ביותר!
בריאותכם הגופנית והנפשית היא חלק חשוב מאוד בתפקידכם כהורים. כשכל תשומת הלב מתרכזת בטיפול בילד או בתינוק, הורים רבים שוכחים לדאוג לעצמם, או שפשוט אין להם זמן לכך. תפקידכם כהורים דורש מכם הבנה, סבלנות, דמיון ואנרגיה – ותעשו זאת בצורה הטובה ביותר אם תטפלו בעצמכם.
בכל שלב התפתחות שבו נמצא ילדכם, לעולם לא מאוחר מדי להתחיל לעזור לו לעבוד על מיומנויות ועל אתגרים חדשים – ובדרך, לבנות את מערכת היחסים המשותפת שלכם באהבה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.