היגיינת פה לילדים בתחילת גיל ההתבגרות: בני 9-11

שיניים וחניכיים בריאות חיוניות לבריאותם הכללית של ילדכם בתחילת גיל ההתבגרות. היגיינת פה טובה מתחילה בצחצוח שיניים קבוע פעמיים ביום.

התפתחות השיניים

השיניים הקבועות מתחילות להתפתח בתוך החניכיים אחרי הלידה. לאחר ששיני החלב נושרות, תופסות את מקומן שיניים קבועות של מבוגרים.

לילדים בני 6-12 יש תערובת של שיני חלב ושיניים קבועות. עד גיל 12 בוקעות השיניים הקבועות אצל רוב הילדים, מלבד הטוחנות האחוריות (שיני הבינה). שיני החלב האחרונות הטוחנות (השניות) נושרות בסביבות גיל 12.

טיפים להתמודדות עם בקיעת השיניים הקבועות

ייתכן שילדכם יתקשה ללעוס עם שיניים מתנדנדות או חסרות, אך עדיין עליו לאכול מזון בריא.

חשוב לשמור על שגרת צחצוח השיניים, ולהתייחס במיוחד לשיניים המתנדנדות או לאזורים הרגישים. עם זאת, תנו לשיניים המתנדנדות ליפול מעצמן.

לפעמים השיניים הקבועות בוקעות לפני ששיני החלב נשרו. במקרה כזה כדאי לפנות לרופא שיניים מומחה לילדים.

חשוב לטפל גם בשיני החלב של ילדכם. יש להן תפקיד חשוב – בין השאר הן מכוונות את השיניים הקבועות לצמוח בדיוק בנקודה הנכונה. אם ילדכם מאבד שן חלב מוקדם מדי, השן הקבועה עשויה לצמוח במקום הלא נכון. במקרה כזה, יתכן והוא יזדקק לטיפול אצל אורתודנט.

לשמור על ניקיון השיניים

צחצוח השיניים חשוב במיוחד לשמירה על שיניים נקיות, וכן למניעת ריח רע מהפה, עששת ומחלות חניכיים. בגיל זה, סביר להניח שילדכם אינו זקוק לעזרתכם בצחצוח השיניים, אך כדאי שתהיו נוכחים בעת הצחצוח ובמידת הצורך העניקו לו הכוונה.

אם ילדכם צריך תזכורת, הנה כמה צעדים בסיסיים:

  1. להשתמש בכמות קטנה מאוד (בגודל אפונה) של משחת שיניים שמכילה פלואוריד.
  2. לכוון את מברשת השיניים בזווית של 45 מעלות לכיוון קו החניכיים.
  3. לצחצח בתנועה מעגלית עדינה.
  4. לחזור על הפעולה במשטחי השן הפנימיים.
  5. להשתמש בתנועת קדימה ואחורה עדינה על משטחי הלעיסה.
  6. לירוק החוצה את משחת השיניים ולשטוף את הפה במים.

שאלו את רופא השיניים האם ובאיזו תדירות ילדכם צריך להשתמש בחוט דנטלי או קיסם דנטלי. אם כן, הרופא יראה לכם כיצד לנקות את המרווחים בין השיניים בצורה הנכונה.

לבחור מברשת שיניים

יש בשוק מגוון רחב כל כך של מברשות שיניים, שהבחירה עלולה להיות מעט מבלבלת. כשתבחרו מברשת שיניים, חפשו את הדברים הבאים:

  • סיבים רכים: שלא יפגעו בחניכיים או בציפוי האמייל של השן.
  • ידית ארוכה: שתעזור לילדכם להגיע לכל השיניים בפה.
  • ראש קטן: שיקל עליו להניע את המברשת בתוך הפה.

מברשות שיניים חשמליות טובות בדיוק כמו מברשות רגילות. הן מועילות במיוחד אם לילדכם אין שליטה טובה כל כך במוטוריקה העדינה.

בין אם מדובר במברשת חשמלית או רגילה, כדאי להחליף אותה כשהסיבים מתחילים להיראות שחוקים ובלויים, אחת לשלושה חודשים לערך.

משחת שיניים ופלואוריד

בגיל זה ילדכם יכול להשתמש במשחת שיניים רגילה למבוגרים המכילה פלואוריד. פלואוריד הוא מינרל שעוזר בחיזוק האמייל ומונע עששת. ילדים בגיל צעיר שבולעים פלואוריד בכמות גדולה עלולים לפתח פלואורוזיס – שיכולה להתבטא כהצטברות של סימנים לבנים על השיניים. למרות ההשפעה על מראה השיניים, המצב אינו משפיע בדרך כלל על הבריאות הכללית.

מי השתייה בישראל מועשרים בפלואוריד. השימוש בו בטוח ועוזר לצמיחת שיניים חזקות. הפלואוריד עובד בצורה מיטבית בריכוזים נמוכים מאוד (1 מ”ג לליטר) ובשימוש יומיומי באמצעות מי שתייה מופלרים, מזון ומשקאות שמכילים פלואוריד ומשחת שיניים עם פלואוריד.

רופאי השיניים עשויים להמליץ על מי פה מועשרים בפלואוריד לילדים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח עששת.

איטום חריצים

רופא השיניים עשוי להמליץ לכם ולילדכם על תהליך שנקרא איטום חריצים. זהו ציפוי פלסטיק דקיק שמונח על משטחי הלעיסה של השיניים – המקום שבו נוטה להתפתח עששת וחורים אצל ילדים. האיטום מונע הצטברות חיידקים (פלאק) בחריצי השיניים ועוזר למנוע עששת. התקנת האיטום פשוטה ומהירה, ואינה כרוכה בכאב אלא באי נוחות קל בלבד.

הציפוי אינו נשאר על שיניו של ילדכם לנצח. רופא השיניים יבדוק אותו באופן קבוע, ולעתים יש צורך לתקן אותו או להחליפו. אם אתם מעוניינים באיטום חריצים, פנו לרופא השיניים.

לבקר אצל רופא השיניים

לכל אחד יש צרכים וסיכונים דנטליים שונים. הצרכים האלה משפיעים על תדירות הביקורים שילדכם צריך אצל רופא השיניים. רופא שיניים מומחה לילדים ינחה אתכם מה התדירות המתאימה לביקורים במרפאה וכן לביקור אצל השיננית.

טיפולי שיניים בישראל

טיפולי השיניים בישראל ניתנים חינם או בעלות נמוכה במערכת הבריאות הציבורית, עד גיל 15. הטיפולים נערכים דרך מרפאות השיניים של קופות החולים השונות.

כמו כן, אפשר לבקר במרפאות שיניים פרטיות. עלות הביקורים יקרה יותר, אך במקרים מסוימים אפשר לקבל החזרים מחברות הביטוח הרפואי. היכנסו לאתר משרד הבריאות כדי לראות אילו טיפולים כלולים בסל. וכן לאיתור רופא שיניים מומחה לילדים.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network