הצטאות (או התלכלכות) היא מה שקורה כשילדים גמולים מחיתולים עושים קקי באופן קבוע במקום שאינו השירותים. הם אינם יכולים לשלוט בזמן ובמקום שבו ייצא הקקי. מצב זה יכול להיות מטריד מאוד הן עבור הילדים והן עבור המבוגרים.
הגורמים לבריחת צואה
הסיבה העיקרית להצטאות אצל ילדים היא עצירות כרונית. אם ילדכם סובל מעצירות זמן רב, הקקי שלו נהיה קשה מאוד, נתקע בחלק התחתון של המעיים, ומותח את החלק התחתון של המעיים (החלחולת) ואת פי הטבעת שלו. כיוון שהחלחולת שלו מתוחה כל הזמן, הוא עלול לאבד את תחושת הצורך והדחף ללכת לשירותים. לאחר מכן, קקי נוזלי עלול לגלוש מסביב לקקי הקשה התקוע, אף שילדכם לא הרגיש בכך או התכוון לשחרר אותו.
הצטאות עשויה להיגרם גם כתוצאה מקשיים רגשיים, כגון לחץ מגמילה כפויה או מוקדמת מדי מחיתולים, לידתו של אח חדש, או במקרים של התעללות . גורמים נוספים הן הפרעות נוירולוגיות נדירות וגורמים פיזיולוגיים שונים.
תסמיני בריחת הצואה
ההצטאות יכולה להופיע ככתמים קטנים של קקי או גושי קקי גדולים בתחתוני הילד. מלבד עשיית הקקי במקומות שאינם השירותים – בדרך כלל בתחתונים – ילדכם עשוי לסבול מתסמיני עצירות כמו צורך בהפעלת מאמץ כדי להעביר יציאות, או כאב בזמן עשיית הקקי, שיכול להוביל לכך שינסה להימנע מללכת לשירותים. כמו כן, הוא עלול לחוות כאבי בטן שבאים והולכים, ולעבור פרקי זמן ארוכים בין יציאה ליציאה.
ילדים שסובלים מהצטאות נוטים לסבול גם מבעיות התנהגות, אך הן משתפרות בדרך כלל לפני שנראה שיפור בהצטאות עצמה. כ-30% מהילדים שסובלים מהצטאות נוהגים גם להרטיב את מיטתם בלילה.
כל ילד מגיע לשליטה על פעולות המעיים בקצב שלו. הצטאות אינה נחשבת בדרך כלל למצב רפואי, אלא אם כן ילדכם בן ארבע לפחות.
מתי לפנות לרופא
יש לפנות לרופא אם ילדכם סובל מעצירות מתמשכת או מהצטאות,
הטיפול בבריחת צואה
הטיפול בהצטאות תלוי בגורם לבעיה. אם הגורם העיקרי הוא עצירות, ימליץ הרופא על תוכנית טיפול המתבססת על תרופות מרככות צואה ותכנית התנהגותית לביסוס הרגלי יציאות טובים. תפקידכם כהורים יהיה לשמור על מוטיבציה גבוהה עם הרבה חיזוקים חיוביים על מנת שילדכם ישתף פעולה עם התכנית שנקבעה.
אם ההצטאות קשורה לבעיות התנהגות, ייתכן שילדכם יופנה לטיפול פסיכולוגי מתאים. ללא קשר לאופן הטיפול, הטיפול עשוי להיות ממושך ולכלול עליות וירידות, אך בסופו של דבר אצל מרבית הילדים הבעיה תחלוף.
דברים שאסור לעשות
אל תענישו את ילדכם, תבקרו או תקניטו אותו, ואל תתנו לאחרים לעשות זאת. עונשים, ביקורת או הקנטות עלולים רק להחמיר את המצב ולהגביר את המתח והחרדה.
לא כדאי לבקש מילדים קטנים לנקות בעצמם, כיוון שהם עלולים לראות זאת כעונש על משהו שאינם יכולים לשלוט עליו. ילדים נוטים לחוש עצובים כשהם מתעוררים במיטה רטובה, והדבר האחרון שהם רוצים הוא לצער אתכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.