כללים משפחתיים

כללי הבית מאפשרים לכל אחד מבני המשפחה לדעת כיצד להתנהג, ועוזרים לבני המשפחה לאזן בין הרצונות שלהם לבין כיבוד רצונותיהם של אחרים. כמו כן, הם עוזרים לילדים ולבני נוער להרגיש מוגנים ובטוחים.

כללים משפחתיים: עקרונות הבסיס

כללים יכולים לעזור לבני המשפחה להסתדר טוב יותר זה עם זה, ולהפוך את החיים לשלווים יותר. כללים אפקטיביים הם הצהרות חיוביות בנוגע לאופן שבו משפחתכם רוצה להגן על כולם ולהתייחס אליהם.

כשהכללים מנוסחים בבהירות ובאופן חד משמעי, הם עוזרים לילדים ולאנשים צעירים ללמוד היכן הגבול, ומה מצופה מהם; ולמבוגרים – להיות עקביים באופן שבו הם מתייחסים לחברי המשפחה הצעירים יותר.

מי קובע את הכללים?

חשוב לערב את כל בני המשפחה ככל האפשר בקביעת הכללים המשפחתיים. ילדים יכולים להשתתף בדיונים חשובים עם הוריהם כבר מגיל שלוש, ולדבר על הכללים ומדוע אנו זקוקים להם.

ככל שהילדים גדלים, הם יכולים לתרום יותר לקביעת הכללים וכן לקביעת התוצאות להפרתם. עד גיל ההתבגרות, המעורבות בקביעת החוקים תיתן לילדים התנסות רבת ערך בקבלת אחריות על התנהגותם. שילוב ילדכם בקביעת הכללים המשפחתיים והתוצאות להפרתם תעזור לו להבין ולקבל אותם.

למה הכללים מתייחסים?

לכל משפחה יש כללים משלה. הכללים שאתם מציבים יושפעו מהאמונות והערכים שלכם, ממצבכם בחיים ומגילם וצורכיהם של ילדיכם.
הציבו כללים לדברים החשובים לכם ביותר – לדוגמה, כלל שאוסר על פגיעה גופנית במישהו אחר הוא אחד מכללי היסוד אצל רוב המשפחות. אפשר להציב כללים בנוגע לדברים הבאים:

  • בטיחות
  • נימוסים
  • אדיבות
  • שגרות יומיומיות
  • האופן שבו בני המשפחה מתייחסים זה לזה.

סוגי כללים

כללים מגיעים בשלל צורות, אך לכל הכללים יש מאפיין אחד משותף: הם ספציפיים וקלים להבנה.

כללי “עשה”

כללי “עשה” הם כלי הוראה טובים, ומועילים מאוד ברוב המצבים כיוון שהם מכוונים את התנהגותו של ילדכם באופן חיובי. הנה כמה דוגמאות:

  • לשבת בזמן הארוחה.
  • לדבר בטון מנומס.
  • לחגור חגורת בטיחות במכונית.
  • להתנהג בעדינות לאנשים אחרים.
  • לחזור הביתה עד השעה שנקבעה מראש.

כללי “אל תעשה”

עדיף להציב יותר כללי “עשה” מכללי “אל תעשה” – השתמשו בכללי “אל תעשה” כשקשה להסביר בדיוק מה לעשות במקום זאת. הנה כמה דוגמאות:

  • לא לירוק.
  • לא לבקש דברים בסופרמרקט.
  • לא לנסוע עם נהג ששתה אלכוהול.

כללי יסוד

כללים אלה חלים בכל מקום, כל הזמן. חלק מכללי היסוד חלים על כל בני המשפחה, ואחרים חלים רק על הילדים הקטנים יותר, או רק על בני הנוער. כללי יסוד הם, למשל, כללים הנוגעים להתנהגות אדיבה ולאיסור על פגיעה אחד בשני.

כללים תלויי מצב

לפעמים כדאי להכין כמה כללים קצרים למצבים מסוימים. כללים לדוגמה:

  • לנסיעה במכונית
  • לביקור אצל מישהו אחר
  • לשימוש במחשב
  • ליציאה לקניות.

כמה כללים צריך?

רשימה קצרה של כללים ברורים וספציפיים יעילה יותר מרשימה ארוכה מאוד. הדבר נכון במיוחד לילדים קטנים יותר, שאינם מסוגלים לזכור דברים רבים. כשהילדים גדלים ומתבגרים, הכללים יכולים “לגדול” איתם. אם ילדכם נוטה להפר את הכללים, ייתכן שתצטרכו לבחור היטב על מה להילחם, ולהתמקד בנושאים בסיסיים כמו בטיחות והוגנוּת.

כיצד לקבוע כללים

ילדים ובני נוער מעריכים מאוד אם משתפים אותם בתהליך קביעת הכללים. אף שההשתתפות בדיונים אינה בהכרח מונעת מילדים צעירים להפר אותם, היא יכולה לעזור להם להבין מהם הכללים ומדוע אנו זקוקים להם.

משפחות רבות כותבות רשימת כללים הנוגעים להתנהגותם של בני המשפחה. כתיבת הכללים הופכת אותם לברורים יותר, ויכולה למנוע ויכוחים בנוגע לאסור או מותר. הצמידו את רשימת הכללים למקרר או למקום בולט אחר, כדי לעזור לילדים הצעירים יותר להיות מודעים אליהם באופן קבוע.

הכללים הכתובים מועילים גם לבני נוער. תנו לילדים בגיל זה להניח את רשימת הכללים במקום פרטי יותר מאשר על המקרר, אך עדיין בהישג יד, לעת הצורך.

ילדים צעירים יותר יכולים לצייר תמונות שמציגות את הכללים. אפשר להפוך את היצירה לפוסטר ולתלות אותו במקום בולט. אם תשלבו את הילדים בציור ובצביעת הפוסטר, תוכלו לקבל הזדמנות לדון יחד בכללים.

מתי להתחיל לקבוע כללים?

אפשר להתחיל לקבוע כללים פשוטים ברגע שמיומנויות השפה של ילדכם מאפשרות לו להבין אותם. כך אתם מלמדים אותו למה אתם מצפים.

ילדים צעירים יזדקקו להשגחה ולתמיכה כדי למלא את הכללים. ילדים בגיל הגן נוטים לשכוח, התנהגותם אינה עקבית ודעתם מוסחת בקלות. זכרו: תחושת ביטחון כוזבת בכללים עלולה להוביל לתוצאות טרגיות (למשל, “הוא יודע שאסור ללכת ליד הכביש”, או “היא יודעת שאסור לגעת בגפרורים”).

ילדים בעלי צרכים מיוחדים עשויים גם הם להזדקק לעזרה כדי להבין ולזכור את הכללים.

כל הילדים שונים זה מזה, אך בדרך כלל, רק בסביבות אמצע עד סוף בית הספר היסודי אפשר להתחיל לסמוך עליהם שימלאו את הכללים בלי השגחה.

כללים לבני נוער

שנות ההתבגרות מציבות בפניכם אתגרים חדשים. בשלב זה, מבוגרים צעירים מתחילים לחקור את כוחם, ועשויים לשאוף עוד יותר לאוטונומיה ועצמאות. בדרך כלל, משמעות הדבר היא שיש לשנות את הכללים המשפחתיים. ייתכן שבן הנוער שלכם חש במתח בין הכללים המשפחתיים לבין הציפיות מצד חבריו, ועובד קשה כדי לאזן ביניהם.

עם זאת, הכללים עדיין חשובים מאוד לבני הנוער בדיוק כפי שהם חשובים לילדים צעירים יותר, ולעולם לא מאוחר מדי ליצור אותם או לאכוף אותם. כללים וגבולות ברורים יעזרו לכם לתת לבן הנוער שלכם תחושת ביטחון והבנת מקומו בעולם. הדבר חשוב במיוחד במהלך שנות ההתבגרות, כיוון שדברים רבים מאוד בחייו משתנים בתקופה זו. שלבו את בן הנוער שלכם בקביעת כללי המשפחה החדשים כדי להראות לו שאתם מקשיבים לו. סביר להניח שיראה שאתם מנהלים תהליך הוגן, ויסכים לעמוד בכללים שתקבעו יחד.

כדאי לקבוע כללים שנוגעים להתנהגות בטוחה, למשל כללים הנוגעים לשימוש באלכוהול, מין, יציאות לדייטים ושעות חזרה הביתה. יש משפחות שמנהלות עם ילדיהן משא ומתן וחותמות על “חוזה בטיחות”. היו מוכנים לדון בכללים ולהתאים אותם ככל שבן הנוער שלכם מתבגר – לדוגמה, אפשרו לו לחזור הביתה בשעה מאוחרת יותר.

לשנות את הכללים

הכללים משתנים כשילדיכם גדלים ומתפתחים והמצב המשפחתי משתנה. לדוגמה, כשהילדים גדלים, חשיבותם של כללי הפרטיות גדלה. עברו על רשימת הכללים מדי פעם והעבירו את הכללים החשובים ביותר לקדמת הבמה, כך שכולם יזכרו אותם. שלבו את ילדיכם הגדולים בקבלת החלטות הנוגעות לשינוי הכללים.

לגבות את הכללים במעשים

הכללים יעילים רק אם הם נאכפים. כשאתם קובעים כלל, החליטו מה יקרה כשמפרים אותו. דברו על התוצאות כמשפחה, וודאו שכולם מבינים ומסכימים.

כשילדכם מפר כלל, תוכלו להזכיר לו בפשטות את הכלל ולתת לו הזדמנות נוספת – בעיקר לילדים קטנים. עם זאת, בסופו של דבר יעיל יותר ליישם את התוצאות שעליהן הסכמתם. כבר מגיל שלוש, ילדים שמסכימים לקבל את ההשלכה למעשיהם מראש צפויים לזכור את הכללים בעת צורך.

כשהילדים מגיעים לשנות ההתבגרות, כדאי להסכים על סדרה ברורה של כללים ותוצאות כדי לעזור להם לפתח משמעת עצמית ואוטונומיה.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.