אתם עשויים לחשוב שהתינוק שלכם אינו מדבר כשהוא קטן מאוד, אך למעשה, תינוקות מתקשרים מרגע הלידה באמצעות בכי, קשר עין והאזנה. כשאתם מדברים ומתקשרים עם תינוקכם, אתם בונים את השפה שלו ואת מערכת היחסים ביניכם גם יחד.
בכי: דרך התקשורת הראשונה של התינוק
לתינוקות יש דרך אפקטיבית ביותר להגיד לכם מה הם חושבים ומרגישים מרגע שנולדו. היא נקראת בכי. זהו האופן שבו תינוקות מודיעים לכם שהם רוצים או צריכים משהו – עוד חיבוקים בבקשה, די לחיבוקים בבקשה, רעב מדי, עייף מדי, לא עייף מספיק, קר לי, חם לי. לפעמים תינוקות בוכים בלי סיבה נראית לעין.
בכי הוא הדרך היחידה שבה התינוק החדש שלכם יודע לתקשר את צרכיו. תינוקכם אינו בוכה כדי להרגיז אתכם – תינוקות שזה עתה נולדו לא יודעים להתנהג לא יפה. מתן תגובה לתינוק בוכה אינה עניין של פינוק. עד מהרה תזהו שהתינוק שלכם בוכה בדרכים שונות, בהתאם לצרכיו ולמידת הדחיפות.
כיצד מתחיל הדיבור?
מלבד בכי, התינוק שלכם משתמש ביצירת קשר עין כדי לתקשר איתכם, ובהאזנה ממוקדת לכל מילה וצליל שאתם משמיעים. התינוק עשוי להביט בפניכם ולהתבונן בפה שלכם. כשהתינוק מאזין לכם וצופה בכם מדברים, הוא מתחיל להבין את הרעיונות הבסיסיים של תקשורת. למעשה, כבר מרגע הלידה תינוקכם סופג כמות אדירה של מידע על מילים ודיבור.
בגיל שבעה או שמונה שבועות התינוק מגלה משהו חדש ונפלא – הקול שלו. בשלב זה יתחיל התינוק לשיר לכם סרנדות עם המיות וצלילים פשוטים. כשהתינוקות גדלים הם משמיעים יותר קולות, מחייכים יותר ומנופפים סביב בזרועותיהם וברגליהם. הם מתחילים להבין את המושג “שיחה”, ורוצים לספר לכם כל מיני דברים מעניינים. אם אתם מאזינים ומגיבים למלמולי התינוק, סביר להניח שהוא יקשקש ויגרגר אף יותר.
רעיונות למשחק שיעזרו לפתח את הדיבור
הורים רבים חשים מעט מטופשים כשהם מדברים לתינוק קטן שאינו יכול לענות. אולם למעשה, לדבר על מה שאתם רואים ועושים מסייע להתפתחות התינוק. הרעיון הוא ליצור תחושה חמה ואוהבת. ככל שתדברו יותר עם התינוק שלכם, כך זה יהפוך לקל יותר – ותזכו לתגובות מתגמלות מצדו. הנה כמה רעיונות בתור התחלה:
- נסו לדבר בדיבור מתיילד. התינוק שלכם יאהב להתבונן בעיניים הנוצצות שלכם, ובפיכם שנמתח ונפתח בעת הגיית המילים.
- דברו על מה שאתם עושים. לדוגמה, “אנחנו הולכים להיכנס עכשיו לאמבטיה חמה ונעימה. אתה אוהב אמבטיות, נכון?” דברו בכל שפה, או החליפו בין שפות שונות. זה יעזור לתינוק שלכם ללמוד על מילים ועל דיבור.
- שירו לו שירים וחרוזים. זוהי דרך מהנה לעזור להתפתחות מיומנויות השפה של התינוק. שירו שירים וחרוזים באוטו, באמבטיה ובמיטה – גם אם אתם מזייפים. התינוק שלכם יאהב את קצב המילים ויירגע כשישמע את קולכם.
- קראו ספרים וספרו סיפורים לתינוק שלכם מרגע הלידה. לאחר כמה שבועות, התינוק יידע שברגעים אלה אתם נהנים מזמן שקט ומיוחד יחד. התינוק יתחיל לזהות מילים וללמוד להקשיב לדברי אחרים. אם התינוק בוכה או מתפתל כשאתם קוראים, כנראה שכדאי לנסות שוב מאוחר יותר. הרעיון הוא ליצור זמן מיוחד לבילוי משותף, כך שאין טעם לגרום לזה לקרות בכוח.
- הקשיבו למאמציו הראשונים של התינוק לקשקש, ואז הגיבו לו. השאירו מרווח בין משפט למשפט כדי שהתינוק יוכל להגיב. כך ילמד תינוקכם על דפוס השיחה. אם התינוק שלכם אינו מגיב בתורו או אינו מעוניין לקשקש כרגע, נסו שוב בזמן אחר. תדעו מה לעשות לפי מידת העניין של התינוק ותגובותיו.
- קראו בשמם של הצעצועים והחפצים שסביבכם. לדוגמה, “תראה, הנה הגרביים שלך. אנחנו הולכים לגרוב אותם על הרגליים, נכון?”
דיבור: מתי כדאי לפנות לרופא
כל התינוקות מתפתחים בקצב שונה. תינוקות רבים יוצרים קשר עין ומפיקים צלילים בשלב מוקדם, אך אחרים עשויים שלא להתחיל עד גיל שלושה חודשים. אל תדאגו אם התינוק שלכם אינו עושה משהו בקצב של תינוקות אחרים.
אולם לעיתים, עיכובים במיומנויות התקשורת עשויים להיות סימנים להפרעות התפתחות חמורות יותר או לעיכוב התפתחותי, כולל עיכוב שפתי, לקות שמיעה, מוגבלות שכלית התפתחותית והפרעה על הרצף האוטיסטי.
אתם מכירים את ילדכם טוב יותר מכל אחד אחר. אם אתם מודאגים, קבעו תור אצל אחות טיפת חלב, רופא הילדים או מכון להתפתחות הילד. אם איש המקצוע אינו מודאג אך אתם עדיין דואגים, זה בסדר גמור לבקש דעה נוספת.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.