ההתפתחות השפתית של ילדים בני שנה עד שנתיים היא מדהימה, לא פחות. ילדכם מתחיל להבין את מה שאומרים לו, ועד סוף השנה, תוכלו אפילו להבין חלקים מסוימים ממה שהוא אומר לכם! הנה כמה מהדברים שצפויים להתרחש בגיל זה.
אוצר מילים
בגיל שנה-שנתיים, אוצר המילים שילדכם מבין מתרחב. בהתחלה הוא יבין בעיקר שמות עצם – “כלב”, “אוטו”, “כדור”. עם הזמן הוא יתחיל להבין גם כמה פעלים – לדוגמה, “לאכול”, “לרוץ”. לאחר מכן באים שמות התואר – “גדול”, “כחול”.
הבנה
בסביבות גיל 12 חודשים, ילדכם יכיר ויבין את שמותיהם של דברים שקרובים אליו – לדוגמה, חפצים נפוצים (“כוס”, “בובה”), איברי גוף (“בטן”, “אצבע”) ובגדים (“גרב”, “כובע”). עם זאת, הוא עשוי להשתמש באותה מילה כדי להתייחס לדברים שונים – למשל, לקרוא לכל בעלי החיים בשם “כלב”.
בסביבות גיל 15 חודשים, ילדכם יצביע על דברים רחוקים יותר ויבקש מכם לקרוא בשמם.
בגיל 18 חודשים, ילדכם יתייחס לעצמו בשמו. כמה חודשים אחר כך, הוא יתחיל להבין את המושג “אני” ולהשתמש בו כדי להתייחס לעצמו. בתקופה זו הוא מתחיל להבין שהוא אדם נפרד ויש לו רעיונות משלו.
במהלך שנה זו, ילדכם יכיר ויבין כמה ביטויים המשמשים אתכם דרך קבע (“תן לי נשיקה”), הוראות פשוטות (“תביא לי בבקשה”) והסברים פשוטים מאוד מאוד. הוא יתחיל לזהות את איברי גופו, ויצביע על חפצים כשיתבקש (“תראה לי את המשאית”).
שימוש במילים ובמשפטים
כחלק מהתפתחות השפה, ילדכם לומד כיצד להשתמש במילים ובמשפטים. בסביבות גיל 12 חודשים, הוא מתחיל להשתמש במילים כדי להעביר לכם מסרים ומתחיל להחליף את המלמול במילים אמיתיות. כמו כן, הוא ייהנה להגיד את אותו דבר שוב ושוב.
כשיתקרב לגיל שנתיים, הוא יתחיל לצרף שתי מילים זו לזו (“אמא אוטו”, “אני החוצה”, “גרב רגל”). חלקי דיבר כמו ה”א הידיעה, “הוא” או “אֶת” עדיין אינם קיימים במשפטים הקצרים הללו. בגיל זה הוא צפוי להשתמש בשמות תואר בודדים בלבד – למשל, “גדול”, “אדום”, “קל”. צירופי המילים שלו יהיו מורכבים בעיקר משמות עצם וכמה פעלים (“כלב אוכל”, “אוטו נוסע”).
הגייה
ילדכם ישתמש במגוון של צלילי דיבור, אך סביר להניח שיהגה חלק מהמילים בצורה שונה מזו של מבוגרים. לדוגמה, הוא עשוי להגיד “אוּח” במקום “רוּח”, או לא להגות את תחילת המילים בכלל, למשל “תול” במקום “חתול”. ישנם צלילים שלרוב עדיין כלל לא נרכשים כמו: ר, ח, ל. לעיתים קרובות, ההגייה שלו תהיה קשה להבנה. עד גיל שנתיים, מי שאינו מכיר אותו היטב אמור להבין מחצית מדבריו.
שיחה ותקשורת
כחלק מהתפתחות השפה, ילדכם ילמד לנהל שיחה. הוא יסב את תשומת לבכם למשהו במילים “מה זה?” הוא יענה על שאלות פשוטות ויבין את ההבדל בטון קולכם כשאתם שואלים שאלה או אומרים משפט רגיל. כמו כן, הוא יידע מה המשמעות כשאתם עונים לו “לא”.
ילדכם ינסה להקל עליכם להבין אותו, וישלב מילים, מחוות וצלילים יחד עם שינוי טון הדיבור. כמו כן, הוא ייהנה לחקות את הפעולות של אנשים סביבו, ויתחיל להבין כיצד לקבל תשומת לב מאחרים באמצעות “שוויץ”.
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. במאמר זה ניתן מידע בקווים כלליים בלבד. אם אתם מודאגים בנוגע להתפתחות השפה של ילדכם, דברו עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.