המדיה יכולה להועיל לילדים ולבני נוער. טלוויזיה, סרטים, משחקי מחשב ואינטרנט - כל אלה יכולים להשפיע לחיוב על ילדכם, בעיקר אם אתם יודעים כיצד ילדים משתמשים בהם ועוזרים להם לבחור נכון.
יתרונות המדיה והתפתחות ילדים
הדעה הרווחת היא שהמדיה, הצפייה בה והאינטראקציה איתה מזיקות לילדים. עם זאת, הילדים יכולים גם להרוויח ממנה. היתרונות תלויים בגיל הילדים, ובסוג ואיכות המדיה אליה הם נחשפים.
ילדים בני פחות משנתיים אינם מרוויחים דבר משימוש במדיה. נהפוך הוא, בגילאים אלו מדיה רק מזיקה. בגילאי 2-5 שנים היתרונות החינוכיים או ההתפתחותיים לילדים של השימוש במדיות השונות עשויים להיות פחותים בהשוואה לחסרונות. בשנות הילדות המאוחרת יותר, החל מגילאי בית הספר, ערכם של יתרונות אלה עולה, עם שימוש מושכל באמצעים הטכנולוגיים ובמדיות השונות. כמו כן, הרשתות החברתיות עשויות להועיל לבני נוער מבחינה חברתית.
כיצד המדיה יכולה להועיל לילדים
מדיה עשויה להועיל בתחומי התפתחות ולמידה שונים, בתנאי שנעשה שימוש בתכניות שיועדו לכך, ורצוי תוך ישיבה משותפת על תכנים אלו יחד עם ההורים, בזמנים קבועים ומוגבלים.
המדיה יכולה לעזור לילדים צעירים בפיתוח:
- מיומנויות אוריינות – למשל, למידת אותיות האלפבית בתוכניות טלוויזיה ייעודיות כגון בלי סודות ורחוב סומסום, או באמצעות לומדות מחשב חינוכיות כגון “קלי קלולי”
- מיומנויות חשיבה כמותית – לדוגמה, ללמוד לספור או לזהות צורות באמצעות תוכניות כגון רחוב סומסום ובלי סודות
- מיומנויות חברתיות – למשל, ללמוד לשתף פעולה מתוכניות טלוויזיה ולהשתמש במשחקי מחשב וביישומונים כמו מיקמק.
ילדים גדולים יותר יכולים לפתח:
- יתרונות אינטלקטואליים – למשל, פיתוח מיומנויות פתרון בעיות ומיומנויות חשיבה ביקורתית, באמצעות משחקים במשחקי מחשב ייעודיים, או פיתוח חשיבה מוסרית באמצעות השוואת ערכי המשפחה לערכים בסרטים עלילתיים או בסרטים תיעודיים
- יתרונות חינוכיים – לדוגמה, עידוד הקריאה, בעיקר לאחר צפייה בסרט או בתוכנית שמבוססים על ספר
- יתרונות חברתיים – למשל, הצטרפות לקבוצות מקוונות כמו מומדיה, שבו ילדים לומדים שיטות לשימוש יעיל ובטוח ברשתות החברתיות, או משחקים במשחקי מחשב ידידותיים עם חברים ובני משפחה
- יתרונות יצירתיים – לדוגמה, פיתוח מיומנויות דמיון, יצירה והדגמה, מוזיקה ומדיה, באמצעות מבחר תוכנות ויישומונים, או קבלת השראה ליצירה מתוכנית טלוויזיה.
בני נוער יכולים לפתח:
- מיומנויות קריאה, כתיבה וחשיבה ביקורתית, באמצעות שימוש בבלוגים ובפייסבוק
- מיומנויות חברתיות, באמצעות יצירת קשר עם חברים ברשתות החברתיות
- מודעות פוליטית וחברתית, באמצעות צפייה בחדשות והתעדכנות באירועים העכשוויים ובסרטים תיעודיים, או קריאה על הנושאים הללו באינטרנט
- ערכים שונים, באמצעות צפייה במודלים לחיקוי במדיה.
הילדים יכולים לייצר מדיה ולא רק לצרוך אותה. יצירת סרטים משלהם, צילום תמונות ויצירת תוכן מקוון יעזרו להם לפתח חשיבה ביקורתית ומיומנויות חברתיות, טכניות ואמנותיות.
כיצד לעזור לילדיכם לקבל את יתרונות המדיה?
כדי לעזור לילדיכם לקבל את כל יתרונות המדיה, כדאי להשתתף בעצמכם בבחירת המדיה ובשימוש שהם עושים בה. למשל, אפשר לבקר יחד באתרים איכותיים, לעודד אותO להשתמש בתוכנות חינוכיות ולצפות ביחד בתוכניות טלוויזיה שמציעות הזדמנויות למידה.
כשאתם צופים יחד בטלוויזיה או בסרטים, דברו על העלילה, על התחושות שלהם בנוגע למה שמתרחש על המסך, ומה קורה בחיים האמיתיים אם מתנהגים לא יפה או בצורה בלתי חוקית. כמו כן, אפשר לציין שהאנשים שאנו רואים במסך הם שחקנים, ולהראות לילדיכם כיצד עובדים האפקטים המיוחדים.
איך להחליט מה “טוב”
ההחלטה אם תוכנית טלוויזיה, סרט, משחק מחשב או אתר הם באיכות טובה עלולה להיות מבלבלת. אפשר לפעול בהתאם להמלצות הצפייה לפי גילאים, או לשפוט את התוכנית בעצמכם ולבדוק אם היא איכותית, מאתגרת ועשויה היטב. מומלץ להתייעץ עם הורים אחרים ועם המורים של ילדיכם כדי לקבל מידע שימושי ומהימן בנוגע למדיה איכותית שמועילה לילדים.
כדאי לחפש תוכן הכולל סיפור טוב שאינו משתמש באלימות כאמצעי בידור. כמו כן, כדאי לחפש תוכניות טלוויזיה וסרטים שמאפשרים לילדיכם לגלות עוד על מקומות, בעלי חיים, רעיונות, נושאים שונים ותרבויות שלא היה יכול להיחשף אליהם בדרך אחרת. תוכניות אלה ימלאו אותו השראה לנסות פעילויות חדשות ולחשוב על רעיונות חדשים, באמצעות משחק, יצירה או חקירת נושא לעומק.
סרטים ותוכניות טלוויזיה שבהם מופיעים מודלים טובים לחיקוי יכולים גם הם להשפיע לחיוב על ילדיכם. מודלים טובים לחיקוי הם אנשים או דמויות שעושים דברים או מתנהגים בדרכים שתשמחו אם יחקה.
חלק מהסרטים ותוכניות הטלוויזיה יחשפו את ילדיכם למגוון והבדלים, ובעיקר מגוון אתני.
תוכנות, יישומונים ואתרי אינטרנט שמעסיקים את הילדים בציור ציורים או בהמצאת סיפורים או חרוזים יכולים לעודד יצירתיות.
משחקי מחשב שונים שדורשים מהילדים, למשל, לבחור דמות או למצוא רקע לתמונה – יכולים לעזור לילדיכם לקבל החלטות יצירתיות. ככל שהמשחק או האתר אינטראקטיביים יותר, כך הם יעזרו לילדיכם ללמוד ביעילות רבה יותר.
דמויות וירטואליות (אווטארים) ומשחקים שונים יכולים לאפשר לילדים גדולים יותר ולבני נוער לפתח את זהותם, כיוון שהם מאפשרים להם “להתנסות” במאפיינים ובתכונות גופניים ופסיכולוגים שונים משלהם.
זמן מסך הוא כמות הזמן שילדיכם מבלים בפעילויות מבוססות מסך מדי יום – צפייה בטלוויזיה ובסרטים, שימוש באינטרנט, משחקי מחשב וטלפונים סלולריים. מומלץ להגביל את זמן המסך לפעילויות פנאי ללא יותר משעתיים ביום לילדים בני 18-5. לטובת התפתחותם כדאי לאזן בין צריכת המדיה לבין משחק יצירתי, פעילויות גופניות ומוזיקה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.