הפלה מתרחשת באחד מתוך חמישה הריונות. אף שהפלות מתרחשות לעיתים קרובות יותר ממה שנהוג לחשוב, זהו אובדן גדול לכל אישה. אם עברת הפלה, תני לעצמך זמן להתאבל על לכתו של התינוק שלך ועל אובדן ההיריון.
מהי הפלה?
הפלה נקראת גם אובדן היריון מוקדם או הפסקת היריון ספונטנית – כשהתינוק נפטר ברחם לפני השבוע ה-20 להיריון. רוב ההפלות מתרחשות ב-12 השבועות הראשונים להיריון (בשליש הראשון), ועשויות לקרות עוד לפני שהאישה יודעת שהיא בהיריון.
זהו מצב שכיח למדי שמתרחש מסיבות רבות ושונות, לרוב כיוון שההיריון אינו מתפתח כהלכה. מבחינה רפואית, ניתן לעשות מעט מאוד כדי למנוע הפלה. ההפלה אינה באשמתך, או בגלל משהו שעשית.
שימי לב: דימום וגינלי אינו תמיד מסמן על הפלה. עם זאת, עלייך לפנות לרופא/ת הנשים מיד כשאת מבחינה בדימום וגינלי במהלך ההיריון.
גופך אחרי הפלה
אם עברת הפלה, סביר להניח שתיתקלי בדימום וגינלי כשגופך ינסה לפלוט החוצה את שאריות ההיריון. לעיתים קרובות, שאריות ההיריון נפלטות מעצמן בימים שאחרי ההפלה ועד שלושה-ארבעה שבועות אחר כך. בזמן זה את עשויה להבחין בדימום כבד יותר ובהתכווצויות מחזוריות. אם הדימום מתחזק, הכאבים מתחזקים או שאת חושבת שיש לך זיהום, פני מיד לרופא. סימנים לזיהום כוללים דימום וגינלי שריחו רע, חום או הקאה.
אם השאריות אינן נפלטות מהרחם מעצמן, תציע רופאת הנשים טיפול תרופתי הגורם להתכווצויות של הרחם, או הליך בשם הרחבה וגרידה. זהו הליך כירורגי שבו מנקים בעדינות את שולי הרחם לאחר הפלה. אפשר לשקול את האפשרויות הללו אם אינך רוצה להמתין לפליטה טבעית של שאריות ההיריון.
התייעצי עם הרופאה איזו אפשרות מתאימה למצבך.
כיצד תרגישי לאחר הפלה
ההפלה משפיעה על מצבך הרגשי והגופני כאחד. היא יכולה להביא עמה רגשות חריפים של אבל, ריקנות, עצב, כעס, חרדה ודיכאון, וכן הלם ואובדן כבד. בסופו של דבר, לא איבדת רק את התינוק שלך, אלא גם את התקוות והחלומות של הפיכתך לאמו.
הורים רבים מבקשים לדעת כיצד ומדוע התרחשה ההפלה. קשה לענות על כך, בדרך כלל כיוון שאין לה סיבה ברורה.
תחושת האבל אחרי הפלה
כל הפלה היא שונה וייחודית, ואינך “אמורה” להרגיש משהו מסוים. כל אחת מתאבלת בדרכה ובזמנה שלה וכל התחושות והמחשבות הן לגיטימיות. אי אפשר להאיץ בתהליך האבל וההחלמה.
תהליך האבל על אובדן התינוק יכול להיות מתיש גופנית ונפשית כאחד. יהיו עליות וירידות למשך זמן מה. את עשויה לגלות שהיגון והצער מופיעים בזמנים מסוימים בשנה – למשל, בתאריך הלידה המשוער או בתאריך שבו התרחשה ההפלה. רגשות אלה עשויים לצוץ גם במהלך היריון נוסף. האבל עלול לתפוס אותך בהפתעה, כשאינך מצפה לו.
סביר להניח שתצטרכי לקחת פסק זמן מהעבודה. לפי סעיף 7(א) לחוק עבודת נשים, עובדת שעברה הפלה רשאית להיעדר מעבודתה שבעה ימים, על חשבון ימי המחלה שלה.
ישנם ארגוני תמיכה שמציעים סביבה תומכת ומקבלת שבה תוכלי לחלוק את רגשותייך עם נשים אחרות שעברו הפלה או אובדן דומה, ויעזרו לך להבין שהרגשות שלך נורמליים לחלוטין.
עוצמת האבל עשויה להיות מושפעת מחלק מהגורמים הבאים:
- משך הזמן שניסית להיכנס להיריון
- האם ההיריון היה מתוכנן או לא
- גילך – עשוי להיות לחץ נוסף ללדת ככל שהאישה מתבגרת
- האופן שבו נכנסת להיריון – למשל, היריון IVF כולל מחויבות עצומה מבחינה גופנית, רגשית וכלכלית
- כמה הפלות עברת – ריבוי הפלות יכול להעצים מאוד את האבל
- משך ההיריון לפני ההפלה
- כמה תמיכה את מקבלת מבן או בת הזוג, מבני המשפחה המורחבת ומחברים.
אבל בני הזוג אחרי הפלה
בני או בנות הזוג מרגישים לעיתים מחוץ לתמונה כשבנות הזוג שלהם עוברת הפלה. האם היא זו שמרגישה את אובדן התינוק מבחינה גופנית, ולכן אנשים חושבים לעיתים קרובות קודם כל על צרכיה.
יש בני זוג שמתקשים להגיד מה הם מרגישים, מה שעלול לגרום לבנות זוגם לחשוב שאינם חווים אבל ואובדן כמותן. אחרים אינם רוצים להביע את רגשותיהם לפני אנשים. ייתכן שיעשו יותר פעילויות גופניות כגון התעמלות, או יבלו זמן רב יותר בעבודה כמוצא לרגשותיהם.
לעיתים בני הזוג מבקשים להתקרב לבנות זוגם, אך מרגישים בנוח יותר לשמש כתף שאפשר לבכות עליה. יש בני זוג שמרגישים חסרי אונים כיוון שאינם יכולים לנחם את בנות הזוג.
ספרו על הרגשות שלכם ודברו בפתיחות עם בני הזוג לאחר הפלה, כדי לעזור לשניכם לעבור את התקופה הקשה.
לשתף את האבל עם אחרים
כל דרך שבה תבשרי לחברים ולבני המשפחה על ההפלה שחוויתם והאבל שלכם תהיה עצובה מאוד. זה עלול להיות אף קשה יותר אם עדיין לא סיפרת על ההיריון.
לא כולם יבינו מדוע את חשה צורך להכיר בתינוק ולהתאבל על לכתו. יהיו אנשים שינסו לנחם אותך במילים שמפחיתות מחשיבות האובדן – למשל, “לפחות את יודעת שאת פורייה”, או “לפחות יש לך עוד ילדים”.
אף שהם רוצים לנחם אותך ולתמוך בך, סביר להניח שאינם מבינים כיצד את מרגישה. מה שהם אומרים עשוי להישמע לך כמו מילים חסרות משמעות.
אחרים יגידו דברים כמו “אני משתתפת בצערך”, ויאפשרו לך להגיב כרצונך.
נשים רבות מגלות שהן מרגישות מעט טוב יותר כשהן מספרות על כך לאנשים אחרים. ספרי לחברות קרובות ולבני המשפחה כמה חשוב היה התינוק עבורך, לאיזו תמיכה את זקוקה וכמה את רוצה לחלוק את החוויה. אם אינך רוצה לדבר על ההפלה, תוכלי לכתוב על כך.
להכיר באובדן התינוק
הורים רבים מקיימים טקס רשמי כלשהו כדי להכיר באובדן התינוק שלהם, וכדי לעזור בתהליך ההחלמה.
- הנה כמה דרכים לציין את לכתו של התינוק אחרי הפלה:
- כל מנהגי האבלות וטקס הלוויה בטלים בהלכה היהודית לתינוק שנפטר במהלך חודשי ההיריון, במהלך הלידה או במשך 30 הימים שאחריה. בהלכה היהודית אין מנהגים מיוחדים או הלכות המתייחסים לפטירת עובר או תינוק רך. יחד עם זאת, הורים רבים מבקשים להתפלל או לומר לעובר מילות פרידה.
- מתן שם לתינוק: גם אם אינכם יודעים מה מין העובר, מתן שם מכיר בחשיבותו עבורכם.
- קופסת זיכרונות: אפשר להחזיק קופסה מיוחדת ולשמור בה דברים כגון בדיקת ההיריון החיובית, תמונות אולטרסאונד, תגיות מבית החולים, כרטיסי ברכה, צעצועים או בגדים שהכנתם עבורו.
- בחירת מזכרת: קישוט או תכשיט כלשהו.
- יצירה: אפשר ליצור משהו לזכרו של התינוק, כגון ציור, שמיכה או לחן מוזיקלי.
- אתר זיכרון: לדוגמה, אפשר לנטוע עץ או לבחור מקום אהוב.
- להיפרד: לכתוב שיר או מכתב לתינוק.
- קבורת התינוק: אף שקבורת התינוק אינה מחויבות חוקית לפני גיל 20 שבועות, ייתכן שתרצו לעשות זאת מטעמים תרבותיים.
לטפל בעצמך
תוכלי לעשות כמה דברים כדי לטפל בעצמך אחרי הפלה:
- דברי על מה שקרה עם חברה או קרובת משפחה שאיבדו גם הן תינוק. הן יבינו אותך ויעריכו את רגשותייך.
- הצטרפי לקבוצת תמיכה לאובדן היריון או לפורום באינטרנט.
- פני לטיפול אצל מומחה לבריאות הנפש שמתמחה באובדן היריון, כדי שיעזור לך להשלים עם האובדן.
- ודאי שיש מסביבך אנשים תומכים, רגישים ומבינים, בעיקר בימי השנה לתאריך המשוער ללידתו של התינוק, לתאריך מותו או תאריכים חשובים אחרים. ימים אלה עלולים לעורר בך צער וחשש מהפלות עתידיות.
- תעדי ביומן את הרגשות, המחשבות והזיכרונות שלך. כך תוכלי להביע ולחקור את כל הרגשות השונים שעולים בך אחרי ההפלה.
- הצטרפי לקבוצת תמיכה – אפשר לשקול להתנדב באחת הקבוצות הללו ולתמוך בעצמך בהורים שחוו הפלה.
- הימנעי משימוש באלכוהול ובסמים או מהתנהגות אחרת שתגרום לך לחוש אדישה. אם תדחקי הצידה את רגשות האבל והאובדן, זמן ההחלמה יהיה ארוך יותר.
- עשי מנוי לחדר כושר, התחילי לשחות בבריכה או לעשות הליכות. פעילות גופנית שכוללת מטרות ברורות יכולה לעזור לעבד את הרגשות ולחזק את הגוף.
- נסי לעשות עיסוי באופן קבוע. טיפוח עצמי יכול לעזור לגוף ולנפש להחלים.
לנסות שוב להיכנס להיריון
חלק מהזוגות משתוקקים לנסות ולהיכנס שוב להיריון לאחר הפלה. אחרים מרגישים שהמשפחה והחברים מלחיצים אותם להיכנס שוב להיריון כדי “להמשיך הלאה”.
עם זאת, אם תיכנסי להיריון לפני שתהיי מוכנה מבחינה גופנית ונפשית כאחד, תחושות האבל שלך עלולות להתעצם. תקופת האבל אחרי הפלה דורשת זמן והמון אנרגיה.
ייתכן שתרגישי מגוון רגשות מעורבים, כגון להיטות להיכנס שוב להיריון, חשש מהפלה נוספת, או שניהם יחד. זכרי שבדיוק כפי שגופך זקוק לזמן כדי להחלים מבחינה פיזית, גם לרגשותייך מגיע זמן להחלים.
כדאי לדבר על המוכנות הגופנית והנפשית שלך ולהעלות חששות נוספים בשיחה עם בן או בת הזוג, רופאת הנשים, החברים או אנשי מקצוע.
מומלץ לברר עם רופאת הנשים מתי מותר לנסות שוב מבחינה גופנית.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network