ההתנהלות בבית במהלך הבוקר יכולה להשפיע על מהלך העניינים בהמשך היום. שגרת בוקר צפויה וחיובית עוזרת לילדים להגיע לבית הספר רגועים, שלווים, שבעים ומוכנים להפיק את המיטב מהשעות הראשונות של היום.
שגרת בוקר: מדוע וכיצד
ילדים אינם תופסים את מהות הזמן באותו אופן כמו מבוגרים, מה שעלול להפוך את הבקרים במהלך השבוע לזמן המלחיץ ביותר ביום. כדי שכולם יתחילו את היום באופן חיובי, כדאי להישאר רגועים ולנסות להסתדר היטב בבוקר. כשרבים עם הילדים בבוקר, למשל, קשה יותר להתרכז בעבודה, והסיכוי לתאונת עבודה עולה.
הדרך המועילה ביותר להפחית את הבלגן בבוקר היא לבסס שגרת בוקר טובה לימי השבוע, שעוזרת לילדים לצפות מה עומד לקרות, ולזכור מה עליהם לעשות. הנה כמה רעיונות שיקלו על הלחץ בבקרים במהלך השבוע – למרות שלא תמיד הכל ילך חלק!
לתכנן מראש: הלילה לפני
הצעד הראשון בשגרת הבוקר הוא לחשוב מה עליכם לעשות ולהכין תוכנית פעולה. סביר להניח שתגלו שאפשר לעשות דברים רבים בלילה הקודם. הנה כמה רעיונות:
- בדקו ערב קודם (או אפילו לפני כן) אם יש אירוע מיוחד בבית הספר ביום למחרת.
- הכינו את ארוחות העשר בתיקי האוכל וערכו את השולחן לארוחת הבוקר.
- בקשו מילדכם להתקלח בערב לפני, כדי שלא תצטרכו לדאוג בנוגע לכך בבוקר.
- ישנם דברים שעלולים לעורר בעיות, כמו החלטה על ארוחת העשר או בחירת הבגדים. דברו על כך בלילה שלפני, כשלכולם יש זמן ואתם פחות לחוצים.
- ארגנו מערכת שבועית שכוללת תזכורות לדברים שילדכם צריך לקחת לבית הספר מדי יום – ספרי ספרייה, בגדי ספורט, מצגות וכדומה.
- התכוננו ליומכם בעבודה בלילה שלפני, כדי להקל על לחץ הזמן בבוקר (הכנת בגדים / פריטים נחוצים וכו’).
- קראו את מחברת או תיקיית הקשר בערב לפני ובדקו אם המורים שלחו לכם פתקים. אפשר להכין את הבגדים, לחתום על פתקים לבית הספר ולהכין את התיק בערב שלפני.
שגרת הבוקר שלכם: טיפים
- נסו לקום 15-30 דקות מוקדם יותר, כדי שתוכלו להתנהל בצורה חלקה יותר ובלי לחץ. תנו לעצמכם זמן רב כדי להגיע מהבית לבית הספר – החיפזון עלול להגביר את רמות הלחץ של כל בני המשפחה.
- כוונו שעון מעורר עם התראה חוזרת לילדים שמתקשים לקום בבוקר, או שלא אוהבים לצאת מהמיטה.
- התמודדו עם הבוקר באופן החיובי והאופטימי ביותר שאפשר. מצב רוח טוב הוא מידבק! אחת הדרכים לעשות זאת היא להתמקד בהיבטים החיוביים בהתנהגותם של ילדיכם, ולשבח אותם – למשל, “איזה יופי שאתה אוכל את הטוסט”.
- אם ילדיכם צעירים, הזכירו להם מה הם אמורים לעשות ומתי. כדי לעזור להם, הכינו רשימה של דברים שצריך לעשות – אפשר להכין רשימה מאוירת.
- אם ילדיכם גדולים מספיק, עודדו אותם לעשות יותר ויותר בעצמם – למשל, להתלבש לבד, להכין ארוחת בוקר לבד ולסדר את החדר בעצמם. הבקרים קלים יותר כשילדיכם עצמאיים.
- צמצמו את הסחות הדעת. הטלוויזיה עלולה להסיח את דעתם של הילדים מההתכוננות לבית הספר, ומשפחות רבות מקפידות שלא להדליק טלוויזיה בבוקר. השאירו את הטלוויזיה כבויה, אלא אם כן אתם משתמשים בה כפרס מיוחד על כך שהילדים מוכנים בזמן.
- תנו לילדכם הוראות רגועות וברורות בנוגע למה שתרצו שיעשו, וכשישתפו פעולה, שבחו אותם באופן מפורט. נסו שלא לתת להם תשומת לב מיוחדת על ויכוחים, יללות או התחמקויות. תשומת לב שלילית יכולה להוות תמריץ ולהוביל לכך שהתנהגות זו תימשך.
בוקר נעים ורגוע!
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.