אתם אומרים, "הגיע הזמן לישון", "הגיע הזמן ללכת", "הגיע הזמן לעשות את שיעורי הבית", "הגיע הזמן לאכול!" אבל ילדכם עונה, "עוד חמש דקות". כבר נמאס לכם להגיד "לא" ונמאס לכם לריב. מה עושים? נכנעים? מתפוצצים? או - פותחים במשא ומתן?
בין אם נרצה ובין אם לא, החיים עם ילדים כוללים לעיתים קרובות משא ומתן. משא ומתן בין הורים לילדים יכול להוות התנסות למידה עבור ילדים, וללמד אותם כיצד להתמודד עם “העולם האמיתי” באופן בונה, וכיצד עובדים עם אחרים להשגת מטרות, תוך פשרה בין הצדדים.
עם זאת, משא ומתן עם ילדים עשוי להיות תהליך מאתגר מאוד. “ההורים צריכים ללמוד כיצד להתמודד עם הרגשות והתסכולים שלהם. מתצפיות שערכנו באנשים בני כל הגילאים שמנהלים משא ומתן, גילינו שכשהרגשות סוערים, מיומנויות המשא ומתן צונחות פלאים”, אומר בראון, שעבד על פתרון סכסוכים ברחבי העולם. לפני שתפתחו במשא ומתן הבא עם ילדכם (מה שעשוי לקרות בעוד חמש דקות!), הנה כמה נקודות חשובות בניהול משא ומתן עם ילדים.
טיפים למשא ומתן מוצלח
פתחו בהסכמה, לא בטיעון. נסחו את בקשתכם כך שילדכם יכול לענות “כן”. אם תנסחו את הרעיון באופן שמתחשב בצורך שלו בשליטה ובעצמאות, ומאפשר לו בחירה, הוא יאזין לכם בקשב רב יותר. סביר להניח שתזכו לשיתוף פעולה טוב יותר אם תגידו “אתה רוצה להניח על השולחן את הצלחות או את הכפות?”, במקום “תערוך את השולחן עכשיו!”
ערבו את ילדכם בהחלטה. אם הגיע הזמן לישון, תוכלו להגיד, “כמה דקות תצטרך כדי לסיים את הפרויקט וללכת לישון בזמן?”.
הסבירו את נקודת המבט שלכם. תוכלו לומר, “אנחנו צריכים לעזוב את מגרש המשחקים כי אני צריכה להכין ארוחת ערב”.
משא ומתן אין פירושו כניעה. כשאתם עורכים משא ומתן על קניית רכב חדש, אתם לא נכנעים אלא מתמקחים. זכרו שמשא ומתן אינו אמור להוביל לניצחון או להפסד, אלא להסכמה כלשהי בין שני הצדדים.
ערכו משא ומתן בהתאם לגילו של הילד. אם ילדכם בגיל בית הספר ואינו אוהב אפונה, תוכלו לשאול אותו, “אילו ירקות אתה מעדיף במקום?” אם ילדכם בגן ואינו מעוניין לאכול בכלל, במקום להתווכח, נסו לחתוך את הכריך בצורה משעשעת ומעניינת, כדי להפוך אותו למושך יותר.
הגיבו לביקורת בשאלה הגיונית. אם ילדכם מבקש מכם להפסיק לנדנד לו על סידור החדר או כניסה לאמבטיה, תוכלו להגיד, “בוא נחליט ביחד מתי זה יהיה מתאים שתכנס לאמבטיה?” או “איך אתה רוצה שסידור החדר שלך יקרה, ואיך ניתן לדאוג שזה יקרה”.
קחו קצת זמן להירגע. אם ילדכם מכעיס אתכם או משגע אתכם לגמרי, צאו לחדר אחר והירגעו לפני שתמשיכו לדבר איתו. לרוב, תגובה רגשית לא פותרת את העימות אלא רק מחמירה אותו.
תנו לילדכם לנצח לפעמים. בחרו את הקרבות שלכם בחוכמה וזכרו שגם אם שיניתם את דעתכם, אין זה אומר שהפסדתם. תוכלו להגיד, “בסדר, אני מסכים איתך. אבל בוא נעשה עסק – בפעם הבאה, אתה תקשיב לי לפני שתתפוצץ”.
זכרו, אתם ההורים, ויש לכם זכות להגיד את המילה האחרונה. לא כולם חייבים להסכים איתכם בכל משא ומתן. לפעמים, מישהו פשוט יצטרך להחליט. חשוב להקשיב לנקודת המבט של ילדים ולשמור על הגינות, ובכל זאת ההורים הם אלו שיגידו את המילה האחרונה, וזה בסדר. ילדים ילמדו לכבד זאת, גם אם הם לא תמיד יאהבו את התוצאות, אם יבינו שזה הוגן.
זמן למשא ומתן, וזמן ללא משא ומתן
לאף אחד מאיתנו אין זמן לפצוח במשא ומתן על כל עימות, אך כולנו עושים זאת כל הזמן, בין אם אנחנו שמים לב ובין אם לא. לכן, השאלה אינה ‘האם עלי לערוך משא ומתן?’ אלא ‘מתי וכיצד?’. זכרו שיש עניינים שלא דנים בהם (ענייני בטיחות ובריאות, למשל) ושיש גם זמנים שלא נאה לשאת ולתת בהם כלל. בחרו בחכמה את הנושא ואת הזמן למשא ומתן מול הילדים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.