הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה היא עניין מרגש מאוד עבור הילדים, אך הם גם עשויים להרגיש שנשכחו מעט. כדי לבנות מערכת יחסים חיובית בינם לבין האח או האחות החדשים, תנו להם המון אהבה, זמן ותשומת לב.
תינוק חדש בבית: כיצד הילדים מרגישים
הילדים הגדולים שלכם יצטרכו ללמוד לחלוק את אהבתכם ותשומת לבכם עם התינוק החדש. זהו צעד גדול, בעיקר אם הם עדיין פעוטות. הם עשויים להרגיש שדוחקים אותם אל מחוץ לאור הזרקורים.
כמעט כל הילדים צריכים להסתגל לתינוק חדש שמצטרף למשפחה, אך בסופו של דבר תתפתח ביניהם מערכת יחסים בין אחים – בדרך כלל כשהתינוק יגיע לגיל 14 חודשים בערך.
מתי לספר לילדים על התינוק החדש
הזמן והאופן שבו תספרו לילדיכם על התינוק תלויים בכם ובגילם של הילדים. כדאי להציג להם את הרעיון בשלב מוקדם יחסית בהיריון, לפחות שלושה או ארבעה חודשים לפני הלידה. אפשר לדבר על תינוקות באופן כללי, ואז לדבר על כך שגם למשפחתכם מגיע בקרוב תינוק חדש.
פעוטות אינם מבינים עדיין את מושג הזמן, ולכן, כשאתם מספרים לילדים קטנים יחסית על בואו של תינוק חדש, נסו לקשר זאת לאירוע מוכר. אפשר להגיד שהוא יגיע מיד אחרי יום ההולדת של מישהו קרוב או בסמיכות לחג מסוים.
טיפים להכנת הילדים
עזרו לילדיכם לפתח רגשות חיוביים לפני שהתינוק מצטרף למשפחה. הם זקוקים להכנה, לתקשורת ולהמון הבנה.
לפני הלידה
אם תהפכו את ההכנה לאירוע חיובי ומרגש, סביר להניח שירגישו שהשינוי נוגע לכולם במשפחה, ולא רק לתינוק החדש. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכך:
- קראו לילדיכם סיפורים על תינוקות. התבוננו בתמונות ודברו על משפחתכם הצומחת.
- הראו להם תמונות של עצמם כשהיו קטנים מאוד.
- תנו להם לגעת בבטן של אמא ולהרגיש את התינוק מתנועע ובועט בפנים. אפשר אפילו לקחת אותם לביקור אצל רופאת הנשים כדי שיוכלו לשמוע את פעימות לבו.
- שלבו אותם בפעולות הפרקטיות שיש לעשות כדי להתכונן לבואו של התינוק. בקשו מהם לעזור לכם להכין את הבית, לקנות דברים לתינוק ולקשט את חדרו.
כמו כן, כדאי להסביר לילדכם מה משמעותו של תינוק חדש במשפחה:
- אם אפשר, בלו זמן עם חברים שיש להם תינוקות רכים. ילדיכם יראו שהתינוקות הקטנים ישנים זמן רב וזקוקים למידה רבה של טיפול – הם לא נהיים חברים למשחק באופן מיידי!
- הסבירו לילדיכם שהתינוק הוא אדם קטן בפני עצמו, ויש לו צרכים משלו.
- עודדו את ילדיכם להיות חברותי ולשחק עם ילדים אחרים. כך יוכל לפתח מיומנויות חברתיות ולפתח מערכת יחסים טובה עם אחיו החדש. אפשר להצטרף לקבוצת משחק, או לארגן מפגש בין בני המשפחה המורחבת – גם הילדים וגם המבוגרים – ולבלות כולם יחד.
ילדים גדולים יותר ירצו בוודאי לקבל קצת יותר פרטים, למשל מאין מגיע התינוק, איך הוא נכנס לבטן של אמא ואיך ייצא. ישנם ספרים רבים על היריון ולידה. חפשו ספרים שמתאימים לגילו ולמצבו ההתפתחותי של ילדכם. מומלץ להשתמש בהסברים פשוטים.
אם ילדכם מוכן לגמילה מחיתולים או למעבר למיטה גדולה, כדאי להתחיל בשינויים הללו לפני שהתינוק נולד, או להשאיר אותם לזמן מה אחר כך.
בזמן השהות בבית החולים
הנה כמה רעיונות שיעזרו לילדיכם להתכונן לכך שאמא תהיה בבית החולים לזמן מה:
- אמרו להם מי ישמור עליהם במהלך האשפוז של אמא. אם הם לא מכירים היטב את מי שישמור עליהם, הם יזדקקו לזמן כדי להתרגל לרעיון.
- הדפיסו כמה תמונות משפחתיות ושימו אותם לצד מיטות הילדים לזמן שאמא תהיה בבית החולים.
- ·נסו לשמור כמה שיותר על השגרה הרגילה, כדי לעזור להם להרגיש בטוחים יותר.
- שמרו על קשר עם ילדיכם כשאתם בבית החולים. אם אמא והתינוק בסדר, הזמינו את הילדים לביקור.
כשהתינוק מגיע הביתה
הרעיונות הבאים יעזרו לכם להתמודד כשהתינוק החדש יגיע לראשונה הביתה:
- תנו לילדיכם (ובעיקר לפעוטות) חיבוק גדול ואוהב לפני שאתם מציגים להם את התינוק בפעם הראשונה.
- אם בני המשפחה והחברים מביאים לו מתנות, הציעו שיביאו משהו קטן גם לילדים האחרים. תנו לילדיכם מתנה קטנה מהתינוק החדש. ילדים קטנים יכולים לקבל בובה קטנה שתהיה “התינוק שלהם”.
לטיפים נוספים על בניית מערכות יחסים בין אחים, קראו את המאמר לעזור לילדים גדולים ולבני נוער להסתגל לתינוק חדש.
כיצד לעזור לפעוטות ולילדי גן לפתח רגשות חיוביים לתינוק החדש
כשתינוק חדש מצטרף למשפחה, הילדים הגדולים יותר (ובעיקר פעוטות) עשויים להרגיש שאתם מפנים אליו את כל תשומת הלב והאהבה שלכם. שימו לב לרגשות הללו, הקשיבו ותנו לילדיכם המון חיבה, כדי להראות להם שאתם עדיין אוהבים ודואגים להם, ולעזור להם לחוש מוגנים ובטוחים.
אף שהתינוק החדש יעסיק אתכם מאוד, נסו לבלות בנפרד עם כל אחד מילדיכם האחרים. כך יוכלו גם ליהנות מתוספת תשומת לב מההורה השני או מבן משפחה קרוב, שייצאו איתם לפארק או יקראו סיפור ביחד.
רוב הילדים יסתקרנו מהתינוק. תנו להם לגעת בו בעדינות, אך תמיד הישארו לידם והשגיחו על מעשיהם. לעיתים קרובות, ילדים צעירים אינם מבינים שיש להם כוח ושהם עלולים לפגוע במישהו אחר.
תוכלו לבקש מילדיכם לעזור לטפל בתינוק. בזמן האמבטיה, למשל, הם יוכלו להכין את הסבון או לעזור לנגב את התינוק לאחר מכן.
כדי לשמור על רוח טובה וחיובית, הסבירו לילדיכם שהם אינם צריכים לעשות יותר מדי. לדוגמה, הבהירו להם שאם אחיהם יבכה בלילה, אתם אלה שתטפלו בו.כדי לעודד את ילדיכם להסתדר זה עם זה, תנו לכולם המון תשומת לב חיובית. כך תראו להם כיצד אתם רוצים שיתייחסו זה לזה, והם יחקו את מעשיכם.
הנקה ליד הילדים הגדולים
אם את מניקה, כדאי לחשוב כיצד יגיבו ילדייך הגדולים. ייתכן שהילדים הגדולים יסתקרנו בנוגע להנקה, ואולי אף ירצו לצפות בך. ייתכן שירצו להיות לידך ואפילו לטפס לחיקך בזמן שאת מניקה.
בשלב מסוים, חלק מהפעוטות ואפילו ילדים בגיל הגן יבקשו לינוק בעצמם. אופן התגובה תלוי בך.בדרך כלל, ילדים שנגמלו מהנקה ינסו פעם אחת ואז יגלו שהחוויה מוזרה מדי, ולא יבקשו לנסות שוב.אם את מעדיפה שילדך לא ינסה, הסבירי לו שחלב האם נועד במיוחד לתינוק, ואז הציעי לו משקה או חטיף מיוחדים שהתינוק אינו יכול לקבל. כמו כן, תוכלי להסיח את דעתו בפעילות אחרת, או אפילו להציע לו לטעום מחלב האם בכפית.
אפשר להפוך את ההנקה לזמן מיוחד לכל הילדים. הנה כמה רעיונות:
- כשהתינוק יונק, תנו לילדים צעצוע אהוב, או העסיקו אותם בפעילות או במשימה מעניינת. כדאי להכין קופסת צעצועים מיוחדת כדי שייהנו מהזמנים שבהם את מניקה.
- אם הם צופים בך, הסבירי להם שהנקה היא חלק טבעי מהחיים, וכי החלב עוזר לתינוק לגדול ולהיות בריא.
- אם הם רוצים להיות קרובים אלייך, נצלי את הזמן כדי לספר להם סיפור, להקריא ספר או לצפות בהם מציירים לך ציור או משחקים בצעצוע.
- כמו כן, תוכלי להאזין איתם למוזיקה האהובה עליהם או לסיפור מוקלט.
להתמודד עם התנהגות מאתגרת
בשנתו הראשונה של התינוק החדש, רוב הפעוטות וילדי הגן נוטים להתנהג באופן מאתגר. ילדיכם עלולים:
- לבכות, לצעוק ואפילו לבקש להחזיר את התינוק החדש
- לחזור ולהתנהג כמו תינוקות – לדוגמה, לחזור לפספס פיפי וקקי, להזדקק לעזרה בהאכלה או בהתלבשות ולבקש להירדם בידיים
- להתנהג באופן שדורש תשומת לב, בעיקר כשתשומת הלב שלכם מתמקדת בתינוק – למשל, בזמן ההאכלה
- לסרב ללכת לישון ולהתעורר באמצע הלילה
- לכעוס בנוכחות התינוק החדש.
התנהגות מאתגרת היא דרך לבקש תשומת לב. ילדיכם אינם מתנהגים כך כדי להעציב אתכם – הם פשוט רוצים את הקרבה ותשומת הלב שהם רגילים לקבל.
טיפים להתמודדות עם התנהגות מאתגרת
כדי לעזור לילדיכם להתמודד עם המציאות החדשה :
- שבחו התנהגות טובה
- ספרו לילדיכם כמה דברים למדו וכיצד גדלו מאז שהיו תינוקות
- בקשו מילדיכם עזרה בטיפול בתינוק – כך תוכלו לבלות יחד, ולעודד אותם להסתכל על עצמם כעל אח או אחות גדולים שעוזרים לטפל בקטנצ’יק
- התמודדו עם התנהגותם של הילדים הגדולים בסבלנות ובהבנה, ונסו להפגין אהדה ולא ביקורתיות.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.