בישראל חיים כיום כ-35,000 אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. ההורים שבהם עלולים להתקשות בהתמודדות לא רק בגלל המוגבלות, אלא גם בגלל היעדר שירותי תמיכה מתאימים. המאמר מביא את האתגרים בהורות עם מוגבלות שכלית התפתחותית (מש"ה).
סקירה מהירה: להיות הורים עם מוגבלות שכלית התפתחותית
- מוגבלות שכלית התפתחותית מוגדרת באופן כללי כרמת אינטליגנציה נמוכה (מנת משכל של פחות מ-70), וכמגבלות משמעותיות במיומנויות הנדרשות כדי לחיות ולעבוד בקהילה, ובהן תקשורת, טיפול עצמי, מיומנויות חברתיות, בטיחות והכוונה עצמית. המגבלות הללו ניכרות לעין לפני גיל 18.
- הדעה הרווחת היא שכ-3% מהאוכלוסייה מתמודדים עם מש”ה, וכי 1%-2% מהמשפחות עם ילדים בני אפס עד 17 כוללים לפחות הורה אחד עם מוגבלות כזו.
- אנשים עם מש”ה נתקלים בקשיים רבים יותר מאחרים בהבנת רעיונות, בפתרון בעיות, בריכוז, בזיכרון ובלמידת דברים חדשים.
- מש”ה יכולה לנבוע מנזק שנגרם למוח לפני או אחרי הלידה, וכן מגורמים גנטיים או סביבתיים.
אתגרי ההורות עם מוגבלות שכלית התפתחותית
אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית יכולים בהחלט להיות הורים טובים. אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפניהם הוא פשוט להילחם בדעה השלילית לגבי יכולות ההורות שלהם. במשך זמן רב האמינו כי הורים עם מש”ה אינם יכולים למלא את חובותיהם כהורים, ועלולים להזניח את ילדיהם או להתעלל בהם. עם זאת, מחקרים הראו כי מוגבלות שכלית התפתחותית אינה מובילה להורות גרועה– ואינה מובילה בהכרח להזנחה ו/או להתעללות.
אחת הסיבות לכך שתפיסה זו הייתה נהוגה זמן רב כל כך, היא כיוון שרוב המחקרים על הורים עם מש”ה התמקדו בכישלונות ובקשיים שאיתם הם התמודדו, ובבעיות שנצפו אצל ילדיהם. מחקרים אלה התעלמו לרוב ממה שההורים הללו אכן יכולים לעשות, מההיבטים החיוביים בחייהם ומהתוצאות החיוביות של ילדיהם.
גורמים חיצוניים
הוכח כי מנת משכל אינה קובעת את מידת המסוגלות של הורה לגדל ילדים. בדומה לכל ההורים, יש הורים עם מש”ה שמסתגלים לתפקידם טוב יותר מאחרים. ישנם כמה גורמים נפוצים שעשויים להקשות על החיים בקהילה, ונוטים יותר להשפיע על יכולתו של אדם להיות הורה, למשל:
- עוני, אבטלה ודיור לא מתאים.
- רמות לחץ גבוהות, טיפול לקוי במהלך החיים, דיכאון והערכה עצמית נמוכה
- בריאות גופנית לקויה
- מחסור במודל לחיקוי להורות
- חוסר יכולת לקבל מידע מועיל ושמיש בנוגע להורות
- מחסור בחברים ובבני משפחה שיכולים לייעץ ולתמוך באופן פרקטי ורגשי
- היעדר שירותים רשמיים להורים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.
אנשים עם מש”ה יכולים להיות הורים טובים, אם הם מקבלים תמיכה מהסוג המתאים בכמות מספקת, שתאפשר להם להתמודד עם האתגרים שעומדים בפניהם.
האתגרים הללו קשורים בדרך כלל לקושי שחווים ההורים בהתמודדות עם תחומי האחריות היומיומיים, וכמו כן הם לעיתים מושפעים ממצבים רפואיים נוספים. גורמים אלה יכולים להקשות עוד יותר על גידול הילד. עוד תחומי אחריות שעשויים להיות קשים להורים עם מש”ה הם שמירה נאותה על הבריאות והבטיחות של הילד, וכן מתן טיפול הולם. מידת הקושי תלויה ברמת המוגבלות של ההורה, ובתמיכה החברתית שהוא מקבל.
דאגות מפני שיפוטיות יתר
להורים עם מוגבלות שכלית התפתחותית יש מגוון רחב של יכולות וביטחון בתפקידי ההורות שלהם, ולכן מצבו של כל אחד שונה משל האחר. למעשה, רוב האנשים עם מש”ה אינם מראים שום סימן לקושי שלהם כלפי חוץ.
רבים מהם אינם מבקשים עזרה משירותי הרווחה, כיוון שהם חוששים מכך שישפטו אותם ויחשבו שהם הורים גרועים, וכי ילדיהם יילקחו מהם. הפחדים הללו מובנים, כיוון שחלק מאנשי המקצוע נוטים עדיין להחזיק בתפיסה כי אנשים עם מש”ה אינם מתאימים לשמש כהורים.
סיוע משירותי הרווחה
ישנו מחסור בשירותי רווחה מתאימים לאוכלוסיית ההורים עם מש”ה – הדבר ניכר בשיעור הגבוה של הורים במערכת הרווחה. ישנה חשיבות רבה למערכת התמיכה המשפחתית והקהילתית ותרומתה להצלחתם של הורים אלו היא אדירה. הורים או משפחות המרגישים צורך בעזרה, יכולים לפנות לשירותי הרווחה במידת הצורך ולקבל שם סיוע פרטני מותאם לצרכיהם.
הוכח כי כאשר נעשה שימוש במתודות ההוראה הנכונות להדרכת הורים חדשים, הם מצליחים לפתח את המיומנויות המתאימות לגידול ילדים בהצלחה.
עזרה נוספת
האגף לטיפול באדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים מתמחה באיתור, אבחון וטיפול באנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ומשפחותיהם. האגף נותן טיפול ושירותים באופן המעודד עצמאות, בחירה אישית ומיצוי הפוטנציאל האישי של כל אדם בהתאם ליכולותיו, לרצונותיו ולצרכיו.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network