פלגיוצפליה היא מצב של אסימטריה או אי אחידות בצורת הראש, או השטחה של הגולגולת בצד אחד. פלגיוצפליה אינה פוגעת בהתפתחות מוחו של תינוקכם, ואפשר למנוע אותה אצל רוב הילדים.
הגורמים לפלגיוצפליה
עצמות הגולגולת של תינוק שזה עתה נולד הן רכות, דקות וגמישות. משמעות הדבר היא שצורת ראשו של התינוק שלכם יכולה להשתנות בקלות. ראשם של תינוקות רכים שנולדו זה עתה אינו בהכרח עגול, ולפעמים יש לו צורות קצת משונות. השינוי הצורני יכול להיגרם כתוצאה ממנח הראש ברחם בזמן ההיריון, או בגלל המעבר הלחוץ בתעלת הלידה. צורת הראש חוזרת בדרך כלל למצב נורמלי בתוך שישה שבועות. אם צורת ראשו של התינוק לא חזרה למצב נורמלי עד גיל חודשיים, פנו לרופא לקבלת הערכה ואבחון.
חלק מהתינוקות נראים כאילו ראשם שטוח, או כאילו ישנו אזור שטוח באחורי או בצדי הגולגולת, בדרך כלל כיוון שהם שוכבים זמן רב באותה תנוחה. מצב זה נקרא “פלגיוצפליה תנוחתית”. חלק מהתינוקות סובלים מפלגיוצפליה תנוחתית חמורה יותר הנגרמת בגלל שרירי צוואר קצרים ומתוחים (טורטיקוליס), העדפת צד או טונוס שרירים נמוך (היפוטוניה). תינוקות עם פלגיוצפליה תנוחתית עשויים לחוות עיכוב התפתחותי מסוים במיומנויות המוטוריקה הגסה כגון גלגול וזחילה.
סימנים ותסמינים של פלגיוצפליה
פלגיוצפליה יכולה להופיע בצורה קלה, בינונית וחמורה. צורת הראש של תינוקכם עשויה להיות לא אחידה, או שישנם אזורים שטוחים באחורי או בצדי הגולגולת.
מתי לפנות לרופא
אם התינוק שלכם מפגין העדפה מובהקת לצד אחד, או שיש לו קושי לסובב את ראשו, פנו לרופא הילדים או לאחות טיפת חלב. הם יפנו אתכם למומחה המתאים – בדרך כלל פיזיותרפיסט לילדים, או במקרים נדירים ובמידת הצורך מומחה לניתוחי ראש.
הטיפול בפלגיוצפליה
ישנן ראיות חזקות לכך שפלגיוצפליה תנוחתית קלה מתקנת את עצמה עד גיל בית הספר היסודי, גם ללא טיפול ספציפי. לעיתים קרובות, תינוקכם לא יזדקק לשום טיפול, כיוון שצורת ראשו תשתפר ככל שראשו יגדל ומיומנויות המוטוריקה הגסה שלו יתפתחו. כשהתינוק מפסיק לבלות זמן רב על הגב ומתחיל לשכב על הבטן או לשבת, הלחץ על אחורי ראשו פוחת.
- אם התינוק שלכם זקוק לטיפול, הרופא יפנה אתכם לפיזיותרפיסט ילדים, שעשוי להמליץ על הבאים:
- שינוי תנוחתי – הנחת התינוק כך שלא יפעיל לחץ על האזור השטוח בראשו, כשהוא ערני ותחת פיקוח
- תרגילים ותרגילי מתיחות עדינים שישפרו את תנועות הצוואר של התינוק
- קבלת ייעוץ בנוגע לנשיאת התינוק.
פיזיותרפיה ושינוי תנוחתי אמורים לשפר את הפלגיוצפליה של תינוקכם, בעיקר אם הטיפולים הללו מתחילים מיד לאחר שאתם מבחינים בצורת הראש השונה. במקרה של פלגיוצפליה חמורה, ובמקרים נדירים יש לעיתים צורך בטיפול ניתוחי (אם כי יש להבחין בין פלגיוצפליה לקרניוסינוסטוזיס- מצב בו יש איחוי של עצמות הגולגולת של התינוק, ומטופל באמצעות ניתוח).
בארה”ב , קנדה ואוסטרליה נפוץ טיפול בקסדת לחץ, שאינו מקובל עדיין בארץ.
מניעת פלגיוצפליה
הנה מספר טיפים פשוטים שיעזרו למנוע התפתחות פלגיוצפליה תנוחתי:
- כשהתינוק ישן על גבו, נסו לשנות את כיוון ראשו ולגוון בין ימין לשמאל.
- שנו את הכיוון שבו מונח ראשו של התינוק בעריסה או על שידת ההחתלה.
- כשהתינוק ער, הניחו אותו לזמן משחק על הבטן או על הצד, תחת פיקוח. אם התינוק שלכם אינו מעוניין לשכב על הבטן, התחילו בדקה-שתיים, ולאט לאט הגדילו את משך הזמן על הבטן ככל האפשר. שימו לכם למטרה להגיע ל-30 דקות על הבטן מדי יום.
- גרו את התינוק – לדוגמה, דברו אליו, שירו לו או רשרשו ברעשן – או הניחו צעצועים בצד הפחות מועדף עליו, כדי לעודד אותו לסובב את ראשו.
אם התינוק שלכם סובל מטורטיקוליס (שרירי צוואר קצרים ומתוחים), כדאי לבקש הפניה לפיזיותרפיסט ילדים ולקבל מידע על תרגילים עדינים למתיחת הצוואר.
תנוחת השינה הבטוחה ביותר היא שינה על הגב. שינה על הבטן עלולה להגביר את הסיכון למוות פתאומי בלתי צפוי אצל תינוקות (SIDS, מוות בעריסה).
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.