למשחק יצירתי ולהתנסויות אמנותיות שמעוררות את הדמיון יש תפקיד מרכזי בתהליכי ההתפתחות והלמידה של ילדים בגיל הגן. כדי לחזק ולעודד את היצירתיות של ילדכם, הציעו לו פעילויות יצירתיות חופשיות וזורמות ושחקו יחד איתו. הנה כמה רעיונות.
לעודד את המשחק היצירתי של ילדכם
זמן, חומרי יצירה ומרחב שבו אפשר להביע את היצירתיות – כל אלה חשובים מאוד להתפתחותם של ילדים בגיל הגן. המשחק היצירתי של ילדים בגיל זה נוטה להיות ספונטני, ולכן כדאי ללכת בעקבות הילד. עם זאת, ייתכנו מקרים שבהם ירצה ילדכם שגם אתם תשתתפו במשחק ותכוונו אותו. כשאתם משתתפים במשחק בצורה אקטיבית, אתם יכולים לפתח את המיומנויות וההבנה של ילדכם אף יותר.
חשוב להעביר את המסר שיש יותר מדרך אחת לעשות משהו. לדוגמה, יש כמה דרכים לצייר אדם, לבנות ארמון בחול או לתופף. כך הילדים יודעים שהם אינם חייבים להתאים לרעיונות של מישהו אחר, ויכולים לפעול כפי שהם רוצים.
חומרי יצירה פשוטים, כגון ספרים, דיסקים, חומרי ציור, כלים שמשמיעים קול, בצק משחק וקוביות עץ, יכולים לגרות את דמיונו של ילדכם ולעודד משחק חופשי. מגוון חומרים רחב יעזור לפיתוח חוש המישוש של ילדכם. נכון, צבעי אצבעות עושים לכלוך ובלגן, אבל זו פעילות נהדרת להתפתחות התחושתית.
חשוב לעודד את ילדכם להמשיך ולסיים את עבודות היצירה שלו. עם זאת, ברגע שהוא אומר שסיים – העבודה גמורה! לא משנה כיצד נראית העבודה הסופית, כשילדכם מראה לכם אותה, שבחו אותו באופן מפורט. אמרו לו, לדוגמה, “אני אוהבת את הציור שציירת. התאמת את הצבעים בצורה נהדרת”. כך תגבירו את ההערכה העצמית שלו ותעודדו אותו להמשיך ליצור.
הכינו גלריה ביתית לכל עבודות היצירה של ילדכם. תלו את התמונות והיצירות על קיר המטבח או על לוח שעם על המקרר. אפשר גם לבקש מילדכם לבחור ציור אחד מיוחד מדי שבוע, ולהציב אותו במרכז הגלריה. כך תראו לו שאתם מעריכים את יצירותיו.
לא בטוחים למה לצפות כשמדובר ביצירה? למידע נוסף, קראו את המאמר למידה והתפתחות יצירתית אצל ילדי גן.
פעילויות יצירתיות: אמנות חזותית ובנייה
אין צורך לתת לילדכם חומרי משחק חדשים בכל פעם. כדי לחזק את ההתפתחות היצירתית, השתמשו בחפצים יומיומיים והשלימו את החסר בצורה יצירתית.
- השתמשו בקופסת קרטון ריקה כדי לבנות בית, רובוט, משאית, בעל חיים – כל מה שילדכם אוהב. אפשר לחתוך את הקופסה, להדביק אליה דברים שונים או לצבוע אותה.
- הדביקו סרטים ופסים שעשויים מחומרים שונים על הנייר או על הקרטון.
- עיתונים ישנים, דבק ומים הם כל מה שצריך כדי להכין יחד עיסת נייר.
- השתמשו בגלילי נייר טואלט או בבקבוקי מיץ ריקים כדי ליצור משפחה. ציירו להם פנים, הדביקו בגדי נייר והשתמשו בצמר גפן ליצירת השיער. ילדכם יוכל להשתמש בצעצועים החדשים שלו ולהמציא סיפורים.
- השתמשו בחומרים טבעיים ובחומרים שמצאתם בחוץ. לדוגמה, בסתיו אפשר לאסוף עלי שלכת, ועליהם יוכל ילדכם לצייר, להדביק על נייר או לטבול בצבע.
- השתמשו במכסי פלסטיק קטנים, מנז’טים או אביזרים אחרים שניתן להשחיל והכינו תכשיטים.
- החזיקו “קופסת יצירה”, שתכלול דברים כמו נייר צבעוני, מיכלי מזון ריקים וכוסות פלסטיק.
רעיון למשחק יצירתי: חיות מכתמי צבע
תצטרכו:
- משטח פלסטיק או עיתונים ישנים
- גיליון נייר גדול
- מיכל צבע נוזלי.
כסו את השולחן או הרצפה במשטח הפלסטיק או בעיתונים. קפלו את גיליון הנייר לשניים ואז פתחו אותו. תנו לילדכם לטפטף כתמי צבע על צדו האחד של הנייר, ואז קפלו את הנייר על הצבע הרטוב והחליקו את הנייר. פתחו את הגיליון שוב וחשפו בעדינות… פרפר דמיוני נהדר! עודדו את ילדכם להוסיף לתמונה פרטים כגון כתמים, מחושים, רגליים, כובע ואפילו שרביט! בקשו ממנו לתת לחיה המכונפת שם משלה, ועזרו לו לכתוב את השם על הנייר.
לחצו כאן להורדת אוגדן צפי ציור שהכנו במיוחד בשבילכם!
פעילויות יצירתיות: דרמה
- במקום לזרוק בגדים ישנים, שימו אותם בארגז תחפושות שישמש למשחק דמיוני. אפשר למצוא בגדים ישנים ואביזרים מיוחדים גם בחנויות יד שנייה או בויצ”ו. מדי פעם תוכלו להפתיע את ילדכם ולהכניס משהו חדש לארגז.
- השתמשו במשחק דמיוני, בשירים ובתנועה כדי להמחיז אירועים שונים מחיי המשפחה. אתם יכולים לשחק ברופא וחולה, באימא ואבא, בבעלי חנות או בכבאים – מה שילדכם מעדיף. האופן שבו ילדכם רואה את האנשים והאירועים בחייכם עשוי להפתיע אתכם.
- בשעת סיפור, עודדו את ילדכם לשחק את התפקידים בסיפור בתנועה ובקולות. לדוגמה, ילדכם יוכל להעמיד פנים שהוא אחת המפלצות בסיפור “ארץ יצורי הפרא” או “טרופותי”. השימוש בתנועה ובמשחקי תפקידים כתגובה לסיפור עוזר לילדכם לפתח מיומנויות תקשורת ולהבין דברים בעולם האמיתי.
פעילויות יצירתיות: מוזיקה, תנועה וריקוד
- קחו סיר, מכסה וכף עץ – ויש לכם ערכת תופים!
- דבר אינו משמח ילדי גן יותר מבעלי חיים. ילדכם ייהנה לנוע כמו חיות ולעשות קולות של חיות.
- שימו את הדיסק האהוב עליכם ועל ילדכם, התחילו לרקוד יחד, וראו כמה תנועות אתם יכולים להמציא. זה לא רק כיף – זו גם התעמלות מצוינת!
- עודדו את ילדכם לצעוד כמו חייל, לבטוש ברגליו, לקפץ, להחליק ולהסתחרר. כדי לדעת כיצד הוא מפתח מודעות ושליטה בגופו, תוכלו להתבונן בהתקדמותו במיומנויות כגון קפיצה וריקוד.
- עזרו לילדכם לפתח חוש קצב עם שירים, פזמונים וחרוזים כמו “על הקור טיפס לו עכביש קטן”, “ידיים למעלה, על הראש”, “רוץ בן סוסי” ועוד.
- כדי לפתח את חוש ההומור, עשו דברים מהנים ומצחיקים. התלוצצו ועשו פרצופים וריקודים מצחיקים לפי התור.
רעיון למשחק יצירתי: בואו ננגן
תצטרכו כמה כלי נגינה קנויים או תוצרת בית, למשל סירים, כפות, תופים, בקבוקים מלאים באורז, פסטה או סוכר, או צלחות נייר שסביבן מחוברים טבעות מתכת או פקקי בקבוקים.
הניחו את כלי הנגינה על הרצפה ונגנו בהם בחוזקה (כמו פיל), ברכות (כמו חתול), במהירות (כמו עכבר) ובאטיות (כמו צב). עודדו את ילדכם לחקות את הדרך שבה אתם מנגנים בכלים. תנו לו להתנסות בנגינה חזקה, רכה, מהירה ואטית. המציאו סיפורים משלכם שיתאימו לצלילים.
אפשר ללמד אותו להעריך את היצירה שלפניו. בין אם מדובר במוזיקה, בדרמה או בציורים, עודדו את ילדכם לדבר על מה שאהב ביצירה שלפניו, ומה היה החלק החביב עליו. ואפשר גם לבקר בגלריית האמנות המקומית או בתערוכה במוזיאון, ולדבר על מה שראיתם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.