נגיף הקורונה הביא עמו שפע של זמן עם הילדים בבית, אך האם הזמן המשותף אכן תורם לקשר שלכם עם ילדכם? הסוד לחיזוק הקשר הוא באיכות ולא בכמות. כיצד תוכלו ליצור זמני איכות עם הילדים גם בתוך העומס של שגרת הקורונה?
מהו זמן איכות ולמה הוא חשוב?
הקשר שלכם עם ילדכם הוא המפתח שלהם לצמיחה ולהתפתחות לאורך כל שנות הילדות. כאשר הילד מרגיש מוגן ואהוב על ידי הוריו, ומקבל מענה רגיש ועקבי לצרכיו, הוא פנוי לחקור את העולם. כל זמן הורה-ילד מהווה הזדמנות לחיזוק הערך העצמי שלהם, להפגנת דוגמה אישית ולרכישת מיומנויות רגשיות וחברתיות חשובות. מעל לכל, זמן האיכות משדר לילדים שלנו שהם נמצאים גבוה בסדרי העדיפויות שלנו, שהם חשובים לנו, ושאנחנו זמינים בשבילם.
הורים רבים חשים כי עומס העבודה ודרישות החיים אינו מאפשר להם להתפנות לילדיהם כפי שהיו רוצים. גם בימים אלו, למרות הזמן הרב המושקע בילדים, אתם עשויים למצוא את עצמכם מתרוצצים ממטלה למטלה ולחוש שלא באמת הצלחתם להיות עם ילדכם. למעשה, אין צורך להתפנות מכל העיסוקים כדי להעניק לילדכם זמן איכות. זמן איכות לא חייב להיות בהכרח זמן ארוך עם פעילות ייחודית ויוצאת דופן. מעט תשומת לב וחשיבה תאפשר לכם לנצל רגעים יומיומיים כדי לקדם את הקשר האישי עם הילדים ולתמוך בהתפתחות שלהם. זמן איכות הוא כל רגע קצר שבו אתם מקדישים לילדכם תשומת לב מלאה.
אז איך ליצור זמן איכות?
ישנם מספר עקרונות פשוטים שיכולים לעזור לכם להפוך אינטראקציות יומיומיות שממילא מתרחשות, לאינטראקציות איכותיות:
- נוכחות והקשבה – זמן איכות הוא בראש ובראשונה זמן שבו אתם קשובים לילדכם. בדקו את עצמכם, האם אתם מקשיבים היטב לדבריו? מכוונים למה שהוא עושה כרגע? התבוננו בו ושימו לב גם לאיתותים הלא מילוליים. שאלו שאלות להבהרה, והגיבו למה שמתרחש – בסקרנות, במילה טובה, בהתפעלות, בחיוך או בצחוק מתגלגל.
- קשר עין – לקשר העין תפקידים רבים בתקשורת עם ההורה. הוא מווסת ומרגיע, ומאפשר שיתוף הדדי בחוויה הרגשית. אם אתם כבר משוחחים לרגע עם ילדכם, צרו עמו קשר עין. הניחו ניידים ומכשירים לזמן קצר, נסו לא להתבונן מעבר לכתף בניסיון להשגיח על האח שמצייר בגואש. השתמשו בקשר העין כדי לבסס תקשורת נוכחת וקרובה.
- שפת הגוף – השתמשו בגופכם ובהבעות הפנים שלכם כדי להביע קשב ועניין כשילדכם משוחח אתכם או מבקש להראות לכם משהו. הנהנו כדי שידע שאתם איתו ושנו את הבעתכם בזמן המתאים בתגובה לדבריו של הילד כדי שירגיש שאתם לוקחים חלק בסיפור שלו.
- טון הדיבור – שימו לב אל טון הדיבור כאל מרכיב משמעותי בשיח עם הילדים. בחנו את המסרים שאתם מעבירים לילדכם מעבר למילים והשתמשו בו כדי להתאים תגובה לילדכם: האם הטון נלהב ומתרגש? האם הוא שקט ומרגיע?
- מגע – מגע הוא צורך בסיסי וחיוני להתפתחות הפיסיולוגית והרגשית של הילד. נצלו הזדמנויות יומיומיות למגע קרוב ולהפגנת חיבה גופנית עם ילדכם. העניקו חיבוקים תכופים ושימו לב למגע שלכם בזמן האכלה, הלבשה או משחק משותף. בדקו את תגובת הילד והתאימו את תדירות ועוצמת המגע לצרכיו.
- אחד על אחד – נסו למצוא זמנים נוחים שבהם תוכלו להקדיש מספר דקות אחד על אחד עם ילדכם. השתמשו בהזדמנויות שקיימות ממילא בסדר היום – זמן הרחצה או ההשכבה במיטות עשויים להתאים לכך במיוחד.
טיפים לשילוב זמני איכות בשגרת היום
את זמני האיכות כדאי לשלב באופן טבעי בסדר היום המשפחתי. כך יש סיכוי טוב יותר שתוכלו להתמיד ולהעניק להם רגעים מיטיבים של תשומת לב באופן קבוע. הנה כמה עוגנים שתוכלו להשתמש בהם:
- ארוחות משפחתיות הן זמן נהדר לשיחה משותפת. הניחו פלאפונים בצד ועודדו שיח משותף על חוויות היום או על כל נושא אחר שמתחשק לכם.
- עודדו את הילדים להצטרף אליכם למטלות הבית ונצלו את הזמן המשותף. שבו קרוב וקפלו יחד כביסה, שוחחו בנחת כשהידים עסוקות, או הכינו יחד את הארוחה לצלילי מוזיקה שאתם אוהבים ושירו בקול.
- מצאו רגעים שבהם הילדים מתנהגים באופן רצוי כדי להעניק להם תשומת לב חיובית ולחזק את התנהגותם – שבחו אותם, ספרו להם מה אהבתם וחייכו אליהם.
- עם ילדים צעירים תוכלו לנצל את זמן הרחצה וההלבשה כדי לדבר אל ילדכם או לשיר לו. למדו אותו את שמות איברי גופו, דגדגו אותו והמציאו משחקים מיוחדים שמתאימים לאמבטיה.
- לוו את ילדכם למיטה לפני השינה ואפשרו לו להיפרד מהיום ומכם בצורה רגועה ונעימה. נצלו את הדקות שלפני השינה לקריאת סיפור, שמעו ממנו איך עבר עליו היום, כסו אותו בשמיכה ותנו חיבוק ונשיקה.