כשאתם מתבוננים בתינוק שלכם, שפת הגוף שלו ואיתותים אחרים שהוא מראה יעזרו לכם להבין את צרכיו ולהגיב אליהם כראוי.
האיתותים ושפת הגוף של התינוק
אף שתינוקות אינם משתמשים עדיין במילים כדי להביע את צרכיהם, בהחלט יש להם דרך משלהם להגיד לנו מה קורה. כתינוקות רכים הם בוכים – ולפעמים הרבה מאוד! כמה חודשים לאחר מכן, הם מתחילים לחייך ולצחוק. מגיל חמישה חודשים בערך, תינוקות מתחילים למלמל ולקשקש. מלבד כל אלה, תינוקות מדברים באמצעות גופם – לדוגמה, בהתפתלות או בהצבעה. במהרה תתחילו לזהות את האיתותים של התינוק שלכם, להכיר את סוגי הבכי השונים ולהבין את שפת הגוף שלו.
להבין ולהגיב לאיתותים ולשפת הגוף של התינוק
אם תתבוננו היטב בכל חלקי גופו של התינוק, תראו שהוא בועט ברגליו, קופץ את כפות ידיו והבעת פניו משתנה כל הזמן. שפת הגוף של התינוק שלכם נותנת לכם איתותים חשובים בנוגע לתחושותיו ולצרכיו מכם.
לדוגמה, אם תשימו לב כיצד התינוק שלכם מתנועע כשהוא במצוקה, תוכלו להבין מה גורם לו להיות מוטרד או לא נינוח. הוא עשוי להתפתל ולהתנועע כשהשמש מציקה לעיניו, לזרוק את זרועותיו ורגליו באופן פתאומי כשהוא נבהל, או אפילו לבכות מרעש חזק.
תגובותיו של התינוק אליכם יראו לכם מה מרגיע אותו. לדוגמה, התינוק ייראה רגוע כשאתם מחייכים אליו, שרים לו או מדברים איתו. כשהתינוק מתחיל לחייך אליכם, כדאי לחייך אליו בחזרה כמה שיותר. חיוך עוזר לו להרגיש בטוח ואהוב, ואפילו נותן דחיפה להתפתחות המוח שלו.
כשאתם מבחינים בשפת הגוף של התינוק ומגיבים אליה, הוא מרגיש בטוח יותר. זה עוזר לכם לבנות מערכת יחסים חזקה. מערכת יחסים חמה ואוהבת איתכם היא אחד היסודות החשובים ביותר להתפתחותו של התינוק.
לזהות את תחושותיו של התינוק לפי איתותיו
שפת הגוף של תינוקכם יכולה להגיד לכם אם הוא ער לגמרי ומוכן לשחק, אם לא נוח לו, אם הוא מקטר, רעב או נמצא בשלבי שינה שונים. בסופו של דבר תכירו את כל האיתותים השונים הללו ומה הם אומרים לכם על תחושותיו של התינוק. כך תוכלו לצפות את דפוסי ההתנהגות של התינוק.
האופן שבו אתם מגיבים לאיתותי התינוק שלכם – לדוגמה, אם אתם מרדימים את התינוק כשהוא מראה סימני עייפות, או מציעים לו מזון כשהוא מראה סימני רעב – יכול לעזור לכם להכניס את התינוק לשגרה. קל יותר לבנות שגרה כשאתם עושים דברים באופן זהה רוב הזמן.
לתקשר עם התינוק
כשהתינוקות ערניים, הם מתעניינים יותר בתקשורת. כשהתינוק מראה סימנים שהוא מוכן לתקשר ולשחק, תוכלו לדבר איתו בשקט ובקצביות ולהשתמש בהבעות פנים רבות.
עוד לפני שהתינוק שלכם לומד לדבר, הוא מתנסה עם צלילים – כל דבר שיכול להוביל לקבלת תגובה! הצלילים כוללים למשל שיעול, רעשים גרוניים או שפתיים או צווחות קלות. מאוחר יותר מתחילים להופיע צלילי תנועות. מטרתם של הרעשים הללו היא לתפוס את תשומת לבכם. האופן שבו אתם מגיבים, ולא משנה עד כמה מטופש זה ייראה, יעזור לתינוקכם ללמוד כיצד לתקשר.
כדאי לזכור שילדים שונים זה מזה גם באופן ובכמות התקשורת. ילדים בעלי אישיות חברותית יותר עשויים להיות קולניים יותר מתינוקות שקטים שמתחממים לאט. התינוק שלכם קורא את הבעות פניכם וצופה במה שאתם עושים כל הזמן. הוא מתרגל לרעיון שכאשר הוא מתקשר איתכם, אתם מתקשרים בחזרה. התקשורת ההדדית עם התינוק מסייעת לכם ליצור ולחלוק חוויות משותפות, שמחזקות עוד יותר את מערכת היחסים עם ילדכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.