מהו ריפלוקס? כיצד תוכלו לזהות אותו? מתי עליכם לפנות לרופא וכיצד מטפלים בו?
ריפלוקס הוא מצב שבו תכולת הקיבה של ילדכם עולה בחזרה לוושט או לפה. תהליך זה מתרחש בשל חולשה של השריר המשמש כשער בין הושט לקיבה, ומאפשר לאוכל לעלות חזרה. מרבית התינוקות חווים ריפלוקס בדגרה מסוימת, ועשויים מדי פעם לפלוט או להקיא, אך מרביתם אינם סובלים ממנו, אין צורך לטפל בכך, ולרוב זהו מצב שחולף מעצמו. עם זאת, כאשר הריפלוקס מוביל לסיבוכים שונים, זהו כבר מצב הדורש התייחסות וטיפול.
הסיבות לריפלוקס
ריפלוקס מתרחש כאשר השרירים שבין הוושט של התינוק לבין הקיבה מתרפים לרגע, ומאפשרים לתכולת הקיבה לעלות בחזרה אל הוושט או אל הפה.
ריפלוקס אצל תינוקות נובע בדרך כלל מכך שהשרירים הללו אינם מפותחים מספיק. התוצאה היא פליטה או הקאה.
התסמינים של ריפלוקס
תסמיני ריפלוקס אצל תינוקות מופיעים בדרך כלל כחודש אחרי הלידה. התינוק עשוי להתחיל להקיא חלב במהלך ההאכלה, אחריה או בינה לבין ההאכלה הבאה. רוב הילדים מתגברים על ריפלוקס בעצמם עד שהם נהיים פעוטות, ככל הנראה כיוון שבגיל זה, הם מבלים יותר בתנוחה אנכית ואוכלים מזון מוצק יותר. חלק מהילדים ממשיכים להציג תסמינים גם לאחר מכן.
מחלת הריפלוקס הקיבתי ושטי
לעתים נדירות, ריפלוקס עלול להוביל לסיבוכים אצל חלק מהתינוקות ומהילדים. התסמינים כוללים כאב ואי נוחות בחזה או בבטן העליונה, ועלולים לגרום לתינוק להיות באי שקט, לבכות הרבה ולהקשית את הגב. הוא עשוי להתקשות לישון ולא לעלות מספיק במשקל. לעיתים עלולה להיגרם מחלה נשימתית הבאה לידי ביטוי בקשיי נשימה, צפצופים או סטרידור. במקרים קשים החומר החומצי העולה מהקיבה לוושט עלול לגרום למעין כוויות כימיות בוושט, עד כדי יצירת צלקות והצירויות בוושט.
מתי לפנות לרופא
לכו לרופא אם:
- הקיא של ילדכם מכיל נוזל מרה (בצבע ירוק) או דם
- ילדכם מתקשה לבלוע
- ילדכם סובל מחום
- ילדכם עצבני וקשה להרגיע אותו מרבית שעות היום ילדכם מסרב לאכול,
- ילדכם אינו עולה מספיק במשקל
בדיקות לריפלוקס
ברוב המקרים אין צורך בבדיקה לריפלוקס. לחלק מהילדים, ובעיקר אלה שסובלים מסיבוכים של ריפלוקס, ימליצו הרופאים לעבור בדיקת ניטור חומציות בוושט (pH), כדי לראות אם רמת החומציות שמגיעה מהקיבה גבוהה מדי. הבדיקה נערכת באמצעות החדרת צינורית קטנה עם חיישן לוושט התינוק לפרק זמן של 24 שעות.
לעתים יבקש הרופא להביט לאורך הוושט באמצעות מצלמה מיוחדת. בדיקה זו נקראת אנדוסקופיה ונעשית תחת הרדמה.
טיפול בריפלוקס
רוב מקרי הריפלוקס משתפרים עם הזמן ואינם נזקקים לטיפול מיוחד. אם הריפלוקס של התינוק שלכם קל למדי ואינו פוגע בעלייה במשקל, נסו להאכיל אותו בתנוחה זקופה יותר כדי להקל על הבעיה. החזיקו אותו בתנוחה זקופה למשך כחצי שעה לאחר ההאכלה. כמו כן ניתן לנסות האכלות תכופות יותר, אך בכמויות קטנות יותר.
אם התינוק שלכם ניזון מתמ”ל, הרופא עשוי להמליץ על תמ”ל סמיך יותר שמיועד לסובלים מריפלוקס. אם התינוק יונק, ניתן להסמיך את חלב האם באמצעים שונים, כולל על ידי מתן תרופה לאחר ההנקה, שתפקידה להפוך את החלב למרקם הדומה לג’לי, שאינו עולה בקלות חזרה לוושט.
אם נראה כי ילדכם סובל מכאבים אחרי שהקיא או אינו עולה במשקל, הרופא עשוי לתת לכם מרשם לתרופה נוגדת חומציות, שתמנע את תופעות הלוואי הקשות של הריפלוקס הנובעות מחומציות תוכן הקיבה שעולה לוושט. סמכו על רופא הילדים שימליץ על הטיפול הטוב ביותר לילדכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network